Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Ur en kyrkoherdes dagbok och nÄgot om Stone River Boys och The Band Of Heathens
Av Jonas Ericson

Min helg inleddes inte med lördagens helgmĂ„lsringning kl. 18.00. Den började en mycket tidig fredag med en biltur frĂ„n Falun till Leksand och sĂ„ frĂ„n Leksand till BjursĂ„s. Förutom min son hade jag med mig ett paket med skivor som jag köpt av Peter Nordgren. I den högen fanns bland annat Carrie Elkins Call It My Garden . Colin Brooks frĂ„n The Band Of Heathens har varit med och producerat. NĂ€r fick han tid till det? TBOH gjorde över 200 spelningar 2010 och samtidigt arbetade man fram sitt tredje och bĂ€sta studioalbum The Top Hat Crown & The Clapmasters Son. Snacka om att vara produktiv! Carrie Elkins album Ă€r mycket bra men ska jag vara Ă€rlig Ă€r det Susan Tedischi som spelas mest under fĂ€rden och en och samma lĂ„t: John Prines Angel From Montgomery. Jag Ă€lskar det dĂ€r bluessouliga uttrycket. Finns det dessutom en Hammond, resofonisk gitarr och slide befinner jag mig pĂ„ metaforiska moln och gungar med Ă€nglarna. Jag fick inte köpa Tedichis Hope And Desire av Nordgren. Han skrev: ”Den plattan lĂ€mnar inte mitt hem!” Jag ska naturligtvis köpa den pĂ„ annat hĂ„ll. Under tiden spelar jag bĂ€sta lĂ„ten frĂ„n den plattan – Lord Protect My Child - frĂ„n Spotify. Helgen kommer ocksĂ„ att ge mer av det som fĂ„ngar mig till kropp och sjĂ€l uppe bland molnen.

Hursomhaver Ă€r det samling för medarbetarna i BjursĂ„s församling denna morgon. Det Ă€r inte vilken dag som helst. Arbetsdagen kommer att sluta med Stone River Boys pĂ„ Dössbergets vĂ€rdshus. Det Ă€r inte mĂ„nga av medarbetarna som kan vara med i kvĂ€ll. Vanja pĂ„ kyrkogĂ„rden, Ann-Marie pĂ„ expeditionen och jag Ă€r dom enda som kan vara med. Det har gĂ„tt trögt att sĂ€lja biljetter. Sen BjursĂ„s församling började arrangera pĂ„ Dössbergets vĂ€rdshus har vi haft ungefĂ€r 150 personer varje gĂ„ng. Inte sĂ„ mycket kanske, mĂ€tt med mĂ„ttstockar frĂ„n storstĂ€der. Men man ska veta att det inte ens bor 4000 i BjursĂ„s. Till Stone River Boys Ă€r vi bara ett 70 tal anmĂ€lda. Vi frĂ„gar oss varför och Ă€r överens om att det inte handlar om kvalitet. MĂ„nga har sagt att de inte lĂ€ngre behöver kolla upp vad vi och Rootsy Live stĂ€ller pĂ„ scenen. Allt Ă€r sĂ„ bra! Den sista konserten Ă€r alltid ”svĂ„rslagen” och den bĂ€sta . Bristen pĂ„ publik handlar snarare om att det hĂ€nder sĂ„ mycket nu i maj att man sparar sig till kommande arrangemang. Jag hoppas att den analysen stĂ€mmer med verkligheten.

