Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Memento: The Richard Lindgren Story
Av Urban Henriksson

»Memento« Ă€r en övervĂ€ldigande pĂ„minnelse i form av en formidabel 3-CD-box som tĂ€cker in singer / songwritern Richard Lindgrens 15-Ă„riga solokarriĂ€r. Richard tillhör en korsbefruktande musikscen med solister som Andi Almqvist, Pontus Snibb, Svante Sjöblom och Rag-And-Bone som fĂ„tt vissa av oss att yra om Malmö som »Sveriges Austin« och Richard som »Malmös Dylan«. FrĂ„n Bara till Brno, frĂ„n Möllan till Barcelona, frĂ„n Wien till Bakfickan pĂ„ KöpenhamnsvĂ€gen. HĂ€ng med pĂ„ resan nĂ€r jag tar Richard sjĂ€lv till hjĂ€lp för att berĂ€tta hans historia.

BARA SCHOOL DAYS

Bara Àr en liten sovstad utslÀngd pÄ slÀtterna öster om Malmö i nÀrheten av den vackra Bokskogen. Det Àr dock knappast ett stÀlle dÀr singer / songwriters vÀxer pÄ trÀd. NÄvÀl, Richard Lindgren (född 17:e mars 1968) vÀxte upp hÀr i alla fall.

- Jag kommer ihÄg vÄr första spelning, jag var nog 12. VÄr sÀttning var sÄng, orgel och trummor och det lÀt för jÀvligt, men vi tyckte vi var skitbra.

- Vi tog kĂ€nda lĂ„tar och jag skrev om texterna (skratt). Paul Ankas »Diana« gjorde vi. Jag kommer inte ihĂ„g vad vi kallade den, men vi skrev om den totalt.

- Skolaulan var fullsatt och vi blev fruktansvÀrt utbuade, Àven av alla mina polare som satt lÀngst fram.

- Jag var lite envis dÀr och gav inte upp. Jag tyckte inte det var riktigt sÄ dÄligt.

NÄgot Är senare var det dags att lÀra sig spela gitarr.

- Min morfar hade en husvagn parkerad utanför vÄrt hus i Bara. Jag lÄnade hans gamla gitarr, gick in i husvagnen och satt dÀr i 3-4 dagar.

- Jag vÀgrade komma ut innan jag kunde spela hyfsat. Jag hade med mig en grepptabell in, hur man skulle sÀtta ihop ackorden sÄ att det lÀt bra.

- Mina förÀldrar var oroliga men de satte mat utanför dörren.

- Efter det kunde jag ocksÄ spela gitarr i bandet jag hade, inte bara sjunga.

Richard skulle ocksÄ fÄ sin revansch i skolan.

- NÀr jag gick ut nian dÄ var det mer att man fick sjunga pÄ avslutningskonserten. DÄ var det annat ljud i skÀllan och ingen som buade minsann.

ELVIS, JOHNNY CASH & DYLAN

- Mitt första egentliga minne av bra musik, det Àr Elvis och Johnny Cash. Mina förÀldrar hade en massa skivor med dem.

Men Dylan kom vÀl rÀtt tidigt till dig ocksÄ?

- Jo, det var vÀl han som kom sen. Det var nog 1979 genom en kompis jag hade.

- Det första jag kommer ihÄg om Bob Dylan var att hur fan kan man sjunga sÄ jÀvla bra? Jag vet att det finns en hel vÀrld dÀrute som inte hÄller med om det, men det struntar jag i.

- Jag kÀnde direkt, att det hÀr fattar jag. Det Àr bra pÄ ett helt annat sÀtt, och det tycker jag fortfarande.

Andra favoriter?

- Townes ja. Det Ă€r en nĂ€stan lika stor favorit som Dylan. BĂ„de Townes och Hank Williams har jag lyssnat mycket pĂ„. Även gammal blues som Robert Johnson och Blind Willie McTell. Och Billie Holiday.

- Jag lyssnar vĂ€l mer pĂ„ »Ă€ldre artister« Ă€n samtida med mig sjĂ€lv.

LATIN SCHOOL DAYS

Efter nionde klass var det dags att lÀmna sovstaden.

- NÀr jag var 16 flyttade jag in till Malmö och gick gymnasiet hÀr. Bodde med min syster i början men hon försvann snart till Grekland, sen bodde jag sjÀlv.

Richard lÀste Humanistlinjen pÄ Latinskolan och kom dÀr att möta tvÄ av sina absolut bÀsta vÀnner.

- Det var dÀr jag trÀffade (min namne) Rikard Lindgren som nu har (puben / spelstÀllet) Bakfickan. Vi gick i samma klass, en sprÄklinje med nÀstan bara tjejer.

- Han brukade sĂ€ga: »Sen nĂ€r jag blir Ă€ldre sĂ„ fĂ„r jag öppna nĂ„n bar sĂ„ har du nĂ„gonstans dĂ€r du kan hĂ€nga och spela.« 20 Ă„r senare blev det sĂ„!

Givetvis utnyttjade vÀnnerna att de hade samma namn.

- Ibland nĂ€r lĂ€raren frĂ„gade: »Richard vad tycker du om det?« sĂ„ svarade den av oss som kunde.

Och den andre vÀnnen var Andi Almqvist?

