Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Meningen med livet - Rune HÀger ger sig in pÄ det omöjliga
Av Rune HĂ€ger

Rootsy.nu Àr lite som en engelsk pub.

HÀr kan vi titta in varje dag nÀr vi har tid, kolla vad som har hÀnt sen vi senast var hÀr och hÀr kan vi snacka med folk vi inte kÀnner. Ibland hamnar vi i diskussioner som frÄn början handlar om musik, men som slutar i nÄgot helt annat Àmne. DÄ och dÄ kan man undra om en eller annan deltagare har fÄtt en öl för mycket.

EngelsmÀn pÄ en pub pratar gÀrna fotboll och anser sig vara experter inom omrÄdet. Vi pÄ Rootsy anser oss vara experter pÄ den musik vi uttalar oss om och vi har, i mÄnga fall, höga tankar om vÄrt kunnande. NÄgra av oss Àr ju dessutom recensenter och proffs pÄ att ha Äsikter.

Fotboll Àr behÀndigare Àn musik att ha Äsikter om. Lagen har visserligen olika spelsystem, men alla spelare mÄste rÀtta sig efter samma regler oavsett var de spelar ­ i Division 6 Södra SkÄne eller i en proffsliga i Brasilien. Och efter en match kan vem som helst pÄ puben uttala sig om domaren, den misslyckade frisparken eller den felaktiga laguttagningen. Det subjektiva tar överhanden, Àven om alla som uttalar sig anser sig ha en objektiv bedömningsförmÄga. PÄ puben hör det till att vara tvÀrsÀker.

Det Àr svÄrare att diskutera musik.

Musiken har ocksÄ regler, men den konstnÀrliga friheten gör att de fÄr ignoreras. Ingen blÄser i visselpipan om nÄgon överskrider en musikalisk grÀnslinje. Möjligen höjs det pÄ ögonbrynen. Eller renderar det kommentarer pÄ kultursidorna. Och för att det ska gÄ att diskutera musik, mÄste den delas in i en stor mÀngd olika grupperingar och stilar, dÀr en söt liten Alice Tegnér-visa Àr lika mycket musik som en bombastisk Verdi-opera. Och gillar man inte de olika musikstilar som finns, kan man skapa nya. Som nÀr nÄgra yngre revolutionÀrer ansÄg att rockmusiken hade stelnat och blivit för etablerad. Det var dÄ de skapade punken.

Nya stilar dyker stÀndigt upp och ingen kan idag sÀga hur mÄnga det finns.

Ibland pÄgÄr det lÄnga diskussioner om var man ska dra grÀnserna. Men inte ens den som Àgnar all sin tid Ät musik kan överblicka allt som finns och alla vi som Àr musikintresserade vÀljer medvetet vilka stilar vi ska bevaka.

Amerikansk country, tysk folkmusik, brittisk 1960-talspop, snapsvisor, hÄrdrock, s.k. vÀrldsmusik, klassiskt eller nÄgra hundratals andra alternativ. Det finns de som lÀr sig mycket om flera olika stilar, men ingen blir nÄgonsin fÀrdig med att ta in kunskaper. Musiken tar aldrig slut, den vÀxer och utvecklas oavbrutet. Tittar vi bakÄt i tiden upptÀcker vi oavbrutet influenser och annat som vi inte kÀnde till förut, Àven om vi trodde att vi var fullÀrda. Vi kan söka svar pÄ hur mÄnga frÄgor som helst och ÀndÄ aldrig komma ikapp.

Och det finns alltid frĂ„gor utan svar, som en professor Gunnar Ternhag sĂ€ger pĂ„ tal om influenser: »FrĂ„gan vad som Ă€r svenskt i svensk musik Ă€r betydligt intressantare att stĂ€lla Ă€n att besvara«.

