Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
RockstjĂ€rna = Överlevare: Elliott Murphy Ă€r tillbaka...igen
Av Christer B. JarlÄs

Han gjorde lĂ„ten ”Last Of The Rockstars” pĂ„ sin skivdebut. Det var 36 Ă„r sedan. I dag turnerar han stĂ€ndigt runt Europa och möts av en ökande skara beundrare. En del sĂ„ fanatiska att de ser runt 30 konserter per Ă„r. Elliott Murphy Ă€r en synnerligen levande legend. Och i vĂ„r kommer han tillbaka till Sverige


Vi möts pÄ ett hotell en februarieftermiddag, nÄgon timme innan han ska göra en unik solospelning pÄ Big Ben i Stockholm. Det Àr hans första solospelning pÄ Ärtionden.

För tredje Äret i rad spelar alltsÄ Elliott Murphy i Sverige. Innan dess var det ett lÄngt uppehÄll.

-Ja, jag var hĂ€r mycket förr. Men i slutet av 1980-talet var det som att allt skulle handla om pop i Sverige. Men nu Ă€r jag hĂ€r för tredje Ă„ret i rad pĂ„ min ”comeback swedish tour”.

Hans karriÀr har haft mÄnga toppar och mÄnga dalar.

- Jag har lÀrt mig att riktigt framgÄng mÀts i överlevnad. Inget annat.

Nuförtiden talas det ofta om hans kontakter med en framgÄngsrik kollega.

Och visst, det lÄter som ett skÀmt nÀr han sÀger det mot slutet av solokonserten pÄ Big Ben i Stockholm:

-Bruce ringde mig i gĂ„r. Han hade hört att jag skulle spela i Stockholm och ville att jag skulle spela en av hans lĂ„tar för han behövde lite uppmĂ€rksamhet för att sĂ€lja biljetter till sina spelningar. Jag svarade ”Oh No, not again”, sĂ€ger Elliott Murphy med ett stort leende, innan han spelar en Springsteen-sĂ„ng, kvĂ€llens enda cover.

The New Dylan

Men Bruce och Elliott började en gĂ„ng samtidigt, dĂ€r de kom frĂ„n var sin sida av New York. De var konkurrenter i klassen som ”The New Dylan”. Och i en recension i Rolling Stone spĂ„ddes Elliott bli den större av de tvĂ„. Nu bjuds Elliott Murphy upp pĂ„ scenen varje gĂ„ng Springsteen kommer till Paris. Senast medverkade Elliott och hans son Gaspard i ”Born To Run”.

Men det dĂ€r med ”The New Dylan” var jobbigt dĂ„ nĂ€r han ville nĂ„ ut med sina egna lĂ„tar.

-Ja, men alla vi som kallades det hÄller ju faktiskt pÄ Àn. Och pÄ Wikipedia stÄr det att jag ska ge ut en cd med Dylan-lÄtar. SÄ det Àr nog sant Àven om den inte Àr inspelad Àn. Men det kan bli bÄde Dylan och Springsteen. En sÄdan skiva hade jag aldrig gjort pÄ 1970-talet


I tjugo Ă„r har Elliott Murphy bott i Europa. I Paris.

-Ja, mÀrkligt nog sÄ Àr det sÄ av vi mer textorienterade singersongwriters uppskattas mer i icke engelsksprÄkiga kulturer Àn hemma. Det gÀller inte bara mig. SÄ har det varit för mÄnga som Leonard Cohen och andra.

I januari var han tillbaks i USA pÄ turné för första gÄngen pÄ tolv Är och mötte ny och gammal publik och media. En hÀftig upplevelse, men mötet med media förvÄnade.

-Ja, det var lite mÀrkligt. De sa att jag var en pionjÀr som independentartist. Men anledning till att jag spelade in mina skivor och lÀt olika bolag ge ut dem var ju för att det var enda sÀttet för mig. Och nu ses jag som en pionjÀr.

FörutsÀgbar

Jag sÀger att hans karriÀr inte precis har varit förutsÀgbar.

-DÀr har du fel. Jag har hela tiden skrivit lÄtar och har gjort allt för att fÄ spela in dem och fÄ spela dem live. SÄ var det nÀr jag började och sÄ Àr det Àn, sÀger han med eftertryck.

Elliott Murphy har skrivit mÄnga sÄnger. Och mÄnga texter Àr lÄnga. Han skÀmtar om att han borde ha gjort som Robert Johnson i stÀllet. Han hoppas mycket pÄ att Barack Obama ska dra igÄng ett program för gratis teleprompters för rocksÄngare som fyllt femtio.

Elliott Murphy gör drygt hundra spelningar per Är. De flesta pÄ kontinenten. Dels som duo med franske gitarrvirtuosen Olivier Duran och dels med NAS; som ska uttydas The Normandy Allstars. Till Sverige i slutet av maj har han med sig NAS.

-Ett hĂ€rligt band. De Ă€r alla frĂ„n Le Havre. Det Ă€r som Frankrikes Liverpool. ÄndĂ„ lĂ„ter de amerikanskt. En del pĂ„stĂ„r att det var telefonen som förenade vĂ€rlden. Jag hĂ€vdar att det var elgitarren. Se pĂ„ musik - var den Ă€n spelas sĂ„ stĂ„r det nĂ„gon dĂ€r med en Fender.

InternetpionjÀr

Men det Àr inte bara som independentartist som Elliott Murphy Àr pionjÀr. Han var tidigt ute med att dela med sig av sin musik pÄ Internet.