- Andi trÀffade jag ocksÄ pÄ gymnasiet. Första gÄngen vi trÀffades hade vi spanska ihop. Jag satt lÀngst bak och han kom in och satte sig bredvid mig.

- Andi sa att jag satt dÀr med solbrillor pÄ mig och sa inget. Efter en stund tittade jag pÄ honom och sa: Diggar du Bob Dylan?

- Hade han inte svarat ja hade jag inte pratat med honom mer, men han pÄstod att hans förÀldrar hade ett par Dylan-plattor som han hört.

Andi gick hem och förkovrade sig.

- Det visade sig att han var en rÀtt bra kille (skratt).

- Han började spela dÄ i princip, han kom in pÄ det genom mig.

Den första lĂ„ten de skrev tillsammans var »Mezcal Mae«, en favorit bĂ„de live och pĂ„ deras skivor. En tidigare outgiven version finns pĂ„ Memento.

- Vi har spelat ihop vÀldigt mycket under olika perioder av vÄra liv. Inte alltid, men eftersom vi rest sÄ mycket ihop och spelat, sÄ delar vi en lÄng historia och mÄnga minnen.

- Men det tog rÀtt lÄng tid innan han bestÀmde sig om han skulle satsa pÄ ritandet eller musiken.

Andi Almqvists teckningar och serier publicerades under flera Är i Sydsvenska Dagbladet. Huvudfiguren var lik Richard utseendemÀssigt.

Hur kÀndes det att bli seriefigur?

- Det var nÀstan roligt hela tiden, inga fler kommentarer.

- De Àr inte sanna allihopa...men vissa Àr sanna till 100 procent.

BRILLIANT MISTAKES, KETTLEFISH & TURTLE STEP

Under nÄgra Är i slutet av 80-talet hade Richard bandet Brilliant Mistakes. Ett vanligt rockband med tvÄ gitarrer, bas och trummor. HÀlften var Richards lÄtar, andra halvan covers.

- Namnet hade vi snott frĂ„n Costello-lĂ„ten »Brilliant Mistake« pĂ„ King of America-plattan.

- Sen hade vi ett band som hette Kettlefish (ca 1992-1994). Det var betydligt mer countryinspirerat, bluegrass och en del irlĂ€ndska klanger ocksĂ„. Det finns lĂ„tar frĂ„n den tiden som »Hello Mystery World« (som kan höras pĂ„ Memento).

- Vi spelade rĂ€tt mycket ute under den perioden och var del av en scen med Bombyces Bryggeri och Åtta Bier Ti Min Far. Det minns jag som en lycklig tid.
Restaurangen Zorba pĂ„ Bergsgatan dĂ€r de ofta spelade hade deras gemensamma vinylsingel i jukeboxen. Kettlefish bidrag var »Goodbye Rosie« som finns med pĂ„ Memento i en tagning frĂ„n 2006. Ifall nĂ„gon mot förmodan undrar vad de övriga lĂ„tarna pĂ„ singeln hette, sĂ„ var det »Leif Volvo« (Bombyces) och »Sicken RĂ€li KarrajĂ€vel« (Åtta Bier).

Varje söndagkvÀll under en period trÀffades medlemmarna frÄn de tre banden plus Andi och lite annat löst folk pÄ puben 27:an (nuvarande Nyhavn) pÄ MöllevÄngstorget.

- Vi bestÀllde in en stor gryta som alla Ät av. Alla hade instrument med sig. SÄ blev vi sittande dÀr halva natten, vi spelade och förde en massa vÀsen.

Pubinnehavarna tyckte det var helt ok efetrsom det drog dit en massa hangarounds som ocksÄ konsumerade mat och dryck.

- Sen skulle alla upp och jobba pÄ mÄndagen, och det gick ju sÄdÀr...

Efter Kettlefish fick Brilliant Mistakes en ny chans.

- Jag anvÀnde namnet igen 94-95 med andra musiker, bland annat en tjej som spelade saxofon. Förutom en del livespelningar mynnade det inte ut i nÄgot konkret.
Det fanns Àven ett litet sidoprojekt till Brilliant Mistakes som kallades Turtle Step. En trio med dragspel, mandolin och akustisk gitarr som lÀt bÄde irlÀndskt och country. 50/50 mellan Richards lÄtar och covers.

- Det var dÄ jag började ta mitt lÄtskrivande pÄ allvar.

FÖRSTA CD:N

Sommaren 1996 var det dags att realisera drömmen om en fullÀngdsskiva i eget namn.
- PÄ den tiden var det ingen som var ett dugg intresserad av att ge ut en skiva med mig. Men det var ett seriöst projekt som jag bekostade sjÀlv.

- Jag finansierade skivan genom att spela 35 kvĂ€llar i strĂ€ck pĂ„ Öland. Högst uppe i norr i en liten hĂ„la som heter Byxelkrok, ett semesterstĂ€lle. DĂ€r fanns tvĂ„ stĂ€llen: Marinan och Sjöstugan. Jag spelade pĂ„ Marinan.

- Det var hÄrt, fyratimmarsspelningar varje kvÀll och ALLA skulle bjuda pÄ dricka HELA tiden. Det var ett jÀkla festande och jag var helt förstörd nÀr jag Äkte dÀrifrÄn.

