Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Jimmy LaFaves 10 bÀsta lÄtar.
Av Rune HĂ€ger

Varför ska man intressera sig för Jimmy LaFave och lÀgga ner en massa jobb pÄ att sortera ut hans tio bÀsta lÄtar?

Det finns mer Àn ett skÀl.

1. Han berör. Antingen gillar man honom starkt eller sÄ orkar man inte med hans speciella röst och hans ofta nedstÀmda lÄtar. Jag sjÀlv har tyckt om hans musik och hans sÀtt att sjunga sina lÄtar sedan jag hörde honom första gÄngen 1992 pÄ en cd med titeln Austin Skyline. Jag klev rakt in i lÄtarna och blev en trogen LaFave-följare pÄ Musik och konst i Malmö. Det var dÀr jag först fick vetskap om honom.

2. Hans musik förtjÀnar mycket större uppmÀrksamhet Àn den hittills har fÄtt. Han har gjort mÄnga lÄtar som borde placera honom i samma fÄlla som t ex Bob Dylan. LaFave sjÀlv hyser stor beundran för Dylan och spelar mÄnga av hans lÄtar. Men han lyckas tydligen aldrig jobba sig in i det amerikanska medvetandet. Jimmy LaFave kÀnner man till i delar av Texas och i Oklahoma, dÀr han vÀxte upp. Men fÄ medborgare i New York, Chicago, Los Angeles eller i nÄgra andra storstÀder har hört talas om honom. I Europa har han sÄlt plattor i nÄgon omfattning i Holland.

Men resten? Inte mycket. Varför köper inte lika mÄnga svenskar mina plattor som de gör i Holland? frÄgade han mig. Och vad svarar man pÄ det?

3. Hans scenframtrÀdanden Àr alltid genomtÀnkta och ofta gripande. Jag har sett honom Ätskilliga gÄnger och frapperats av hans instÀllning. Han Àr nÀrmast en perfektionist som krÀver 100% av varje bandmedlem. Det ska lÄta perfekt och klarar inte nÄgon den pressen, sÄ kan han se sig om efter ett annat jobb. Han sa exakt sÄ till mig i en paus under en konsert pÄ AntoneŽs i Austin. Han var missnöjd med nÄgon och han hade svÄrt för att hÄlla inne med kritiken.

MÄnga som hör hans bÀsta lÄtar blir nyfikna. Men eftersom han aldrig blir omtalad i media, glöms han lÀtt bort. SÄ vi Àr vÀl inte sÄ mÄnga som har honom som en av vÄra största favoriter. Jag garanterar emellertid att du reagerar pÄ hans musik, om du lyssnar pÄ nÄgra av lÄtarna pÄ den tio i topp-lista som jag har knÄpat ihop.

FrÄgan Àr om du reagerar som jag, enbart positivt alltsÄ, eller som Blondinen, som tycker att LaFave Àr en gnÀllspik, det vet du snart.

HÀr kommer hans tio bÀsta lÄtar samt titlarna pÄ hans CD-skivor:

1992 Austin Skyline
ONLY ONE ANGEL
WHEN IT STARTS TO RAIN
SHELTER FROM THE STORM

1994 Highway Trance
AUSTIN AFTER MIDNIGHT
WHEN I SEE YOU AGAIN

1994 The Open Road (Acustic Mini Album)

1995 Buffalo Return To The Plains
IÂŽM THINKING OF YOU
NEVER BE MINE

1997 Road Novel
NEVER PUT THE BLAME

1999 Trail (2cd)

2001 TexOma
TEARS
LOVE CAN FIND ITS OWN WAY

2005 Blue Nightfall
BLUE NIGHTFALL
WHEN YOU WERE MINE

2007 Cimarron Manifesto
DONÂŽT ASK ME


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.