Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Naxos
Av Magnus Eriksson

Naxos: det Àr knappast ett namn som vÀcker entusiastiska associationer. Jag tÀnker inte pÄ ön i de grekiska Kykladerna, den vÀcker entusiasm, utan pÄ skivbolaget. Dess affÀrsidé Àr enkel. Gör nyinspelningar av de stora klassiska verken med mindre efterfrÄgade orkestrar, ensembler och dirigenter. SÄ hÄlls kostnaderna nere. Det Àr lite som Ryan Air: leta reda pÄ billiga och undertrafikerade flygplatser. Erbjud inget förutom det nödvÀndigaste. En flygstol eller en habil inspelning, inga extravaganser.

En god vÀn till mig, som en gÄng i tiden ansvarade för bevakningen av den klassiska musiken i Svenska Dagbladet, rekommenderade Naxos inspelningar för repertoarkÀnnedom. För sÄdan var de ovÀrderliga. De Àr bra, gedigna, tillförlitliga, men de saknar tydlig konstnÀrlig profil. NÀr man sedan bekantat sig med verken, köper man andra, konstnÀrligt mer profilerade inspelningar av dem man verkligen tycker om. För de övriga Àr Naxos helt okej, mer Àn sÄ.

Det Àr en sida av Naxos verksamhet. En annan Àr den arkeologiska. Naxos har gett ut ovÀrderliga Mahlertolkningar frÄn 1920-talet, inspelningar som man lÀnge trodde var försvunna. De har en fantastisk serie av amerikanska klassiker. DÀr finns verk som aldrig tidigigare spelats in, verk som i mÄnga fall inte ens uppförts pÄ scen pÄ mer Àn ett halvsekel. Naxos ger ocksÄ ut serierna Jazz Legends, Nostalgia och Folk Legends.

Serien Jazz Legends rymmer precis vad titeln antyder: samlingsskivor med mer eller mindre centrala inspelningar av massor av jazzens (frÀmst den klassiska jazzens, swingens och den tidiga modernismens) stora namn. HÀr finns serier av skivor med Duke Ellington, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, enskilda volymer med musiker som Django Reinhardts och bandledare som Stan Kenton, den senare i allra högsta grad en avantgardist avant la lettre.

AffÀrsidén Àr enkel: solida utgÄvor till lÄga priser. Inspelningarna Àr fria, och Naxos Àr inte det enda lÄgprisbolag som ger ut dem. Ljudet Àr vÀl tvÀttat, omslagen rymmer lÄngt mer information Àn nöden krÀver: snabbskissade biografiska och musikaliska bakgrunder, inspelningsdata och musikeruppgifter. Som utgÄvor betraktade Àr de inte av samma yppersta klass som franska Classics kronologiska serie. Men den strÀvar efter att vara komplett, Naxos har ett annat syfte. LjudmÀssigt Àr utgÄvorna oftast inte av fullt lika hög klass som tyska Past Perfect, men de tycks Ä andra sidan ha drabbats av nÄgot rÀttighetsproblem, oklart vilket. AlltsÄ: Naxos jazzklassiker fungerar utmÀrkt. De ger representativa urval, bra ljud, tillförlitlig information. Och de kostar obetydligt mer Àn ett paket cigaretter eller fyrtio centiliter av ett sÀmre öl pÄ lokal.

Samma sak med Nostalgia-serien. Den rymmer, som namnet antyder, klassisk populĂ€rmusik. Den som vill fĂ„ en snabb bild av hur Andrew Sisters faktiskt lĂ€t, kan med fördel söka sig till Naxos serie. SjĂ€lv har jag tillbringat en del tidiga höstkvĂ€llar med deras utgĂ„va av Vera Lynn, «The Early Years, Vol. 1». Den spĂ€nner över Ă„ren 1939 – 1939 och rymmer Ă€ven nĂ„gra av hennes tidigaste inspelningar, med ytterst sparsamt klaviaturackompanjemang. Jag vĂ€ntar pĂ„ den andra volym som utlovas av titeln.

I Folk Legends har hittills fyra volymer givits ut: Woody Guthrie, Pete Seeger, Leadbelly (eller Lead Belly, som flera kĂ€llor, dĂ€ribland Rounders trevolymsutgĂ„va, skriver hans namn) och Pete Seeger. Alla Ă€r gjorda med omdöme och omsorg. För den som bara vill ha en skiva med respektive sĂ„ngare duger Naxos utgĂ„vor mer Ă€n vĂ€l. De rymmer flera av de viktigaste sĂ„ngerna, eller de sĂ„nger som har definierat bilden av respektive sĂ„ngare. Ta Guthrie-utgĂ„van som exempel: Den rymmer alla de viktiga Dust Bowl-balladerna, flera av de mer öppet samhĂ€llskritiska sĂ„ngerna, Ă€ven Guthries viktigaste Topic Songs, och nĂ„gra av folkvisorna. Men okej, allt finns naturligtvis inte med. Jag saknar «Deportee» och «Grand Coulee Dam». Och givetvis sista versen av «This Land Is Your Land». Men hur Ă€r det med den? Finns den ens bevarad med Woody sjĂ€lv, eller har vi bara den snöpta Folkways-inspelningen? Det Ă€r i vilket fall den som Naxos anvĂ€nder. Och en fungerande samlingsutgĂ„va med Pete Seeger Ă€r inte det lĂ€ttaste att Ă„stadkomma, men Ă€ven dĂ€r lyckas Naxos med ett vĂ€l balanserat och representativt urval av sĂ„nger. Burl Ives och Leadbelly? Som sagt, den som bara vill ha en skiva med respektive kan utan vidare nöja sig med dessa. De ger en utmĂ€rkt motivering för varför man inte behöver fler


Nyligen slĂ€ppte Naxos flera boxar i jazz- och nostalgiserierna. De rymmer vardera tre skivor, alla finns sedan tidigare separatutgivna. Priset ligger pĂ„ samma nivĂ„ som tvĂ„ lösa skivor, alltsĂ„ runt hundratrettio kronor. Ellington-utgĂ„van hĂ„ller hög klass. Den ger en utmĂ€rkt bild av Ellingtons första tio Ă„r, frĂ„n Cotton Club och jungelorkestern till de tydligare, tidiga orkestreringarna. Fitzgerald-boxen spĂ€nner över femton Ă„r, fram till 1952. Även den fungerar utmĂ€rkt. NĂ€r det gĂ€ller boxarna i nostalgiserien mĂ„ jag vara försiktigare i mina omdömen. Bing Crosby-boxen ter sig aningen kuriös. Den omfattar Ă„ren 1926 – 1934. De bĂ„da volymerna «Classic Crosby» rymmer mycket som Ă€r vĂ€rt att lyssna pĂ„, medan «The Earliest Bing Crosby Vol. 1» Ă€r av mindre intresse för den som bara vill njuta av Crosbys fantastiska röst. Samtidigt kom en lĂ„da med Mario Lanza. NostalgistĂ€mpeln kan möjligen diskuteras, nĂ€r vi har att göra med en av tidernas stora tenorer, men lĂ„t gĂ„ för den. Och lĂ„t gĂ„ för lĂ„dan: den rymmer drygt tre timmar lysande sĂ„ngkonst, bĂ„de arior, napolitanska sĂ„nger och julsĂ„nger.

Naxos: namnet behöver inte vÀcka skeptiska associationer. Och jag tar tillbaka jÀmförelsen med Ryan Air. DÀr kostar mackor, te och visky extra. Hos Naxos ingÄr ljudtvÀtt och liner notes i det lÄga priset.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.