Dagen gĂ„r och som kyrkoherde gör jag det som kyrkoherdar gör. Sen ringer jag Björn pĂ„ Rootsy Live och kollar upp det sista. Jag fĂ„r veta att bandet behöver vila nĂ„gonstans. Enligt tidigare besked ska jag inte boka nĂ„got hotell. Boysen Ă„ker direkt till Arlanda frĂ„n oss. Jag ringer till Anders Damberg som kör Stone River Boys pĂ„ deras turnĂ© runt om i Sverige. Mycket riktigt, sĂ€ngar behövs. DĂ„ ringer jag till Blomster Karin med lite dĂ„ligt samvete. Hon jobbar hĂ„rt i sin blomaffĂ€r och hennes Thomas kokar asfalt lĂ„ngt bort i HĂ€lsingland, dag som natt. Han ska komma hem i kvĂ€ll och dom borde fĂ„ vara i fred. Men jag ringer och hon lĂ„nar ut sin gĂ€ststuga utan det minsta gnissel. Damberg ringer. Boysen har kommit tvĂ„ timmar för tidigt. Jag rusar upp till Dössberget dĂ€r Bosse och Peo hĂ„ller pĂ„ att sĂ€tta upp dragspelsklubbens PA. Vid ett bord sitter nĂ„gra trötta gestalter och fingrar pĂ„ datorer och mobiltelefoner. Dave Gonzalez fotograferar den fina vyn över berg och skog med BjursĂ„s kyrka mitt i panoramat. Vi börjar prata boskapsskötsel. KĂ€nns ju lite mĂ€rkligt. HĂ€r stĂ„r man med en gitarrdemon som just stĂ€llt ifrĂ„n sig sin egen signaturmodell och sĂ„ snackar vi kor! Men vi befinner oss i fĂ€bodmiljö och hittar likheter i det dĂ€r med att föra hjorden till gröna Ă€ngar. Han har jobbat med det i Austin. DĂ€r Ă€r hĂ€starna skippade. Det Ă€r fyrhjulingar som gĂ€ller. I mĂ€ngder, som hĂ€r. Fast vi flyttar ju inte vĂ„ra kor lĂ€ngre. Mike Barfield Ă€r förkyld och ser helt slut ut. ÄndĂ„ ler han vĂ€nligt, nĂ€stan lite blygt. Alla Ă€r mycket artiga. Nej, inte artiga. Dom fĂ„r mig att kĂ€nna mig som att jag har trĂ€ffat kompisar. Bra kompisar. Karin ringer. GĂ€ststugan Ă€r stĂ€dad. Vi bestĂ€mmer oss för att Ă„ka ner till henne sĂ„ att alla fĂ„r sova en stund.

Soundcheck gĂ„r lĂ€tt och smidigt. Dom pekar slött bestĂ€mt pĂ„ monitorerna och sĂ€tter upp ett finger för upp, upp, upp. NĂ„gon sĂ€ger: ”Ska vi spela nĂ„t?” Det gör dom. Och sĂ„ Ă€r det klart. Folk börjar komma. Stone River Boys Ă€r det första band vi har haft som Ă€ter tillsammans med publiken. Dom verkar gilla Marcus grillbuffĂ©. Vi har ett mycket trevligt och roligt samtal vid bordet. Vi pratar Carlene Carter som spelat pĂ„ Dössberget och vad dom gjorde sjĂ€lva den sommaren 1995. Vi pratar om bröderna Robinson och om Robert Earl Keen som flera av dom spelat med. Vi pratar om reformationen i Sverige, om den gamla statskyrkan, om sĂ„ngen i North Carolinas kyrkor, om vĂ„r gemensamma bekanta Marianne Taylor - en Ă€lskad promotor i Raleigh. Och vi pratar om begravningsverksamheten dĂ€r som hĂ€r. Men begravningsentrepenör Malte Johansson i BjursĂ„s sitter tyvĂ€rr inte vid vĂ„rt bord. Han sitter nĂ„gra bord lĂ€ngre bort. Han Ă€r en duktig musiker med en avundsvĂ€rd gitarr. En Martin Aniversy 76 som lĂ„ter helt otroligt bra.

Ola Hammar sköter ljuset. Han dök bara upp vid vÄr första konsert och sa att han kunde fixa ljus. Nu gÄr han fram till stereon och drar upp ljudet. Gary Bennet fyller rummet. SÄ blir det tyst och jag gÄr upp pÄ scenen. Sen smÀller det!

