Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Inget jÀmmer och elÀnde
.
Av Christer B. JarlÄs

Melissa Horn hoppas att folk fĂ„r en rĂ€ttvis bild av henne genom att lyssna pĂ„ hennes texter. Hon Ă€r 2012 en av de populĂ€raste artister i bĂ„de Sverige och Norge. I sommar spelar hon pĂ„ de största festivalernas största scener. Melissa Horn har pĂ„ egen hand arbetat sig till sin stora publik. Hon har inte följt PR-strategier eller vikt ut sig i tevesoffor


HĂ€r följer en unik intervju gjord för Storsjöyrans programtidning. NĂ„gon sa att Melissa Horn Ă€r svĂ„r att intervjua. Det var hon inte


-Hej det Àr Melissa Horn. FörlÄt att jag inte ringde i gÄr, inleder hon. Sedan pratar vi ganska intensivt en bra stund. Hon skrattar ofta och framhÄller ofta att hon Àr nervös i olika sammanhang. Hon hÄller pÄ och laddar mentalt inför sommarturnén som ska ta henne till mÄnga stora festivaler i Sverige och Norge.

-Jag lÀngtar verkligen efter att fÄ resa ut med det hÀr bandet. Jag har varit ledig sÄ lÀnge nu. Att turnera pÄ sommaren Àr sÄ annorlunda mot en höst- och vinterturné i konsertlokaler. Senast pÄ Yran blev vi sÄ rörda. Det var sÄ mÄnga som stod dÀr en hel timme trots regnandet. JÀttekul!

Men Melissa sjÀlv har inte varit nÄgon flitig festivalbesökare. TvÀrtom visar det sig.

-Nej, jag Àr ju sÄ kort sÄ jag brukar aldrig se nÄgot. Way Out West förra Äret var faktiskt min första riktiga festival som besökare. Men nÀr vi spelar brukar jag i alla fall försöka hinna lyssna lite pÄ andra. Inte före vÄr spelning, för dÄ Àr jag sÄ nervös. Men efterÄt gÄr jag gÀrna runt.

Med sina texter har Melissa Horn nĂ„tt massor med lyssnare i alla Ă„ldrar. Hennes ord gĂ„r rĂ€tt in i hjĂ€rtat pĂ„ hundratusentals svenskar och norskar. För hon Ă€r nĂ€stan lika stor i Norge, och hon var den enda svenska artist som spelade pĂ„ den stora minneskonserten i Oslo som hedrade minnet av alla som mördades pĂ„ Utöya. Hon sjöng den sĂ„ starka ”Kungsholmens hamn”, en lĂ„t om hur vĂ„ldet drabbar. Men frĂ„gan Ă€r om vi som Ă€lskar hennes ord fĂ„r en rĂ€ttvis bild av vem hon Ă€r genom texterna?

-Ja, det hoppas jag. Jag vet inte vad folk tror. Men jag tycker att jag Àr vÀldigt öppen med mig sjÀlv och mina kÀnslor i texterna, sÄ de ger nog en stor inblick i vem jag Àr. Visst kan jag sjÀlvklart vara glad och sprallig ocksÄ. Men mina texter uppfattas som sorgliga. I alla tider har det ju funnits folk som skrivit om sorg och smÀrta sÄ det Àr vÀl inte konstigt?

För egen del tycker jag att det Àr hennes konsekvens i texter och musik som Àr hennes frÀmsta styrka. Likt mÄnga av de allra mest Àlskade lÄtskrivarna har Melissa Horn hittat sitt rÀtta kÀnslolÀge och hon gör sannerligen nÄgot bra och genomfört av det. Texterna fungerar lika bra i Norge.

-Ja, de Àr vÀldigt textintresserade dÀr. Det Àr ingen skillnad pÄ mottagandet i Norge. Och den norska publiken Àr lika varm mot mig som den svenska.

Melissa Horn pÄ turné kan vara vÀldigt olika. Mycket innan spelningarna handlar om att hantera en nervositet. Och efter spelningarna Àr det inte hon som Àr uppe sist pÄ nÀtterna. Men musik Àr sjÀlvklart viktig för henne.

-Jag Àr ingen sÀrskilt modern musiklyssnare. Jag gillar inte spellistor och sÄnt. Jag har min lilla cd-spelare och ofta kör jag fullstÀndigt fast pÄ en artist eller en lÄt och spelar bara den. Just nu har jag ÄtervÀnt till Joni Mitchell en hel del. Innan dess var det Paul Simon. Om jag mÄste nÀmna nÄgon nyare sÄ var det nog Mumford & Sons senast.

JĂ€mtland och Storsjöyran betyder uppenbarligen en hel del för Melissa. Hennes mamma Maritza har sina rötter i Revsunds församling i BrĂ€cke kommun. Och Melissa skrattar nĂ€r jag pĂ„minner om mammans största skivsuccĂ© frĂ„n 1978 som hette just ”JĂ€mmer och elĂ€nde”, en samling av de mest gripande skillingtrycken.

-För ett par Är sedan gjorde jag och mamma en resa tillbaks till hennes trakter. Jag sÄg det rum som hela familjen bott i och försökte förstÄ. Sedan kom hela slÀkten och lyssnade pÄ spelningen pÄ Storsjöyran. Det var fint. Och jag vill alltid framhÄlla det jÀmtska inom mig nÀr jag spelar hos Er.

PĂ„ det mycket fina albumet ”Live pĂ„ Cirkus” frĂ„n i vĂ„ras, som bara finns att lyssna pĂ„ via Spotify, berĂ€ttar Melissa Horn om hur hennes pappa reagerade nĂ€r han hörde hennes senaste studioalbum.

-”MĂ„r du sĂ„ jĂ€vla dĂ„ligt som det lĂ„ter”, jo, sĂ„ sa han faktiskt. Men det var nog skĂ€mtsamt, sĂ€ger hon och skrattar. Men samtidigt Ă€r hon stolt över sina texter och har inga problem med om de uppfattas som sorgsna.

Till sommarturnén har bandet förstÀrkts med gitarristen Ola Gustafsson, som producerat hennes tvÄ senaste album.

-Det blir fem killar och sĂ„ jag pĂ„ scenen. Det lĂ„ter sĂ„ bra nu nĂ€r vi repar. Olas gitarr tillför sĂ„ mycket. I sommar kommer det att bli lĂ„tar frĂ„n alla mina tre album. Vi hoppas att vi ska kunna bidra positivt till festivalstĂ€mningen. PĂ„ en bra konsert ska bĂ„de vi pĂ„ scenen och ni i publiken ha skrattat lite och Ă€ven om sĂ„ngerna Ă€r sorgsna tror jag att man kan bli stĂ€rkt efterĂ„t


-Förra spelningen pÄ Storsjöyran var en av den turnéns absoluta höjdpunkter. Det var vi alla helt överens om. Jag hoppas att bÄde vi och publiken ska vara lika nöjda och glada efter Ärets spelning.


Intervjun har gjorts för Storsjöyrans programtidning. Melissa Horn upptrĂ€der pĂ„ Badhusparksscenen i Östersund den 27 juli under Storsjöyrans första dag. LĂ€s mer om Storsjöyran hĂ€r pĂ„ hemsidan [www.storsjoyran.se]


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.