PÄ dagtid försökte Richard sova ikapp, men det gick inte sÄ bra.

- Det var rÀtt mycket bofasta sjömÀn som var hemma under sommaren. De klÀttrade upp pÄ min balkong pÄ hotellet och vÀckte mig för att jag skulle dricka öl med dem, varje dag.

Tillbaka i Malmö spelades skivan in och sĂ„ldes i lokala skivaffĂ€rer och pĂ„ livespelningar. Sju av lĂ„tarna finns med pĂ„ Memento. »Goodbye Rosie« och »Memphis« Ă€r dock i nyare versioner. »Mixed-Up World« och »I Won't Recall You At All« Ă€r snygga Dylanpassningar med piano, hammond och flödande melodier.

»Black Morning, Black Train« Ă€r inspirerad av filmen »Zigenarnas Tid« och Richards möte med Emir Kusturica i en bar. »You Know Who Your Lover Will Be« Ă€r en bluesig folksĂ„ng med bara Richards röst och en akustisk gitarr och »If My Name's Ever On the Tip of Her Tongue« Ă€r en eftertĂ€nksam mĂ„nskensballad kryddad med en grĂ„tande steelguitar.

BARANOVA STREET

NĂ€sta skivprojekt var Outtakes From Baranova Street 1998.

- Jag satte ihop inspelningar som jag hade liggande. Vi fĂ€rdigstĂ€llde 200-300 exemplar som skulle sĂ€ljas pĂ„ gig i Österrike.

- PÄ skivomslaget ser det ut som jag har en pÀlsmössa pÄ mig, men det Àr min frisyr. Bilden pÄ baksidan Àr min farmor som sitter och spelar gitarr, 1922.

Fem av lĂ„tarna Ă€r med pĂ„ Memento, fast »Drunk On Arrival« Ă€r en nyare tagning. Waterboys-inspirerade »Hello Mystery World« och »I Can't Deliver That« dĂ€r banjo och piano springer sida vid sida Ă€r inspelningar frĂ„n 1994 med Kettlefish. »Goner« har ocksĂ„ hĂ€mtat inspiration frĂ„n Irland men Tiina W Edrings »harmony vocals« ger Ă€ven Emmylou Harris-associationer. Richard behövde en lĂ„t till för att fylla ut skivan sĂ„ han skrev »Untitled« och gick direkt in i studion och spelade in den ensam med sin akustiska gitarr.

TitellĂ„ten »Baranova Street« Ă€r inte med pĂ„ Memento men den utgör den engelska förlagan till Richards enda svenska lĂ„t »Regn över Möllan« som Ă„terfinns pĂ„ Malmö FF-CD:n »BlĂ„dĂ„rar 2« frĂ„n 2002.

Det finns ju alltid en diskussion om man skall sjunga pÄ engelska eller svenska?

- Jag har fÄtt höra det hela mitt liv men jag kommer inte att Àndra pÄ det sÄ hÀr lÄngt in i karriÀren. Det Àr bara att köra pÄ som det Àr.

- Cornelis och Peps kanske, men annars lyssnar jag inte pÄ svensksprÄkiga artister över huvudtaget.

TJECKIEN & ÖSTERRIKE

Baranova Street Àr en gata i Prags zigenarkvarter, dÀr Richard hade en favoritpub. ApropÄ Prag sÄ pressas Memento-boxen dÀr.

- Det kÀnns bra. Det Àr nÀstan mitt andra hem. Jag har varit 37 gÄnger i Tjeckien och rest omkring dÀr.

- Kommer man utanför Prag blir det genast billigare. SÄ gillar jag ocksÄ den nÀst största staden Brno. Det Àr en rÀtt sÄ ruffig och hÄrd stad med tuff jargong och slitage.

För att komma i rĂ€tta Tjeckien-stĂ€mningen föreslĂ„r jag att ni lyssnar pĂ„ min favoritlĂ„t med Richard, »Back To Brno«, ett par-tre gĂ„nger. Den finns bĂ„de pĂ„ Memento och dubbel-CD:n A Man You Can Hate.

Take me back to Brno when it rains
Let me walk down your streets again
Excuse me honey for my drunk Irish manners
Take me back to Brno when it rains»
«Let me cool down in your arms again


I Tjeckien hade Richard och Andi en del halvofficiella smĂ„gig. Annat var det i Österrike.

- Jag och Andi spelade rĂ€tt mycket i Österrike. Vi Ă„kte runt och spelade i Wien med omnejd. Det var reguljĂ€ra spelningar, ibland 2-3 kvĂ€llar pĂ„ samma stĂ€lle.

- Andis syster bor i Wien sÄ det kostade inte en spÀnn att bo dÀr.

- PÄ vÀgen hem hoppade vi av i Tjeckien och gjorde av med pengarna vi tjÀnat pÄ gigen. Ibland kunde man stanna dÀr en mÄnad.

- SÄ gjorde vi en gÄng i halvÄret under flera Ärs tid. Det var fruktansvÀrt roligt och jag sticker gÀrna dit igen (nu Àr det 7-8 Är sen sist).