Stone River Boys gör en vansinnigt bra spelning. FrĂ„n första till sista lĂ„t. Countrysoulen fĂ„r hjĂ€rtat att slĂ„ lyckliga volter mot revbenen och sprider sig som breda leenden hos alla. Ingen kan sitta still. Men vi Ă€r en sittande rörlig publik. MĂ„nga av oss vill lyssna. Jag gungar med Ă€nglarna pĂ„ mitt moln. Vi gapar stort Ă„t det suverĂ€na spelet och samspelet pĂ„ scenen. Vi hör hur tvĂ€rsĂ€kert Mark Patterson slĂ„r takten och hur lĂ€ttsamt Scott Esbeck lĂ€gger basgĂ„ngarn. Vi hör hur Dave Gonzalez vilda solon övergĂ„r i Gary Newcombs pedalsteel och tillbaka igen. Vi hör Mike Barfields sĂ„ng och ackord frĂ„n sin akustiska Fender, Buddy Miller signature. Vi hör Gonzalez, Barfield och Esbecks stĂ€msĂ„ng. Det Ă€r country, soul och blues. Glimten i ögat och Barfields osannolika dansmoves fĂ„r oss att vrĂ„la av glĂ€dje. TempovĂ€xlingar, pauseringar och stop bidrar till dynamiken. Men vi sitter fortfarande pĂ„ vĂ„ra stolar. I andra set tar svĂ€nget över. Dom spelar fortfarande lika briljant men nu mĂ„ste kroppen fĂ„ sitt. Jag tar mitt ansvar som kyrkoherde och bjuder upp, Damberg hjĂ€lper till. Vi blir ett gĂ€ng som gungar runt pĂ„ golvet framför scenen. Blomster Karin Ă€r med. De andra sitter Ă€nnu mindre still. Det vrĂ„las, man visslar, man stampar i golvet och man svettas. Extranummer blir det sĂ„klart. Efter dessa vill jag Gudanamma har mer. I ren eufori greppar jag micken och ber om bara en lĂ„t till, PLEASE. Jag skriker: ”den som sitter ner nu fĂ„r betala dubbel kyrkoavgift, Stone River Boys, Stone River Boys!!!” Ingen sitter. Jag hade sĂ€kert inte behövt göra bort mig för denna uppstĂ„ndelse.

SĂ„ Ă€r det slut. Vi sitter vid ett bord och tar en öl. ”Please, ge oss vĂ€lsignelsen”, ber dom. Lite osĂ€kert i min vana att möta ironi för min tro och mitt kall frĂ„gar jag dumt om dom Ă€r seriösa. Det Ă€r dom. Ögonen sluts, huvuden sĂ€nks och hĂ€nderna knĂ€pps. Dom Ă€r vĂ€lsignade i Fadern och Sonens och den helige Andes namn.

Jag vaknar pÄ lördag morgon och Àr lyckligt dagen efter Stone River Boys. Men om fredagen var ett musikaliskt party av smÄtt himmelska proportioner sÄ ska denna dag handla om döden. Jag skriver ett griftetal till begravningen kl. 12.00. MÄnga frÄgar oss prÀster hur vi klarar av att jobba med begravningar. Det Àr inte sÄ svÄrt nÀr man har ett meningsfullt uppdrag och nÀr man fÄr göra nÄgot för andras skull. Det Àr inte sÄ svÄrt nÀr man har en tro som bejakar och har omsorg om sorgen men samtidigt lipar Ät döden och kaxigt hoppfullt hÀvdar att sjukdom och död inte ska fÄ sista ordet. Efter begravningen Àr det minnesstund pÄ Dössberget. Scenen Àr tom. Malte plockar upp sin Martin och sjunger en av sin fars sÄnger om livet pÄ jorden, om gudomlig nÀrvaro i allt och om den vÀntande himmelen.

Klockan tre stĂ„r jag pĂ„ kyrkogĂ„rden. Urnor ska jordsĂ€ttas. Björkarna susar, solen vĂ€rmer oss och jorden. Portarna till det lilla gravkapellet Ă€r öppna. PĂ„ ett bord stĂ„r sju urnor tillsammans med tĂ€nda ljus. Vi Ă€r ett femtiotal som samlats. Man tar sina urnor och gĂ„r till gravarna under klockringning. NĂ€r urnorna Ă€r nedsatta gĂ„r vi upp till kyrkan. Damkören Cantamus sjunger fint, jag har en liten andakt och vi sjunger psalm 297, HĂ€rlig Ă€r jorden. Vi gĂ„r ut frĂ„n kyrkan och kanske pĂ„minner den strĂ„lande eftermiddagen om det som man sjunger om i psalm 304: ” 
en bĂ€ttre vĂ„r snart blommar, dĂ„ hĂ€rligt grönt mitt trĂ€d skall stĂ„, och sina djupa rötter slĂ„, i evighetens sommar”.

