Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Delbert McClinton, Mr Rootsy
Av Rune HĂ€ger

Han har blivit större och större pÄ gamla dar. Inte till omfÄnget, han ser ut att hÄlla sig i hyfsat trim, men som artist.

Men de flesta kÀnner fortfarande inte till honom. En och annan tar upp den gamla myten om att det var Delbert som lÀrde John Lennon att spela munspel. Det stÀmmer inte. Lennon kunde spela munspel nÀr han trÀffade Delbert, enligt modern forskning i Àmnet.

DĂ€remot Ă€r det sant att det Ă€r Delbert som spelar munspel pĂ„ Bruce Channels vĂ€rldshit ”Hey Baby”, 1962.

SjÀlv upptÀckte jag honom under en underlig konsert pÄ KB i Malmö för en himla massa Är sedan. Det var Lennart och Peter, skivhandlarna pÄ Musik & Konst, som sa att jag borde kolla in Delbert McClinton, han skulle passa min smak, sa de. Delbert McClinton? Jag hade aldrig hört talas om mannen, men sa Lennart och Peter nÄgot om musiker man borde kÀnna till, sÄ lyssnade man.

SÄ jag gick till Kulturbolaget, som lÄg vid Erikslust i vÀstra Malmö pÄ den tiden. Det var Lennart och Peter, jag och nÄgra andra av deras kunder som hade tagit oss dit. Lokalen verkade skrÀmmande ödslig en kvart före speldags. Vi var inte ens hundra nÀrvarande. Men Totte, KB-chefen, sÄg ut som vanligt. Han var luttrad. Ibland kommer det ingen publik, det Àr smÀllar man fÄr ta.

Delbert och hans band kom i alla fall in pÄ scenen right on time, sa Hi folks, och spelade som om det var fullsatt. Dessa musiker var proffs ut i fingerspetsarna. Och Delbert levde sig in i varje lÄt, som om de var skrivna just för den hÀr kvÀllen.

Han sjöng blues, country, soul, rock, gospel, rhythm & blues och allt som gÄr under begreppet rootsy. Delbert visade sig vara mannen som kunde ha varit uppfinnaren av begreppet Rootsy. Detta var Mr Rootsy himself.

Och vi som var nÀrvarande gjorde allt vi kunde mellan lÄtarna för att lÄta som om vi var dubbelt sÄ mÄnga.

Vi trodde att Delbert och bandet skulle köra en kortversion av sin förmodligen inrepade 90-minuterskonsert. Men de verkade vara pĂ„ ett ofattbart spelhumör. De spelade, och sjöng, som om det var fullt hus. Och jag upptĂ€ckte vilken enorm lĂ„tskrivare Delbert Ă€r. ”Maybe Someday Baby”, ”Two More Bottles of Wine”, ”I Wanna Thank You Baby”, ”Let Me Be Your Lover” – kanonlĂ„tar bara radades upp pĂ„ löpande band. Och han drog fram lĂ„tar av Chuck Berry, Doc Pomus, Willie Dixon, Johnny Cash, Leiber/Stoller, Otis Redding, Al Green och mĂ„nga andra.

Och han bara fortsatte och fortsatte och hade bandet med sig hela tiden.

Delbert gick av scenen för att besöka herrtoaletten och han gick inte backstage utan stegade in pÄ samma stÀlle som publiken. Jag rÄkade vara dÀr just dÄ. SÄ jag sa till honom att det var en great show de bjöd pÄ och han svarade att det var en perfekt publik. Som hemma i Texas, tyckte jag att han sa. Jag tog honom i hand och tackade och det var ÀndÄ inte ens halva konserten jag hade sett och hört. Men det visste jag inte dÄ, jag trodde bara att det snart skulle vara slut.

Den hÀr kvÀllen var ovanlig pÄ mer Àn ett sÀtt, för Totte hade tÀnkt till. Efter Delberts konsert kunde man ju ha vanlig lördagsdisco, hade han kommit pÄ. SÄ framÄt elvatiden började det droppa in en ny publik, som aldrig hade hört ett uns av den musik som Delbert bjöd pÄ. Det kom fler och fler och Delbert och hans band sÄg hur golvet framför dem fylldes av folk. Jag förmodar att Delbert och hans band tÀnkte att i den hÀr stan, Malmooooo heter den visst, hÀr gÄr man ut sent nÀr man vill ha live music. SÄ de lade in en ny pollett, ökade trycket och fortsatte att spela. Vi som hade varit med frÄn början hade inget emot detta, det var ju vÄr musik de spelade. Och nu, med stor publik, blev ju allting bara bÀttre och bÀttre, otroligt nog. Det var rent svettigt att stÄ dÀr och bara njuta. Och Delberts musikkatalog hade fler sidor Àn IKEA-katalogen.

