Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Malmö – Sveriges musikhuvudstad?
Av Rune HĂ€ger

Malmö Àr unikt i Sverige med alla sina livestÀllen för det som brukar kallas populÀrmusik.

Detta framkommer med all önskvÀrd tydlighet i ett arbete signerat kulturproducenten Birgitta Persson, utfört för Malmö Kulturstöd.

Hon har intervjuat mÄnga i stan som jobbar med att arrangera konserter och hÄlla igÄng verksamheter med levande musik.

Och hon har fĂ„tt synpunkter som att Malmös utbud »saknar motstycke i Norden«. De intervjuade arrangörerna uppger att »Malmös musikliv kĂ€nnetecknas av ett enormt och rikt utbud av hög kvalitet inom alla genrer« och att »Malmö har potential att utvecklas till en internationellt sett intressant musikstad«.

Förmodligen Àr detta helt rÀtt.

Malmö har inte bara fantastiska musiktempel som KB, Debaser och Babel. HÀr finns ocksÄ ett stort antal andra stÀllen att bevaka, för oss som gÀrna gÄr ut och kollar bra band och kÀnda artister, lokala eller riksbekanta. Vad hÀnder pÄ t ex Victoriateatern, Palladium eller pÄ BlÄ bÄten?

Vad Malmö ocksÄ har, det Àr artister.

För oss som gillar rotmusik, d v s rock, blues, country, jazz, folk och annat som Ă€r fundament i dagens populĂ€rmusik, finns i Malmö nationella storheter som Mikael Wiehe och Nisse Hellberg. Och bakom dem har vi namn som Ulf »Masken« Andersson, Steve Grahn, Sir Jay & His Blue Orchestra och Buckaroos, om vi ska hĂ„lla oss till dem som har varit med lĂ€nge.

Men vi har ocksÄ framtiden. Lotta Wenglén, Pontus Snibb, Mats Nilsson och Svante Sjöblom har en stor publik i Malmö och de har allt som behövs för att bli stora namn ocksÄ i resten av Sverige. OvanpÄ allt detta finns Richard Lindgren och Andi Almqvist, som med sina senaste CD-plattor har visat att de hÄller vÀrldsklass.

I Birgitta Perssons rapport stĂ€lls frĂ„gan: »Vad saknas i Malmö?« och svaret Ă€r bl a smĂ„ scener, billiga och snabbt tillgĂ€ngliga. Men vad som saknas i rapporten Ă€r en beskrivning av alla de smĂ„stĂ€llen som faktiskt finns och dĂ€r livemusiken lever.

Det finns pubar i Malmö som lockar med levande musik varje vecka, t ex Fagans, Paddys och Pickwick och det finns andra som har musik bara ibland, som t ex Cutty Sark. Det finns ocksÄ smÄkrogar som Bakfickan och Bodoni. Det finns Estrad och Bakersfield och Ànnu fler. MÄnga av dem nÀmns inte i rapporten.

Men alla Ă€r de viktiga i jobbet att göra Malmö till en »internationellt sett intressant musikstad«, vilket stan har potential till, enligt rapporten.

Hur detta ska bli verklighet tycks ingen kunna svara pÄ.

Men varför inte titta pĂ„ hur Austin, TX, gjorde den 29/8 1991, dĂ„ man lanserade sig som »Live Music Capital of the World«? Denna stolta slogan antog man sedan det hade konstaterats att man hade fler musikstĂ€llen per capita Ă€n Nashville, Memphis, Los Angeles, Las Vegas och New York. Den gĂ€ller Ă€n och den anvĂ€nds aktivt i all marknadsföring av stan. Alla som landar pĂ„ Austin-Bergstrom International Airport mĂ€rker det – man möts av levande musik redan pĂ„ flygplatsen. Man driver sin tes via TV-program med Austinmusik och man marknadsför sin Ă„rliga musikfestival över hela vĂ€rlden, sĂ„ att till och med skĂ„ningar Ă„ker dit.

Ska Malmö bli kĂ€nt som »Sveriges musikhuvudstad« (eller varför inte Skandinaviens?) mĂ„ste begreppet marknadsföras sĂ„ lockande att vi kan fĂ„ till och med stockholmare, göteborgare och besökare frĂ„n andra lĂ€nder att komma hit och ta del av utbudet.

Det Àr fullt möjligt, men man mÄste veta vad man vill Ästadkomma och jobba för att nÄ dit.
Musiklivet i Malmö kan bli en turistattraktion med rÀtt marknadsföring.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.