- NĂ€r jag Ă€r ute och reser försöker jag i princip skriva varje dag. Även nĂ€r jag Ă€r hemma försöker jag skriva nĂ„got varje dag, bara för att hĂ„lla det igĂ„ng. Men framförallt nĂ€r jag Ă€r ute och reser, dĂ„ blir det kanske 2-3 timmar om dagen. Även om det blivit sent kvĂ€llen innan försöker jag ta mig upp och gĂ„ och sĂ€tta mig pĂ„ nĂ„t stĂ€lle och skriva.

AUSTIN 1998

- I Austin dÄ skrev jag hela tiden. Jag var dÀr i tvÄ mÄnader.

- Det var meningen att jag skulle gÄ i en musikskola i Los Angeles, men det var mest för att finansiera trippen. Jag blev ju antagen, men hade inga planer pÄ att stanna dÀr. Skolan betalade dit- och hemresan plus lite till.

- Den hette Voc tror jag, för gitarristernas hette Guit. Jag fick göra antagningsprov sjÀlv hÀr hemma som jag skickade över till dem. Skolan var bara för att utveckla sÄngen / sÄngrösten (inte lÄtskrivande).

Men du har ju redan din röst?

- Ja, sÄ jag tyckte inte att jag behövde stanna dÀr (skratt).

- Jag rÀknade ut att jag var i Los Angeles i exakt 16 timmar.

- Sen hoppade jag pÄ en Greyhoundbuss som Äkte hela vÀgen till Austin. 36 timmar tog det. Skitkassa bussar med klibbiga plastsÀten osv. Swebus Àr rena rena lyxen i jÀmförelse.

- Den stannade bara pÄ McDonalds hela tiden sÄ jag Ät ingenting, men det roligaste var att man inte fick ta öl med sig pÄ bussen, och det visste jag ingenting om.

- Jag satt lÀngst bak och hade bunkrat upp rÀtt bra. Hinkade bier helt öppet, det var ju varmt som fan. SÄ kom de ju pÄ mig och jag blev tillsagd.

- NÀr vi kom till Phoenix, Arizona efter 7-8 timmar kom det upp tvÄ strÀnga vakter pÄ bussen och konfiskerade ölen.

- Men sÄ stannade den i El Paso ocksÄ, en söndag mitt pÄ dagen.

En skum medpassagerare vid namn David Reynolds hade sett ölincidenten.

- Han tog med mig till det hÀr mariachistÀllet. Det var bara en stor ljudisolerad dörr och man hörde ingenting. Det var precis bakom busstationen och vi hade rast i tvÄ timmar.

- Man knackade pÄ dörren och den öppnades. DÀrinne var det vÀrldens ös, fullt ös pÄ bandet och fullt med mexikanska kvinnor. Det var helt fantastiskt. Jag tog nÄgra öl medan David Reynolds försökte krÀnga lite valiumtabletter för att finansiera sitt fortsatta resande.

Den tidigare outgivna lĂ„ten »David Reynolds' Last Ride« finns med pĂ„ Memento och handlar om hans livsresa.

- Vi kom till Austin klockan sju pÄ morgonen. Det spöregnade och jag undrade var skall jag nu bo?

- Jag stannade pÄ ett motell första natten, men sen hittade jag och min kompis Benny ett billigare stÀlle dÀr vi stannade i tvÄ mÄnader.

Benny MÄrtensson spelar bas och Àr med pÄ de flesta av Richards studioinspelningar fram till 2000.

- Vi var runt pÄ olika spelstÀllen i Austin som Continental Club, Hole In the Wall och La Zona Rosa.

- Jimmy LaFave var bra, han körde mycket DylanlÄtar. En kvÀll frÄgade han publiken om de ville önska nÄgon DylanlÄt.

- Jag ropade »Tonight I'll Be Staying Here With You«!

- »Oh my god, I hope not« svarade Jimmy. Men vi bytte skivor efter konserten.

- Redan innan vi Äkte till Austin hade vi kollat in vad det fanns för mikrobryggerier dÀr och nÀr de hade happy hour. Vi hade till och med gjort en karta som man kunde gÄ efter pÄ dagarna.

- En kvĂ€ll nĂ€r vi spelade biljard fick jag ryggskott, men vi tog Ă€ndĂ„ en taxi till en konsert. I förbaren stod en stor, bedagad kvinna och sa: »Du Ă€r alldeles för full för att komma in i konsertlokalen«.

- Nej, nej, jag har ryggskott. »Oh förlĂ„t, jag skall genast hjĂ€lpa dig«.

- SÄ gav hon mig en gigantisk painkiller och ett glas whiskey. Jag svalde det och ryggen rÀtade ut sig pÄ en gÄng.

- Sen gick vi in i en jÀttesal dÀr ett fantastiskt bra countryband spelade. Jag och min polare var de enda i publiken. Vi fick stÄ dÀr hela kvÀllen, det var ju pinsamt att lÀmna nÀr man var enda publiken.

- Dan efter nĂ€r »bedövningen« slĂ€ppte fick jag ont i ryggen igen. Fick ligga tre-fyra dar pĂ„ hotellet och kolla Simpsons.

- Jag har varit i New York en gĂ„ng ocksĂ„. Jag stannade i 17-18 dagar och det Ă€r ocksĂ„ en favoritstad. DĂ€r skrev jag »From Camden Town To Bleecker Street« (som finns med pĂ„ Memento och A Man You Can Hate).