Funderar man över vad det finns för synonymer till ordet »musik« sĂ„ upptĂ€cker man nĂ„got underligt: i Stora Synonymordboken radar man upp »tonkonst, tondikt, orkesterverk, instrumentalverk, komposition, noter, spel, vĂ€lljud, klanger, toner, tonkaskader, melodi, musicerande«. Det Ă€r allt. »Rock«, »pop«, »schlager«, »jazz« och hundratals andra ord för olika stilar förknippas alltsĂ„ inte med »musik« om man rĂ€ttar sig efter synonymordboken. Detta mĂ„ste vara underligt inte minst för korsordslösare, som kanske vill veta vilka sorters musik som gĂ„r in pĂ„ Ă„tta rutor. VĂ€nder man pĂ„ sökningen och slĂ„r upp t ex ordet »jazz« fĂ„r man följande synonymer: »jass, negermusik, hot, swing, blues, foxtrot«. (Jag kan tillĂ€gga att jag tittar i en upplaga tryckt 1975.) SlĂ„r man istĂ€llet upp ordet »musik« i ett av vĂ„ra stora lexikon, fĂ„r man följande förklaring: »musik (av grekiskans mousike: musernas konst) var i antiken ett samlande namn för all vetenskap och konst under musernas beskydd. Numera anvĂ€nds ordet enbart om tonkonst«. Punkt slut.

Det Àr alltsÄ tonkonst vi diskuterar nÀr vi pratar musik.

Men vad har vi musiken till? Varför finns den?

Är den rent av farlig?

Googlar man »musik +förbjuden« fĂ„r man 1.160.000 trĂ€ffar och nĂ€r man skummar rubrikerna ser man snabbt namn pĂ„ lĂ€nder som Kina, Afghanistan, Ryssland, Portugal (1400-talet), Iran och flera andra. Under historiens gĂ„ng, Ă€nda fram till vĂ„ra dagar, har regimer förbjudit sina medborgare att sjunga offentligt, spela eller lyssna pĂ„ musik. Musiken har alltsĂ„ krafter som somliga anser mĂ„ste hĂ„llas i schack.

Och vi vet ju hur vi kan manipulera med eller manipuleras av musik. Ta bara en filmscen vilken som helst, byt ut musiken och upptÀck vilka helt olika uppfattningar om scenens innebörd man kan fÄ. Eller ta stumfilmstiden: dÄ fanns det en hel yrkeskÄr som anlitades av biograferna sju kvÀllar i veckan.

En pianist spelade musik direkt anpassad till filmen, för att förstÀrka eller förtydliga dramatiken och för att fördjupa de olika stÀmningar som bilderna förmedlade. PÄ de stora och flotta biograferna i storstÀderna spelade en hel orkester för att ge filmerna det rÀtta stödet. Musiken var lika viktig som filmen.

NĂ€r man googlar »musik +kĂ€nslor« fĂ„r man 1.149.000 trĂ€ffar. Sedan kan man, om man Ă€r intresserad, plussa till ytterligare sökord, för att fĂ„ en uppfattning om hur kĂ€nslorna i musiken breder ut sig Ă„t olika hĂ„ll. Vanliga instrument har tydligen helt olika kopplingar till kĂ€nslor. Om kĂ€nslor söks tillsammans med »piano« fĂ„r man 55.000 trĂ€ffar, »elgitarr« ger dĂ€remot bara 977 trĂ€ffar och tillsammans med »sĂ„ng« ger kĂ€nslorna 161.000 trĂ€ffar. Delar man upp sökandet geografiskt, fĂ„r kĂ€nslorna tillsammans med »Sverige«
1.030.000 trĂ€ffar, »England« 194.000, »USA« 514.000 och »Italien« 178.000 trĂ€ffar. (Den höga siffran för Sverige beror naturligtvis pĂ„ att sökningen sker pĂ„ svenska.)

Är det inte »kĂ€nslor« inom musiken man vill veta mer om, kan man göra hur mĂ„nga sorters kombinationer som helst med ordet »musik« och fĂ„ fram över en miljon trĂ€ffar pĂ„ varje försök: »musik +psykologi« 1.880.000 trĂ€ffar, »friskvĂ„rd« 1.140.000, »behov« 2.100.000 och »tröst« ­ av nĂ„gon anledning bara 285.000 trĂ€ffar.

