Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Willie Nelson och jag
Av Rune HĂ€ger

MÄnga artister minns jag mitt allra första möte med.

Som nÀr jag första gÄngen hörde Elvis, hos mina lite Àldre kusiner i Helsingborg.
»Tutti Frutti«. Det var en ren chock, en ren lustfylld smĂ€ll pĂ„ kĂ€ften. Jag stod alldeles stilla pĂ„ golvet med tom blick och öron som vĂ€xte och jag bara gapade. NĂ„got liknande fanns inte. Nu hade jag upptĂ€ckt nĂ„got som jag ville veta allt om!

Lite senare hörde jag »Whole Lotta ShakinÂŽ GoinÂŽ On« hemma i Halmstad hos en kompis. Det var en knockout. Hallelujah! Sen dess har jag köpt alla plattor som har kommit ut med Jerry Lee Lewis.

Jag hörde en lÄt med Thelonious Monk hos en annan kompis, som hade en brorsa som bara spelade jazzplattor pÄ familjens stora grammofon. Monk? Vad var detta? Spelade han fel? NÀ, det skulle vara sÄ. Sen den dagen har jag försökt spela piano som Monk. Men det blir aldrig rÀtt, bara fel. Hur gör han?

Första gĂ„ngen jag hörde The Beatles var pĂ„ Radio Luxembourg. »Love Me Do« spelades flera gĂ„nger varje kvĂ€ll, men det var nĂ€r »She Loves You« kom med sitt Yeh Yeh Yeh, som jag blev ett Beatles-fan.

Även i modern tid har jag minnen frĂ„n mina första möten med artister, som jag sedan har följt i vĂ„tt och torrt.

MĂ„nga av dem tar stor plats i min skivsamling.
MÄnga av dem spelar jag stÀndigt.

En av dem som jag spelar dagligen Àr Willie Nelson.

Men jag har inte en aning om nÀr jag upptÀckte honom eller hur det gick till.

Det enda jag vet Ă€r att jag köpte min första Willie-platta nĂ€r min första CD-spelare var ny. Och jag Ă€gde dĂ„ kanske bara 3–4 CD-plattor och »Always On My Mind« var en av dem. Den slĂ€pptes 1982 pĂ„ CBS och fanns naturligtvis Ă€ven i LP-format. Men nu var det CD som gĂ€llde och av nĂ„gon anledning, som jag absolut inte har en aning om idag, mĂ„ste jag ha bestĂ€mt mig för att Willie Nelson mĂ„ste man ha. Jag hade inte en enda LP med honom och blev inte speciellt intresserad av country förrĂ€n lĂ„ngt senare. Kan det ha varit titlarna som drog mig till den hĂ€r plattan? »A Whiter Shade of Pale« var ju lite kultig och »Bridge Over Troubled Water«, »Let It Be Me« och »Do Right Woman, Do Right Man« kunde kanske vara kul att ha i fler versioner Ă€n originalen? Eller hade jag upptĂ€ckt hans unika röst? I villket fall som helst blev plattan en start pĂ„ en Willie Nelson-samling, som fortfarande vĂ€xer för varje Ă„r. Vissa Ă„r har han varit ovanligt produktiv i skivstudion. Och jag köper allt och Ă€r helt fascinerad av hans sĂ€tt att sjunga.

I april 2008 har vi honom i Malmö igen.
Jag har sett honom live nÄgra gÄnger, men aldrig pÄ hemmaplan i Austin. Det sÀgs att om man har tur, kan han dyka upp var som helst i stan och hoppa in i banden som spelar. Detta vÀntar jag fortfarande pÄ att fÄ uppleva, som nÀr jag första gÄngen i Austin fick vara med om en spelning med Doug Sahm, dÀr plötsligt Jimmy LaFave tittade in pÄ scenen och var med i nÄgra lÄtar.

DÀremot har jag sett Willie Nelson i Las Vegas, pÄ en arena en kort taxiresa bort frÄn neonljusen pÄ The Strip. Det var en upplevelse av mer Àn ett skÀl.