BAD-LUCK STORIES & ANDRA SESSIONER

Samma Ă„r som Austinresan gick Richard in i skicklige producenten Martin Hennels studio för att spela in tvĂ„ lĂ„tar tillsammans med Andi, Pontus, Benny, Fredrik Savbrant och Jörgen Wernefeldt. »One Step Behind« som fĂ„tt Ă€ran att inleda Memento Ă€r frĂ„n denna session.

NÀsta album blev Bad-Luck Stories 1999. En skiva som fÄ kÀnner till, och Ànnu fÀrre Àger.

- En akustisk skiva jag gjorde för att sĂ€lja pĂ„ spelningar i Österrike.

- Omslagsfotot pÄ mig Àr taget pÄ nöjesparken Pratern I Wien nÀr jag promenerar dÀr en öde vinterdag med Orson Wells-hjulet i bakgrunden.

Skivan innehĂ„ller 13 lĂ„tar med bara Richards röst och hans akustiska gitarr. PĂ„ Memento kan vi höra Richars inspelning av Townes Van Zandts »Brother Flower«.

NĂ€sta försök att fĂ„ ihop ett album gjordes i Sebbarp ute pĂ„ den skĂ„nska landsbygden dit Richard slĂ€pade med sig ett gĂ€ng musiker. Ett tiotal lĂ„tar spelades in men det blev ingen skiva och inspelningarna blev liggande fram tills nu. TvĂ„ lugna, atmosfĂ€riska lĂ„tar valdes ut till Memento. Hank Williams »I'm So Lonesome I Could Cry« som Richard sjunger med rutinerade Maria Blom och egna kompositionen »Passenger« dĂ€r Richard tar sig igenom den personliga texten halvt viskande.

I'm the only passenger on the train
Maybe you're better off without me
My destination's unclear
A little mystery to me


RYAN ADAMS & POSTCARD FROM ELSEWHERE

NĂ€r Ryan Adams slĂ€ppte sin legendariska solodebut »Heartbreaker« Ă„r 2000 kom han till Stockholm och Malmö för spelningar. Richard agerade uppvĂ€rmare pĂ„ bĂ„da gigen.

- Honom lÀrde man ju kÀnna lite ocksÄ. Vi gick ut pÄ krogen efter spelningen i Stockholm. Vi var rÀtt sÄ sÀnkta dagen efter, men han tog sig snabbare till Malmö Àn vad jag gjorde.

- Han kom tillbaka till Malmö Ă„ret efter. DĂ„ trĂ€ffade jag honom pĂ„ (restaurang) Möllan. Ryan sa till mig: »Va fan har du varit, jag har letat efter dig«.

- SĂ„ började vi snacka i baren men dĂ„ kom hans manager fram och sa: »Stop, you two are not allowed to socialize. You are not good for each other«.

- PÄ fullt allvar. Skitsamma, men Ryan var en rÀtt kul filur.

VÄren 2003 kom Richards första skiva dÀr han inte behövde agera skivbolag sjÀlv. Omnichord hette skivbolaget och plattan var Postcard From Elsewhere.

* Det var dÄ det tog fart för dig?

- Det kan man nog sÀga. Jag fick skivkontrakt och en större publik och efter det har det ju kommit en ganska jÀmn ström av skivor frÄn mig.

Omslagsfotot och alla bilderna i bookleten av en rökande, drickande, pianospelande och skapande singer / songwriter tycker jag ger ett ganska Ryan Adams-inspirerat intryck.

- Det lĂ„g kanske lite i tiden med »Ryanstuket« pĂ„ omslaget.

Kompbandet kallade sig helt oblygt för Creme de la Creme. Det bestod av gitarristerna Pelle Jernryd och Pontus Snibb, pianisten Mats Bengtsson, basisten Micke Nilsson och trummisen Conny StÀde. Andi var ocksÄ med pÄ ett hörn.

Postcard From Elsewhere Ă€r Richards »Blood On the Tracks«. LĂ„tarna »Grand Hotel«, »Blue Sky Shut« och »Sweet Buttercup« (som alla Ă€ven ingĂ„r i Memento) förmedlar starka kĂ€nslor av tomhet, saknad och bitterhet.

I don't need no friends, they kill me when I'm asleep
I don't need no lover, the hurt just cuts too deep
Why does friendship needlessly grow sour?
Why did our love wither like a flower?
How I miss you now...» («Grand Hotel»)
«My trunk is loaded with regrets
All those things I shouldn't have said
Sweet buttercup (»Sweet Buttercup«)


»Lone Star Blues« beskriver mĂ„lande den tidigare nĂ€mnda Greyhoundbussresan mellan Los Angeles och Austin. Även lĂ„tarna »Tennessee« och »Memphis« Ă€r sĂ„klart USA-inspirerade Ă€ven om vĂ„ran singer / songwriter uppriktigt erkĂ€nner följande i »Memphis«: I've never been to Memphis, 'cept for in a dream.