Experimentet kan fortsĂ€tta med en mĂ€ngd kombinationer och sĂ€ger vĂ€l nĂ„got om att musik Ă€r ett alldeles för stort Ă€mne för nĂ„gon enskild individ att behĂ€rska. Googlar man enbart pĂ„ ordet »musik« har man en del att lĂ€sa: 336.000.000 trĂ€ffar. 336 miljoner! Jag klickade slumpmĂ€ssigt pĂ„ tvĂ„ av dem.
»Musiken pĂ„verkar hur vi tĂ€nker och kĂ€nner«, sĂ€ger man pĂ„ Heureka, som lĂ€ggs ut av Finlands vetenskapscenter. Och utan att hĂ€nvisa till nĂ„gon vetenskap, sĂ€ger Sjundedags Adventisternas Musik i Sverige, SAM, att »musik har i alla tider varit ett av de starkaste medlen för att uttrycka mĂ€nskliga kĂ€nslor«.

Efter en stunds sökande Àr det lÀtt att inse sin egen begrÀnsning och att skruva ner betydelsen av sina egna tyckanden i recensioner och artiklar man skriver.

Varför ska jag tro att jag begriper nÄgot bÀttre Àn nÄgon annan?

Är jag ens musikalisk? Begreppet reds ut pĂ„ en sajt.

För att betraktas som musikalisk mÄste du klara fyra krav:

1. Du ska ha gehör. Gehör Àr förmÄgan att identifiera och namnge toner du hör.

2. Du ska kunna sÀrskilja olika tonhöjder.

3. Du ska kunna sÀrskilja ljudmönster som rytmer och melodier.

4. Du ska kunna analysera och vÀrdera.

Vilket lĂ„ter som att man ska behĂ€rska kombinationen av objektivitet och subjektivitet. Analysen mĂ„ste bygga pĂ„ fakta. Och vĂ€rderingen har med mina egna referensramar att göra. RĂ€cker de till? Hur mĂ„nga timmar om dagen mĂ„ste jag helt Ă€gna Ă„t musik, för att kunna producera en relevant vĂ€rdering av ett musikaliskt arbete, utfört av nĂ„gon som kan och vet mycket mer om sin egen musik Ă€n vad jag nĂ„gonsin kan komma i nĂ€rheten av? Svaret Ă€r vĂ€l »sĂ„ mĂ„nga som möjligt«. Det rĂ€cker Ă€ndĂ„ inte.

Och klarar man de fyra kraven för »musikalisk«, sĂ„ vet man Ă€ndĂ„ inte mer Ă€n nĂ„gon annan om man skulle stĂ€llas inför den stora frĂ„gan: vad ska vi ha musik till? För den gĂ„r inte, precis som andra stora frĂ„gor, att besvara rent generellt.

För det första finns det musik för olika syften. BÄde onda och goda.

Det finns banala syften, som till exempel att skapa musik som det gÄr att dansa till. Om den spelas av en ensam dragspelare, Lasse Stefanz orkester eller av ett storband, innebÀr ingen skillnad med sjÀlva syftet.

ProtestsÄnger har naturligtvis syftet att hjÀlpa oss att framföra synpunkter pÄ nÄgot vi tycker kÀnns ruttet i samhÀllet. Musiken förstÀrker ju budskapet och vÀcker de kÀnslor vi vill ska vakna.

Musik kan ocksÄ ha som syfte att fÄ oss att shoppa lite mer Àn vad vi kanske hade tÀnkt oss. DÄ sköljer den över oss pÄ gallerian och försÀtter oss i den rÀtta köpstÀmningen, sÄ att vi utan tvekan tar fram kreditkortet nÀr vi kommer till kassan. I reklamavbrotten pÄ TV anvÀnds behaglig musik för att vi ska sitta kvar i fÄtöljen.

Musik kan ha som syfte att fÄ oss att drömma oss bort frÄn vardagen. Var inte det hela meningen med Beach Boys första LP-plattor, dÀr lÄtarna handlade om tjusiga strÀnder, sol, bad och bikinitjejer?

Musik kan ocksÄ ha som syfte att ge envÄldshÀrskare sina lydiga soldater nÄgot att marschera till.

Och sÄ vidare. Det finns musik för alla syften och alla tillfÀllen.

Men det vanliga Àr vÀl helt enkelt att underhÄlla publiken.

För det andra Àr behovet av musik skiftande och högst individuellt.

NÀr barnen Àr smÄ, lyssnar de gÀrna pÄ kÀcka visor om ekorrar och katter, visor som de inte vill kÀnnas vid nÀr de Àr tonÄringar. Men som duger igen nÀr de fÄr egna barn.