Las Vegas ska man kanske inte besöka mitt i sommaren, i alla fall inte om man tÀnker röra sig utomhus. Varje dag var temperaturen uppe i över 40 grader, ibland nÀra 45. SÄ man fick skynda sig in igen om man hade nÄgon anledning att gÄ ut.

Willie och hans band med syrran pĂ„ piano och svĂ„gern pĂ„ gitarr var sjĂ€lvklart ett mĂ„ste och blondinen och jag lĂ€mnade det sanslösa hotellet dĂ€r vi bodde, hittade en taxi utanför entrĂ©n och Ă„kte bort frĂ„n allt glitter tilll en mer avskalad miljö. Vi köpte biljetter, fick drinkkuponger pĂ„ köpet och blev hĂ€nvisade till en bardisk som, precis som alla andra bardiskar i Las Vegas, var försedd med spelautomater i disken. SĂ„ man kunde bĂ„de dricka och spela medan man vĂ€ntade pĂ„ att fĂ„ komma in i den gigantiska arenan. Till slut var vi dĂ€r och det dröjde bara ett par minuter innan vi konstaterade att lokalen var kylig – för att inte sĂ€ga iskall!

HÀr kördes luftkonditioneringen pÄ högvarv. Och hÀr satt vi i kortÀrmat.

Efter en stund frös vi sÄ att vi skakade. Willie stod pÄ scenen fullt pÄklÀdd, som om det var en utomhuskonsert i Sverige en tidig junikvÀll. Vi, och mÄnga andra i publiken, hackade tÀnder. Men ingen ville lÀmna konserten. Publiken bestod ju av Willie-fans frÄn hela USA, Japan och Europa. Alla vi som var dÀr ville se och höra honom trots att vi sÀkert lade grunden för en lunginflammation.

NÀr han kom fram till extranummerna stod vi inte ut med kylan lÀngre. Vi skakade ut ur lokalen och ut ur nöjesanlÀggningen dÀr den fanns och kÀnde genast hettan i Las Vegas-natten. Det var mellan 35 och 40 grader och vi jublade Ànda tills vi satt i en taxi med AC:n i topplÀget.

Naturligtvis har Willie Nelson lÀnge varit en av de levande legender, som jag skulle vilja trÀffa och utbyta nÄgra ord med om hans karriÀr och hans musik.

Och nÀr Malmö borde börja ladda för det fina besöket förra gÄngen, 2002, hade jag sedan lÀnge arbetat pÄ en plan som skulle leda mig fram till den oÄtkomliga stjÀrnan.

Jag började med att titta in pĂ„ hans hemsida. DĂ€r fick jag snabbt en kĂ€nsla för hur Willie och hans stora sĂ€llskap av musiker, roddare, tekniker, affĂ€rsfolk och allt vad det kunde vara, hade lagt upp den stora EuropaturnĂ©n. Jag insĂ„g lĂ€tt vilken tjock mur han hade runt sig. Ingen journalist skulle ha en chans att trĂ€nga sig in i det sĂ€llskapet utan ett signerat, stĂ€mplat och dubbelkontrollerat VIP-pass. Inga fans skulle kunna komma i nĂ€rheten av sin idol, tĂ€nkte jag. Och visst – det var enkelt att förstĂ„ att Willie Nelson behövde lugn och ro nĂ€r han inte stod pĂ„ scenen. En gammal man som han behöver nog vila för att orka med allt som krĂ€vs. Hur skulle jag kunna ta mig fram till honom för att prata lite ditt och datt?

PÄ hemsidan hittade jag det som kunde vara den geniala idén.

Willies dotter Lana skötte dagligen en turnédagbok som lades ut pÄ webben. HÀr kunde man lÀsa on hur resan framskred, om konserterna, om vad turnéfolket sysslade med pÄ sin fritid och annat smÄtt och gott som gav en kÀnsla av hur det kÀndes att ligga ute pÄ resande fot i dagar, veckor och mÄnader. Och pÄ bilder, som Lana hade tagit, fick vi se hur kul det var ibland och hur enformigt det var för det mesta. HÀr i turnédagboken hittade jag ocksÄ en direkt mejladress till Lana Nelson.

Jag skrev ett smickrande e-mejl till henne, dÀr jag frÄgade hur det skulle gÄ till att fÄ en liten pratstund med hennes pappa. Det kunde inte skada att försöka den hÀr vÀgen, tÀnkte jag. Nu var det bara att vÀnta och se.