Kompbandet Creme de la Creme övergick gradvis till att bli Transcendents som hade följande starka uppstÀllning under de aktiva Ären 2003-2006:

SĂ„ng & gitarr: Richard Lindgren
Gitarr & sÄng: Pontus Snibb (Jason & the Scorchers, Bonafide, Buckaroos, Stacie Collins, Wiehe, Mats Ronander m.fl.)
Bas: Micke Nilsson (Bonafide, Snibb, Brickhouse m.fl.)
Trummor: HĂ„kan Nyberg (Nisse Hellberg, Snibb, Buckaroos, Wiehe, Fjellis, Dan Hylander, Nationalteatern plus 100 till)

Förutom Richards lĂ„tar spelade de gĂ€rna covers av Townes, Stones, Dylan och Hank. LĂ„tar som »Pancho and Lefty«, »Dead Flowers« och »I'm So Lonesome I Could Cry« Ă€r bra exempel.

ÅRHUS SESSIONS

Henrik och Sören Poulsen Ă€r tvĂ„ danska musiker bosatta i Århus som Richard blev presenterad för nĂ€r han var pĂ„ en soloakustisk smĂ„klubbsturnĂ© i Danmark.

- NÀsta gÄng jag kom dit spelade vi 30-35 lÄtar ihop efter att ha repat i kanske tvÄ timmar. Det bara satt. Det var nÄgot magiskt som hÀnde.

Tredje gÄngen Richard kom till trakten var som uppvÀrmare till Ane Brun pÄ en Skandinavienturné sommaren 2005. Richard fick inte plats i turnébussen sÄ han Äkte DSB-tÄg mellan spelningarna. Inga problem, tyckte han, och anvÀnde restiden till att skriva nÄgra nya lÄtar. Och snart fick han trÀffa Poulsens igen.

- De spelade med mig pĂ„ sista giget pĂ„ turnĂ©n i Horsens nĂ€ra Århus.

- EfterÄt körde vi till deras studio mitt i natten. Jag började spela in sjÀlv akustiskt vid fyratiden pÄ morgonen och sÄ var det fÀrdigt vid 5-6. Sen sa jag: Ni fÄr se vad ni kan göra med detta.

- NÄn vecka senare damp det ner i brevlÄdan. DÄ hade de lagt till och snyggat till med orgel, trummor och bas.

- Det var ett vĂ€ldigt enkelt och behagligt sĂ€tt att spela in för mig. En slags »efterfest med bandaren pĂ„«.

- De inspelningarna tillhör mina favoriter. Vi spelade in 7 lÄtar varav 3 Àr med pÄ Memento.

»Doubt« Ă€r en lĂ„ngsam pianoballad med lite tĂ„greferenser. »My Kind of Place« Ă€r en mörk, rökig bodegaballad dĂ€r artisten ser livet passera förbi utanför fönstret och det kan man kanske sĂ€ga Ă€ven om »If Only She Came Walking By«, möjligtvis mĂ„lad med lite ljusare penseldrag. »Den Ă€r romantisk« sĂ€ger Alice, 8 Ă„r, nĂ€r hon passerar förbi min stereo.

SALVATION HARDCORE

Acke Bengtsson har tidigare gett ut skivor som Karl Kanga och Hardliners. Nu driver han Varispeed Studios i KlÄgerup, grannby till Bara. HÀr i denna rymliga, vintageutrustade studio spelades albumet Salvation Hardcore in under tre dagar i augusti 2005. Skivan slÀpptes Äret efter pÄ Ackes bolag Scandinavian Recordings.

Reglerna var enkla. Allt skulle spelas in live och med akustiska instrument. Musikerna satt i en cirkel med mikrofoner och spelade.
- Han som spelade fiol visste inte om hur vi tĂ€nkte spela in sĂ„ han sa: »DĂ„ kommer jag imorgon och lĂ€gger pĂ„ mina fioler«.

- Nej, det gör du inte alls, sa jag. Vi spelar in tillsammans och det lÀcker i alla mickar.
Musikerna var TranscendentsgÀnget Snibb, Nilsson och Nyberg förstÀrkta med strÀngvirtuoserna Pelle Jernryd (dobro), Magnus Edring (banjo), Johan Pihleke (mandolin) och Stefan Santesson (fiol).

Tio av 13 lĂ„tar pĂ„ Salvation Hardcore Ă€r representerade pĂ„ Memento. »Mezcal Mae«, »One Step Behind«, »Goner« och »Five Pints and a Wink From Gwendolyn« Ă€r andra versioner. Det rĂ€cker med att spela inledande spĂ„ren »Song of Calamity« och »Portion of Love« för att inse att den hĂ€r skivan Ă€r sĂ„ nĂ€ra vi kommer Waterboys Fisherman's Blues-sessioner i Sverige. »Bad News« har ocksĂ„ ett hĂ€rligt flöde i melodi och instrumentering. »Goodbye Rosie« som Richard spelade redan pĂ„ Kettlefish-tiden fĂ„r hĂ€r ett vĂ€ldigt snyggt arrangemang med en helt avskalad första vers innan strĂ€nginstrumenten drar ivĂ€g med melodin. Lugna lĂ„tarna »When My Days Are Done« och »Take Tomorrow« ingĂ„r ocksĂ„ i Memento liksom tvĂ„ outtakes frĂ„n sessionerna: tidigare nĂ€mnda »David Reynolds' Last Ride« och Townes-covern »White Freightliner Blues«.

