Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Jerry Lee fyllde Forum
Av Rune HĂ€ger

HÀr i Malmö tar vi ibland tÄget till de vÀstra förorterna som heter Köpenhamn. Vi byter till Metron i Ørestad och kan sedan kliva av pÄ stationen som heter Forum. Den heter sÄ för att den ligger precis vid Forum, en gammal gigantisk inomhusarena, ungefÀr lika stor som Oslo, och som byggdes för att mÄnga i de hÀr kvarteren gillar att titta pÄ cyklister som kör varv efter varv i timmar pÄ en oval bana, medan de sjÀlva dricker öl och röker cigarr.

HÀr spelade Jerry Lee Lewis igÄr, den 28 februari 2007, inför en utsÄld arena med sÀkert 8-9.000 danskar rökare och nÄgra svenskar.

Hallen Àr sÄ stor att de flesta knappast kan urskilja personerna pÄ scenen. MÄnga, som har varit hÀr förr, har kikare med sig. För att alla ska se Ätminstone nÄgonting, har man satt upp ett par gigantiska TV-dukar framme vid scenen. SÄ egentligen sitter vi i Forumhallen och tittar pÄ TV. SjÀlv sitter jag mitt i hallen och undrar om de som sitter allra lÀngst bak, en halv kilometer bakom mig, behöver kikare för att se vad som hÀnder pÄ TV-skÀrmarna. Men alla hör bra. Ljudet ut mot publiken Àr onaturligt bra för en gigantisk arena som den hÀr, det mÀrks redan nÀr förbandet, tre Àldre danska bluesgubbar, spelar gamla klassiker medan alla vÀntar pÄ Jerry Lee.

Till slut kommer ett gÀng Memphismusiker in pÄ scenen tillsammans med Jerry Lees stÀndige vapendragare Kennet Lovelace. De spelar nÄgra lÄtar medan alla vÀntar pÄ Jerry Lee.

Jag har sett The Killer nÄgra gÄnger, redan pÄ den tiden dÄ han började bli gammal och man trodde att han skulle trilla av pinnen flera gÄnger.

Nu Ă€r han 71 och han springer inte in pĂ„ scenen, precis. Sen sĂ€tter han sig vid en konstig Yamaha och visar att fingrarna fortfarande har en stor del av rörligheten kvar och att han har massor av kraft Ă€nnu i rösten. Han sitter som en tung hösĂ€ck pĂ„ pianopallen och det Ă€r egentligen bara munnen och hĂ€nderna som rör sig. Han börjar med »Roll Over Beethoven« och sen varvar han ballader med rockrökare i en timme ungefĂ€r. NĂ„gon show att tala om Ă€r det inte, mer Ă€n nĂ€r han dĂ„ och dĂ„ skĂ€ller pĂ„ en stackars ljudkille för att det saknas medhörning i golvhögtalaren. Jag skulle tro att ljudkillen Ă€r arbetslös frĂ„n och med i dag.

Publiken Ă€r artig, jublar lite efter varje lĂ„t men tĂ€nder inte förrĂ€n det Ă€r nĂ€stan slut och »Great Balls of Fire« avlöser »Whole Lotta ShakinÂŽ GoinÂŽ On«. Det Ă€r den sĂ€msta Jerry Lee-konsert jag har sett, men jag skulle inte vilja ha den osedd. IstĂ€llet Ă€r jag tacksam för att ha fĂ„tt se honom en gĂ„ng till, rockvĂ€rldens kanske största fenomen genom tiderna. Det gör inget att detta var en lĂ„gbudgetturnĂ©, Jerry Lee fĂ„r göra precis som han vill för mig och för alla andra som Ă€lskar honom.

Läs mer om Lewis, Jerry Lee


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.