Och det kom svar! Jag fick ett trevligt och personligt brev frÄn Lana Nelson, dÀr hon mycket riktigt pÄpekade att det alltid var ont om tid för personliga intervjuer och att hon inte kunde lova nÄgot. Men det var fortfarande gott om tid och vi kunde hÄlla kontakten vid liv, skrev hon.

Jag svarade med att tacka för hennes brev och lanserade en ny idé, om det skulle visa sig omöjligt att fÄ trÀffa Willie. Kunde jag inte fÄ trÀffa henne, Lana, i sÄ fall, sÄ kunde hon kanske berÀtta lite om turnén och svara pÄ mina frÄgor? Det var ett skott i mörkret, ett försök att hÄlla grytan kokande, och jag hade förstÄs inte en aning om vad hon skulle svara.

Det viktiga var att hon svarade och det gjorde hon. Hon var till och med positiv till att stĂ€lla upp för en pratstund, nĂ€r hon och hela cirkusen var i Malmö, nĂ„gra veckor senare. ”LetÂŽs keep in touch”, var hennes slutord i mejlet.

Men vad skulle man skicka för budskap, om man redan hade fÄtt okej för ett möte? Det blev lite krystat att bara höra av sig dÄ och dÄ, tyckte jag. Det gÀllde sÄ klart att försöka hitta ingÄngar till mejlvÀxling som kunde hÄlla pÄ ett tag. Detta var lÀttare sagt Àn gjort. Lana hade tydligen inte tid, eller sÄ hade hon vÀl inget att tillÀgga. Det kom hur som helst inga svar pÄ mina nya mejl och jag antog att mötet i Malmö var kört.

Min baktanke var naturligtvis att pÄ nÄgot outgrundligt sÀtt komma fram till Willie via Lana. Fick jag trÀffa henne pÄ hotellet, eller var de nu höll hus under Malmöbesöket, sÄ kanske Willie var i nÀrheten. Och dÄ fanns det en liten möjlighet att han hade fem minuter över för en snabbintervju, som jag kunde anvÀnda i nÄgon av mina krönikor. Men efter den första positiva signalen att jag skulle fÄ trÀffa Lana, kÀndes nu detta möte osÀkert. Kontakten verkade bruten.

Tiden gick och jag följde turnén pÄ hemsidan, lÀste Lanas kommentarer och undrade hela tiden om hon skulle lÄta höra av sig, nÀr de nÀrmade sig Malmö. Men det kom inga fler mejl. Jag kÀnde mig blÄst.

NÀr den stora dagen var inne, gick jag ner till Mölleplatsen. HÀr fanns en stor och en mindre scen, flera tÀlt med serveringar och allt verkade dimensionerat för 10 000 personer. Det kom inte mer Àn 2 200, visade det sig nÀr alla var rÀknade. Malmöpubliken Àr svÄrfÄngad ibland och Willie Nelson, Nick Lowe och Aimee Mann betraktades tydligen som nÄgot försumbart. Malmö var inte laddat för storfrÀmmandet.

I vimlet trÀffade jag de vanliga konsertbesökarna, nÄgra journalister, skivhandlare och annat löst folk och stÀmningen var god och förvÀntansfull trots publikraset. SÄ smÄningom dök blondinen samt yngste sonen och hans fÀstmö upp och slog sig ned pÄ en filt. Jag kunde inte sÀtta mig, jag var alldeles för rastlös och gick mest omkring och undrade hur jag skulle kunna passera det stora tvÄ meter höga jÀrnstaketet som var uppsatt runt omrÄdet. Vid ett stÀlle mellan staketets utsida och kanalen, fanns det ett antal jÀttelika turnébussar, troligen inredda med sovhytter och smÄ sÀllskapsrum. Jag förmodade att det var dÀr Willie fanns nÄgonstans. Men nu, före en spelning, var det inte lönt att ens tÀnka pÄ att fÄ kontakt med honom.