Musik har ocksĂ„ en enorm kraft att hĂ„lla samman generationer. Även om vi alla har vĂ„r egen individuella musiksmak, finns det alltid stilarter som betyder nĂ„got extra för den generation vi tillhör: swing (1940-talet), rockÂŽnÂŽroll (1950-talet), pop (1960-talet) och sĂ„ vidare med hĂ„rdrock, punk, rap och mycket annat ­ musik som förĂ€ldrar ofta avskyr, men som Ă€r livsviktig för deras barn.

För det tredje Àr frÄgan sÀkert idiotisk.

Var och en fÄr naturligtvis anvÀnda sin favoritmusik hur som helst och nÀr som helst till vad som helst.

Varför ska jag dÄ recensera musik? Vad kan en recensent bidraga med?

Det finns i alla fall en aspekt som Àr viktigare Àn alla andra: varje enskild skivrecension talar om för ett stort antal lÀsare att det har kommit ut en ny platta med en kÀnd eller okÀnd artist. Recensionen har ett nyhetsvÀrde, precis som en kommersiell annons kan ha. Skillnaden mellan en annons och en recension Àr att i en annons Àr all text övervÀgande positiv.

Den musikintresserade lÀsaren har antingen ett förhÄllande till artisterna/banden som recenseras ­ eller inte. Och kÀnner antingen till/litar pÄ recensentens omdöme och bedömningskriterier ­ eller inte
.
Beroende pĂ„ hur mixen av dessa kriterier utfaller, gör lĂ€saren sin egen bedömning av recensionen. Handlar en positiv recension om en artist som lĂ€saren uppskattar, sĂ„ Ă€r det en bra recension skriven av en kunnig recensent. Är det en negativ recension, Ă€r recensenten vĂ€rdelös.

I de fall recensenten har hittat en ny och okÀnd artist att skriva om, blir lÀsaren kanske intresserad om det Àr en recensent han/hon har förtroende för.

Men vilken typ av recension Àr att föredra? Den som Àr akademiskt vÀlskriven, korrekt och helt byggd pÄ objektivitet. Eller den som Àr emotionellt och personligt kÄserande och utgÄr frÄn recensentens egna subjektiva erfarenheter och vÀrderingar.

Svaret Àr att varje recensent naturligtvis har rÀtt att skriva precis som han/hon sjÀlv vill. Det viktiga Àr att texten försöker fÄnga in sÄ mÄnga lÀsare som möjligt och behÄlla dem till sista raden. Man kan reta sig pÄ en recensent, men ÀndÄ alltid se till att lÀsa hans/hennes alster, för att de Àr skrivna som de Àr, t ex med trovÀrdighet, kunskap, humor och vÀrme. Eller med eleganta rallarsvÀngar om det behövs kritik. Subjektivt eller objektivt.

Motsatsen Àr recensenter som man undviker att lÀsa Àven nÀr de skriver om ens egna favoritartister. För att deras texter Àr trÄkigt skrivna och kanske briljerar med ett stort antal frÀmmande ord ­ Àven om det finns lika bra ch tydliga uttryck i det svenska sprÄket.

Att lÀsa recensioner Àr i bÀsta fall att fÄ nya kunskaper och att fÄ sina egna Äsikter bekrÀftade eller ifrÄgasatta.

Att skriva recensioner Àr att informera, att positionera musiken rÀtt i ett större sammanhang och att ibland ge sina lÀsare nya kunskaper. Det Àr svÄrt, det kan vara frustrerande ­ men det Àr ett privilegium.

Tillbaka till den engelska puben: Alla som pratar fotboll betraktar sig som experter. Men vad hÀnder om det kommer in en vÀlkÀnd sportjournalist pÄ puben? Byter man samtalsÀmne eller blir det tyst?

Nej, man höjer nog tonlÀget ytterligare och ger sig glatt in i en match, dÀr det plötsligt finns en vÀrdig motstÄndare.

För meningen med livet Àr vÀl att utbyta tankar, idéer, synpunkter ­ eller kort sagt att diskutera? Det Àr vÀl dÀrför vi som tycker att musik Àr roligt att diskutera hÄller till hÀr pÄ Rootsy.nu?


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.