Men den nytillkomna publiken hade svÄrt att fatta vad som pÄgick. En gammal gubbe som sjöng? Ett band med gamla gubbar i 40-ÄrsÄldern som spelade i konstiga saxofoner och trumpeter och vad det nu var?! Skulle det inte vara disco?

Efter en timme var det mÄnga som ville ha pengarna tillbaka. Totte kunde ju inte be Delbert att sluta, det var otÀnkbart. Discopubliken kokade av missnöje samtidigt som vi som hade kommit för att se Delbert kokade av vÀlbehag.

Men strax innan missnöjet hos discopubliken skulle övergÄ i upplopp, tackade Delbert oss alla för en underbar kvÀll och lÀmnade scenen. Vi, hans riktiga lilla publik, var lika utmattade som bandet och orkade inte ropa in bandet för ett extranummer. Vi hade ju fÄtt extranummer i mer Àn en timme.

Det var en unik kvÀll. Sen den kvÀllen har jag varit ett Delbert-fan.

Men om nÄgon frÄgar mig vilken Delbert-platta de ska köpa först, sÄ vet jag inte vad jag ska svara. Varför inte med hans senaste, förresten?

PĂ„ ”Cost of Living” (2005) kan man studera honom som lĂ„tskrivare och upptĂ€cka hans genialitet. Bland annat finns hĂ€r en lĂ„t som i alla fall jag upplever som en hyllning till Jerry Lee Lewis 70-talsepok, dĂ„ han hade Jerry Kennedy som producent. Delberts ”Midnight Communion” Ă€r uppbyggd exakt som Jerry Lees bĂ€sta countrylĂ„tar, med pianot som anger tonen, fiolen som fyller pĂ„ och sĂ„ sĂ„ngen som tar över och dikterar villkoren för hur bandet ska spela. Kevin McKendree vid pianot gör samma smĂ„ sketcher som Jerry Lee och Delbert mĂ„ste helt enkelt ha haft en Jerry Lee-period nĂ€r han skrev den hĂ€r lĂ„ten. NĂ€rmare har ingen varit The Killers förnĂ€ma countryperiod.

Delberts skivkarriÀr Àr inte spikrak. Han har hoppat mellan smÄ och oansenliga bolag och bjÀssar som tyckte att de hade annat att satsa pÄ Àn Delbert. Och det finns stora tomrum i hans utgivningar, perioder dÀr det inte kom nÄgot nytt pÄ Äratal. DÄ sysslade de smÄ oansenliga bolagen, som Edsel, med Äterutgivningar av gammalt material. DÀrför Àr det svÄrt att fÄ riktig ordning i en Delbert-samling. Man mÄste grÀva sig fram och ta reda pÄ nÀr inspelningarna Àr gjorda.
Men sÀg sÄ hÀr istÀllet: det finns lÄtar man mÄste ha med Delbert.

Grammyduetten med Bonnie Raitt ”Good Man, Good Woman”, som ligger pĂ„ CD:n ”Never Been Rocked Enough” frĂ„n 1992. Den plattan innehĂ„ller flera andra spĂ„r som visar Delberts kapacitet som bĂ„de sĂ„ngare och lĂ„tskrivare. Det Ă€r en kanonplatta.

En annan lĂ„t Ă€r en av mina favoritballader: ”I Want To Love You”. Den ligger pĂ„ ”Best of Delbert McClinton”, som slĂ€pptes av Curb 1991.

”Two More Bottles of Wine” finns pĂ„ flera plattor i olika inspelningar. Den Ă€ldsta Ă€r frĂ„n 1975 och finns bl a pĂ„ ”Honky TonkÂŽn Blues”.

Hela ”Live From Austin”, som kom 1989, Ă€r given i en Delbert-samling. Det handlar om 11 bra lĂ„tar och fin publikkontakt.

”Sending Me Angels” mĂ„ste man ha. Den finns pĂ„ ”One of The Fortunate Few” och kom 1997.

NÀ, jag ger upp. Man mÄste skaffa alla Delbertplattor man kan komma över, för det mesta Àr sÄ dÀr bra att man undrar varför man inte redan hade skaffat det.

Läs mer om McClinton, Delbert


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.