-Ja, Internet Àr min arena. Mina nya fans har mött min musik pÄ Internet. Jag behöver inte spela pÄ stora sportarenor. Jag nÄr Ànnu fler pÄ nÀtet. NÀr jag miste mitt skivkontrakt med Columbia 1978 blev min nÀsta skiva en bootleg. Det struntade jag i, jag var bara sÄ glad att nÄgon ville ge ut en skiva med mig. DÀrför tillÄter jag inspelningar och fildelning. Och mina fans har inte missbrukat mitt förtroende.

Elliotts instĂ€llning har lett till att i stort sett alla hans konserter spelas in och sprids vidare till hans fans. Även den unika spelningen pĂ„ Big Ben i Stockholm spelades in och ska snart finnas tillgĂ€nglig hos fansen.
Det korta sverigebesöket i februari berodde pÄ att hans svenske bokare Anders Johansson fyllde Är.Det Àr ofta lojala fans som Anders som jobbar för Elliott och ordnar spelningar runt vÀrlden.

- Och det dÀr gör mig sÄ glad. NÀr jag ser de mest trogna lÀngst fram pÄ en spelning mÄste jag anstrÀnga mig mer. Jag vet ju att de var pÄ förra spelningen och kommer att gÄ pÄ nÀsta.

- Nuförtiden mĂ€ter jag hur lyckad spelningen var i svett. Ju blötare jag Ă€r ju bĂ€ttre har det varit. Men annars Ă€r en spelning som att flyga ett flygplan. Och nĂ€r det riktigt lyfter , ja dĂ„ glömmer jag allt och blir 25 igen


Som en drog

Det Àr via Internet och spelningar Elliott Murphy stÀndigt utvidgar sin publik. Det Àr som sagt inte ovanligt att den som besökt en spelning Äterkommer
.
- Ja, jag Àr som en drog, skrattar han. Men jag Àr nog en bra artist att vara en fan till. Mina konserter Àr sÀllan dyra. Det Àr inga problem att trÀffa mig efter spelningarna. Och mycket troligt sÄ spelar jag den lÄt som de önskar.

Det senare visade sig inte minst pĂ„ Big Ben nĂ€r nĂ„gon skrek pĂ„ den gamla lĂ„ten ” Lady Stiletto”. Och Elliot mindes inte först sin gamla text som var en hyllning till Patti Smith. Men sĂ„ smĂ„ningom satt den dĂ€r. Patti Smith var en artist han delade bĂ„de scen och musiker med en gĂ„ng nĂ€r han kom fram pĂ„ New York-scenen i fotspĂ„ren pĂ„ sina idoler i The Velvet Underground.

En ny skiva Ă€r pĂ„ gĂ„ng. Elliott Murphys trettioförsta sedan debuten med ”Aquashow” - och den senaste ”Notes From The Underground” kom förra Ă„ret. Den nya cdn ska komma i höst och kanske kommer den att heta bara ”60”. Den Ă„lder han fyller i mars i Ă„r. NĂ€r han fyllde femtio hade fans pĂ„ hans mailinglista ”Night Lights” samlat ihop och gav honom en Picasso-litografi. Vad de ger i Ă„r fĂ„r han se pĂ„ den traditionella födelsedagskonserten om en knapp mĂ„nad.

En unik kvÀll

Visst, en gÄng var han pÄ vÀg att ge upp. Det var pÄ 1980-talet. Han började lÀsa juridik och fick praktik pÄ en juristfirma. Det var en firma som arbetade mycket med musiker och artister.

- Men jag slutade nÀr chefen kom och berÀttade att mÄnga klienter undrade varför den dÀr duktige lÄtskrivaren satt dÀr pÄ kontoret och skrev maskin, det Àr enda gÄngen jag tvivlat.

I maj kommer Elliott Murphy tillbaks till Sverige för tre spelningar med band i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

- Det blir min första spelning i Göteborg pĂ„ Ă„rtionden. NĂ€r jag bodde i Rom 1971 hade jag en flickvĂ€n frĂ„n Göteborg, undrar om hon dyker upp


Nu Àr Elliott gift med en fransk skÄdespelerska som försöker fÄ honom intresserad av Lars Norén. Deras son Gaspard har flyttat till New York för att börja pÄ universitet.

Och för dem som planerar att se honom i maj vill Elliott Murphy förvarna:

- Varje kvĂ€ll pĂ„ scenen Ă€r unik för mig. Det fĂ„r aldrig bli rutin. Jag Ă€r sĂ„ tacksam att fĂ„ vara dĂ€r pĂ„ scenen och jag vill kunna komma tillbaka. SĂ„ jag gör alltid mitt bĂ€sta för att fĂ„ fortsĂ€tta spelaFAKTA:
Elliott Murphy Àr född i mars 1949
Han vÀxte upp i New York
Skivdebut 1973 med Aquashow
Mest kĂ€nda lĂ„tar: ”Last Of The Rockstars”, ”Rock Ballad”, ”You Never Know What YouÂŽre In For”, “Drive All Night”
Bor I Paris sedan 1989
Aktuell: Gör tre spelningar i Sverige 28 maj PustervikskÀllaren i Göteborg, 29 maj Katalin i Uppsala, 30 maj KÀgelbanan i Stockholm
Hemsida: www.elliottmurphy.com

Läs mer om Murphy, Elliott


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.