BARCELONA

Jag ber Richard berĂ€tta om de tidigare okĂ€nda (och outgivna) »Barcelona Sessions« frĂ„n 11:e september 2007. Hela 8 lĂ„tar hĂ€rifrĂ„n Ă€r medtagna pĂ„ Memento.

- Min syster bor i Barcelona och jag har varit dÀr 10-15 gÄnger. Hon Àr gift med saxofonisten Fredrik Carlquist som Àr en etablerad jazzmusiker dÀr. Han spelar ofta med de hÀr tvÄ killarna Garry Fimister (stÄbas) och Joe Smith (trummor).

Joe Smith?

- Ja, de brukar skratta Ät honom nÀr han checkar in pÄ ett hotell...

- De spelar ofta pÄ ett stÀlle som heter Robardors. Trummisen var bra polare med barÀgaren sÄ han hade nycklar till stÀllet. Vi gick dit en söndagsförmiddag och riggade upp grejorna. DÀr fanns redan ett piano (som Richard spelade pÄ). VÀldigt enkel utrustning.

- StÀllet ligger i ett rÀtt sÄ ruggigt omrÄde. Horstritan gÄr utanför. De skrek Ät varandra emellanÄt.

- »Nu kan vi inte spela in för nu brĂ„kar hororna pĂ„ gatan«. Det var sĂ„nt jĂ€kla liv sĂ„ vi fick spela in i pauserna.

Med tanke pĂ„ förutsĂ€ttningarna, söndag förmiddag med en jazztrio, Ă€r det ju inte helt chockerande att det lĂ„ter jazzigt, rökigt, slĂ€pigt pĂ„ ett skönt tillbakalutat sĂ€tt. Vispande trummor, följsam stĂ„bas, klinkande piano och en solande saxofon. De drar igenom tre covers: Dylans »Blind Willie McTell«, Cohens »Famous Blue Raincoat« och Tom Waits »Tom Traubert's Blues«. Resten Ă€r Richards kompositioner. »Drunk On Arrival« som senare spelades in i en lite snabbare version pĂ„ A Man You Can Hate. »Five Pints and a Wink From Gwendolyn« som handlar om en hollĂ€ndsk servitris pĂ„ en liten bar i Barcelona. Basisten Garry Fimisters berĂ€ttelser om sin uppvĂ€xt i Skottland inspirerade Richard att skriva lĂ„ten »Aberdeen«. Även »Drinking Down Sorrow« och »Silver« som han skrev pĂ„ en tapasbar strax utanför Barcelona Ă€r frĂ„n dessa sessioner.

A MAN YOU CAN HATE

2008 fick Richard skivkontrakt med inga mindre Àn Rootsy. NÄgot han Àr mÀkta nöjd med.

- Nu kan jag ge ut boxar, dubbelplattor och liveplattor (skratt).

Dubbelplattan Àr sÄklart A Man You Can Hate och den Àr en milstolpe i Richards karriÀr.

- Den har ett speciellt sound och det Àr mycket (Magnus) Nörrenbergs (multi-instrumentalist, arrangör, producent) förtjÀnst. Hur han har mixat ihop det. Han la ner ett gigantiskt arbete.

- Vi spelade in allt live först. Sen sÄ la vi om vissa saker. DÄ var vi mycket i hans lÀgenhet. Vi satt dÀr och rökte. Sen kom folk som skulle göra pÄlÀgg in genom dörren, och började genast hosta...

- Lite gitarr, lite sÄng och nere i hans replokal spelade vi in hans B3:a som befann sig dÀr. Vi jobbade nÀstan varje dag under hela hans semester, stenhÄrt.

Fansens favoriter och skivans nyckelspĂ„r Ă€r tidigare nĂ€mnda »Back To Brno« och titellĂ„ten »A Man You Can Hate« dĂ€r Richards trogne vapendragare Janne Adolfsson lĂ„ter sin mandolin bubbla över i starka Waterboys-vĂ„rkĂ€nslor samtidigt som Richard Ă„ sin sida sjunger:

I'm a man of disaster, babe»
«I'm a busload of troubles..»
«Who did you wanna meet, what did you expect
to find at the bottom of the sea?
Well, there's only lowlife baby
and there's only shit like me


Andra bra lĂ„tar pĂ„ A Man You Can Hate och Memento Ă€r livefavoriten »Lighthouse In the Dark« (den man tror heter »You Can Count On Me Baby«) och de lugnare »Dead Man«, »How Long?« och »I Don't Belong In This World Anymore«. »Aberdeen«, »Doubt« och »Drunk On Arrival« finns pĂ„ Memento i andra tagningar.

Men eftersom starka lĂ„tar som bland annat »Marlene«, »Song For Frieda« och »Home Is Anywhere« inte fick plats pĂ„ Memento Ă€r Ă€ndĂ„ A Man You Can Hate en skiva man mĂ„ste Ă€ga, och den Ă€r lĂ€tt att fĂ„ tag pĂ„!

Vanligaste musikerna pĂ„ skivan förutom Richard sjĂ€lv, Janne Adolfsson och Magnus Nörrenberg Ă€r grabbarna Poulsen frĂ„n Århus, skönsjungande Micke Nilsson och Magnus »Brickhouse« Andersson plus strĂ€ngbĂ€ndaren Svante Sjöblom.