Dessutom ville jag se konserterna. Nick Lowe gjorde en solospelning. Det var bara han, hans gitarr och en massa vÀlkÀnda lÄtar, men det rÀckte naturligtvis. Aimee Mann missade jag pÄ grund av promenader runt om inom omrÄdet, för att se om det fanns nÄgot stÀlle dÀr Willie kunde hittas. Men istÀllet intog han den stora scenen och gjorde sin show, full av klassiska lÄtar inklusive en och annan modern och jazzig sak. Jag var mer Àn nöjd, precis som vanligt. Det var inte första gÄngen jag sÄg honom.

NÀr bandet lÀmnade scenen tÀnkte jag att nu har jag sista chansen. Jag gick raskt mot det höga jÀrnstaketet som skyddade turnébussarna frÄn ovÀlkomna gÀster. Det fanns en grind en bit bort, bevakad av en muskulös bodybuilder med batong och walkie talkie.

–Kan du meddela Lana Nelson att jag Ă€r hĂ€r nu? sa jag och talade om vad jag hette.

Vakten fingrade pÄ sin komradio och sa till nÄgon att hÀr fanns en person som skulle trÀffa Lana Nelson. Jag försökte hÄlla mig lugn, men det var inte lÀtt. Just nu befann jag mig i ett förtvivlat lÀge.

Det skrapade till i komradion och sen hördes en röst pÄ engelska, som sa att vakten skulle slÀppa in mig och peka ut vilken buss jag skulle gÄ till.

Jag fattade först ingenting. Hörde jag rÀtt? JodÄ, jag blev inslÀppt. Jag var inne pÄ det sÀkrade omrÄdet dÀr bara turnéfolket fick uppehÄlla sig. En bit bort stod den utpekade bussen med öppen dörr. NÀr jag kom fram till trappan, klev det ner en tjej i 40-ÄrsÄldern med lÄngt grÄtt hÄr.

–Hi, I®m Lana, sa hon.

Hon bjöd in mig i bussen, ursÀktade sig för att hon inte hade svarat pÄ mina senaste mejl, men det var sÄ mycket krÄngel nÀr man var ute pÄ turné. Hon visade mig runt i bussen, presenterade mig för Willies Àldre syster Bobbie, som jag en stund tidigare hade sett sitta vid pianot pÄ scenen. Hon spelade ungefÀr som en skolfröken i lÄgstadiet, men hon medverkar alltid pÄ Willies turnéer. Nu var hon hÀr. Hon stod inne i bussen och vaggade för sig sjÀlv av och an med slutna ögon, som om hon lyssnade pÄ musik som vi andra inte kunde höra, eller som om hon mediterade enligt nÄgon ny metod. Lana bad mig sitta ner, hon tog fram en kamera och tog bilder av mig och sa att jag naturligtvis mÄste komma med pÄ Willies webbsida. Det gjorde jag ocksÄ. Bilderna frÄn bussen lÄg ute i mer Àn ett Är.

Vi pratade om allt möjligt. Lana var en trevlig bekantskap, som gav mig ett och annat kul turnéminne. Vi satt dÀr i nÀstan en timme. Till slut kunde jag inte lÄta bli att frÄga var Willie höll hus.

–Åh, sa Lana, han brukar trĂ€ffa sin publik efter konserterna. Han finns sĂ€kert hĂ€r ute nĂ„gonstans!

Jag tackade för mig och gav mig ut i parken, gick bort till grinden som jag hade kommit in genom och möttes dÀr av de mina.

–Titta hĂ€r, sa min blivande svĂ€rdotter, jag har fĂ„tt Willie Nelsons autograf pĂ„ armen!

Jag tog reda pÄ var de hade trÀffat honom, sprang dit och hann se att Willie vinkade farvÀl till de sista fansen, som hade fÄtt sina autografer och tagit sina bilder.

–Mr Nelson, mr Nelson! ropade jag. Can I have a word with you?

–Sorry, mister. It®s too late. I must join my crew.

–Oh! Well, thank you for coming to Malmoe!

Han tittade förvÄnat pÄ mig.

–It®s been a pleasure, sa han, log och tog mig i hand.

Detta var mitt första möte med Willie Nelson.

Det andra vÀntar jag pÄ, var och nÀr som helst.

Läs mer om Nelson, Willie


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.