Det blir söndag morgon och jag skriver klart min predikan och förbereder dopet efter gudstjÀnsten. Kl. 15.00 kommer Svedberg och Engblom till kyrkan. Vi sÀtter oss i min Saab och styr mot Stockholm. Jag har introducerat The Band Of Heathens för dessa ynglingar. De tvekade inte en sekund nÀr jag frÄgade om de vill hÀnga med till Akkurat. Vi spelar Steve Young pÄ vÀgen ner. Framme Àter vi en sÄn dÀr god middag som man kan göra pÄ Akkurat. Jag bestÀller en Westmalle dubbel och nÄgon lÀttare lager i baren. Den hÀr kvÀllen Àr det dock inte alla fantastiska kranar och gyllenglÀnsande maltflaskor som hÀgrar. Den hÀr kvÀllen spelar ett av vÀrldens bÀsta band! TBOH blir ofta jÀmförda med band som The Band, Little Feat och Jayhawks. Jag tycker att det Àr orÀttvist. NÄgon i lokalen sÀger att TBOH Àr som ett koncentrat av det bÀsta hos dessa band. Jag hÄller med. PÄ deras album sÄvÀl live som studioinspelningar finns det inte en enda smÄsunkig lÄt. NÄgot sÄdant tycker jag inte att nÄgon av de vanliga referenserna har presterat Àven om de rÄkar tillhöra mina favoritband. Och nu ska jag Àntligen fÄ se TBOH live.

Six Pack Hollyday vĂ€rmer upp. Rootsy Lives Björn Petterssons band gör det riktigt bra! Det mĂ„ste varit fruktansvĂ€rt nervöst att spela före favoritbandet, kanske ocksĂ„ för Örjan MĂ€ki som sitter vid sin pedalsteel denna kvĂ€ll. Men det lĂ„ter mycket bra och det blir ett vĂ€rdigt förspel.

Och sÄ stÄr dom dÄ pÄ scenen. Inte precis nÄgra scenpersonligheter . Eller ocksÄ Àr dom det pÄ det dÀr ansprÄkslösa sÀttet som sÀtter musiken i första rummet. Det blir en tvÄ timmars lÄng konsert i ett enda set och det Àr nÄgot av det allra bÀsta jag nÄgonsin sett. Redan den inledande soundcheckingen Àr nÀstan bra nog, om jag för överdriva en aning. Alla hÀrliga licks frÄn akustiska, resofoniska gitarrer, slide, Strata, Telecaster och Lapsteel. Redan nu Àr jag pÄ molnet och gungar med Ànglarna. DÀr blir jag kvar i tvÄ timmar. Vi fÄr lÄtar frÄn alla album. NÀr jag recenserade deras senaste platta skrev jag att utifrÄn en rocksoulig grund omfamnar dom flera stilar. Det Àr rockigt, souligt, bluesigt, country och funky som bara den. Vi fÄr allt i allra högsta grad frÄn scenen. Dessutom i en jammande spelglÀdje som Àr alldeles enorm. Den sugande rytmiken fylls med mÀngder av finesser frÄn alla i bandet. Och sÄ sÄngen i alla dessa starka lÄtar. De tre frontmÀnnen Colin Brooks, Ed Jurdi och Gordy Quist sjunger var och en med unika utrycksfullt sjÀlfyllda röster. StÀmsÄngen Àr briljant. Till sÄngen bidrar ocksÄ trummisen John Chipman. Hur kan han med tanke pÄ vilka prylar han gör med trummorna? Basisten Set Whitey dansar fram lÀckra basgÄngar men sjunger ocksÄ mycket bra. Allt Àr helt fantastiskt. Jag mÀrker att jag inte kan erinra mig lÄt för lÄt sÄ hÀr i efterhand. Under hela konserten stod jag bland likasinnade och försvann in i musiken. Till kropp och sjÀl.

Saaben rullade mot Dalarna igen. Vi lyssnade pÄ One Foot In The Ether i bilen Jag somnade strax innan GÀvle. Man sover skönt pÄ ett moln.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.