POETS DROWN IN LAKES & ANDRA LIVESPELNINGAR

Bara ett halvÄr efter dubbelskivan Àr det dags för nÀsta Richard Lindgren-projekt. En live-CD med titeln Poets Drown In Lakes inspelad pÄ St Gertrud i Malmö 15:e april 2009. Det ovanliga med denna skivan var att man kunde boka den nÀr man köpte konsertbiljetten och sedan fick man skivan i brevlÄdan efetr 14 dagar.

- Fast vi klarade det faktiskt pÄ 12 dar, det var kul.

Denna kombination av konsert och livealbum kallades för Rootsy Takeaway och den finns fortfarande att köpa.

Musikerna som kompade Richard pÄ konserten var Micke Nilsson (stÄbas), Janne Adolfsson (mandolin) och Svante Sjöblom (National, dobro & banjo). Annars har Richard pÄ livespelningar frÄn 2007 fram till nu ofta kompats av gruppen Southern Union som bestÄr av Marcel Strub (trummor), Anders Thorén (piano), Dan Englund (bas) och Johan Melin (gitarr).

TitellĂ„ten och Woody Guthries »Deportees« kom med pĂ„ Memento. Annars fĂ„r vi höra exempel pĂ„ Richards livefavoriter som »Song of Calamity«, »Grand Hotel« och »Five Pints and a Wink From Gwendolyn«.

Du har gjort rÀtt mÄnga livespelningar genom Ären?

- Sen 88, 23 Är, frÄn 40-50 till 100 spelningar om Äret, det Àr ganska olika. Det blir en hel del, sÀkert över 1500 spelningar.

- Jag mÄste sÀga att det Àr lite svÄrare med Ären. NÀr man var yngre tyckte man, va fan, tog det lite med en klackspark. Man bara lirade och hade kul.

- Nu kÀnns det mer som det verkligen Àr pÄ allvar. FörvÀntningarna Àr högre. Folk förvÀntar sig att det Àr bra och hÄller en viss kvalité.

- DĂ„ blir man mer medveten om det och dĂ„ kan man bli lite mer nervös Ă€n dĂ„ man var yngre. DĂ„ var man mer kaxig, »ja vadĂ„dĂ„?«

- Framförallt dÄ man spelar ensam Àr det ju rÀtt tufft. Det Àr precis nÀr man börjar, slÄr an de första ackorden, sen slÀpper det. Och de tio minuterna innan man gÄr upp pÄ scenen, dÄ.

Richard har spelat pÄ samma scen som Ryan Adams, John Hiatt, Little Feat och Mary Gauthier. Hon föll stenhÄrt för Richards musik och har skrivit en lÄng hyllning till honom i Memento-bookleten.

»Richard Lindgren's songs introduce me to pieces of myself that I didn't have words for until he sang them. This is the best a songwriter can hope to give a listener, the most a songwriter can offer«.

Hur kÀnns det att bli hyllad av Mary Gauthier?

- Det kÀnns nÀstan lite overkligt. Det Àr ovÀrderligt det hon skrivit om mig. Vi kom ju vÀldigt bra överens och fann varandra direkt.

MEMENTO RELEASE & FRAMTIDSPLANER

Releaseparty för Memento-boxen hÄlls pÄ Babel i Malmö torsdagen den 7:e april. Det blir tre timmars musik och drygt 30 lÄtar. Richard inleder solo innan han gÄr över till trioformat. Sen blir det en jazzigare avdelning med Fredrik Carlquist. Slutligen fullt ös med hela bandet, som Àr Magnus Nörrenberg, Janne Adolfsson, Jon Eriksson, Conny StÀde och Eva Malling.

Blir det nÄgot nytt material?

- TvÄ-tre nya kanske, i det akustiska setet.

- Jag har redan börjat spela in lÄtar till nÀsta skiva. Det Àr fortfarande i babystadiet men jag har spelat in Ätta lÄtar som jag Àr rÀtt nöjd med.

- Det var jag, Jon och Janne. Danskarna Poulsen var hÀr nÀr jag lade grunderna. Sen tog de med sig tejperna till Danmark för att fila pÄ dem.

- Men man kan inte spela in alla lÄtar pÄ det sÀttet, kanske tre av de Ätta. Jag kommer att Äka till Danmark nÄgon gÄng i sommar och fortsÀtta arbetet. Det Àr ingen panik.
Skivan Àr tÀnkt att slÀppas 2012.

Men nu Àr det Memento som gÀller. Och Richard Àr sugen pÄ att komma till en stad nÀra dig. I Sverige har han ju mest spelat i Malmö / SkÄne och lite i Göteborg och Stockholm.

- Jag har ju inte kuskat runt i Norrland direkt, men vi fÄr se om Memento kan föra mig dit nu.

- Allra lÀngst upp vill jag och sen Äka och spela mig genom Sverige Ànda ner till SkÄne.
Richard och hans trogna akustiska gitarr.

- Kanske Äka tÄg, eller ha en chaufför.

- Jag Àr nöjd med en liten men hÀngiven publik som stÀndigt vÀxer litegrann. SÄ att jag kan fortsÀtta och göra skivor.

Läs mer om Lindgren, Richard


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.