Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
En magisk kvÀll i VÀxjö
Av Ola Karlsson

Nu kanske ni tror att jag skojar men VÀxjö Àr inte nÄgon speciellt rolig stad. Den ligger precis mitt i SmÄland, har flest regndagar per Är i hela landet och har med sina 70 000 invÄnare ett, sÀger 1!, stÀlle dÀr man kan se kvalitativ livemusik. Att man (lÀs jag) inte flyttar hÀrifrÄn sÀger nog mer om mentaliteten pÄ folket hÀr Àn om staden i sig.

Det Àr med detta i tankarna jag traskar ner till Kafé Deluxe (det dÀr livestÀllet jag nÀmnde) en bitande kall och regnig novemberkvÀll. Men för en gÄngs skull finns det nÄgot att se fram emot; Magnus Tingsek spelar och Àven om jag intervjuat honom förut Àr det första gÄngen vi ska trÀffas face to face. Det ska bli trevligt, tÀnker jag, föga anande att det ska bli bra mycket mer Àn sÄ.

Jag har skrivit det hĂ€r förr men det tĂ„l att upprepas; att Magnus Tingsek inte Ă€r en av Sveriges största artister Ă€r inte nĂ„got mysterium, det Ă€r en stor jĂ€vla skandal! Ingen i vĂ„rt land trippar som MalmöpĂ„gen med sĂ„ suverĂ€n smidighet och utsökt elegans i grĂ€nslandet mellan soul och akustisk folkrock, och fĂ„, vĂ€ldigt fĂ„ bĂ„de sjunger och skriver lĂ„tar som om de vore födda för att göra det. Som Magnus Tingsek gör. Över tvĂ„ album, en strĂ„lande sjĂ€lvbetitlad debut och förra Ă„rets fantastiska »World Of Its Own«, har han bevisat att om det finns nĂ„gon soul i den kalla Norden sĂ„ Ă€r det i SkĂ„nes karga landskap.

Han leker sig kĂ€nsligt fram pĂ„ en akustisk grund, byggd pĂ„ gitarrer, rhodespiano, en och annan vĂ€lavvĂ€gd strĂ„ke, mjukt blĂ„s och falsettkörer, och landar nĂ„nstans mellan Lewis Taylor, D’Angelo och Nicolai Dunger, med lite Brill Buildingvibbar inslĂ€ngda nĂ„nstans mitt i röran. Hur krystad den kopplingen Ă€n kan lĂ„ta Ă€r det hela oerhört sjĂ€lfullt, svĂ€ngigt och melodiskt, och, framför allt, vĂ€ldigt personligt. Mycket tack vare den dĂ€r gudomliga gummirösten, som inte verkar ha nĂ„gon grĂ€ns för hur mycket kĂ€rlek och smĂ€rta den kan innehĂ„lla, Ă€n mindre hur mycket den gĂ„r att tĂ€nja.

LĂ„tarna följer inga ”normala” harmonistrukturer, utan hoppar och skuttar och ibland svingar sig mellan tonarter och mer eller mindre omöjliga vĂ€ndningar utan att det nĂ„gonsin upplevs som krystat eller mĂ€rkligt. Visst hajar man till emellanĂ„t, men det Ă€r bara för att örat vid första lyssningen inte alltid hĂ€nger med i Magnus svĂ€ngar. Jag vill veta hur han gör, hur han lyckas med det som sĂ„ fĂ„ lyckas med, men jag inser ganska snart att jag inte kommer att fĂ„ nĂ„got svar pĂ„ det. För Magnus Tingsek Ă€r inte musik nĂ„got man analyserar eller dissekerar, det Ă€r nĂ„got man kĂ€nner, lever och lever ut.

Han Àr en lÄng drasut, huvudet högre Àn mina 1,85 och nÀr jag slÄr mig ner vid bordet fÄr jag kÀnslan av att han Àr lite blyg. Han plirar lite under lugg och verkar nÀstan obekvÀm vid tanken pÄ att han ska bli intervjuad. Han Àr lite trött efter gÄrdagskvÀllens turnépremiÀr, sÀger han, men om jag ger honom nÄgra minuter, och lite mat, sÄ ska han snart piggna till. Jag stÀller nÄgra pliktskyldiga frÄgor om den nyss inledda turnén men det Àr först nÀr vi kommer in pÄ hans bror Anders (och maten Àr slut) som Magnus piggnar till.

-Anders Àr sÄ otroligt viktig för mig, sÀger han. Han har lÀrt mig det mesta, och att ha med honom som turnéledare nu Àr skönt. Han Àr som en pappa, en trygghet i allt detta kaos (skratt). Han har varit med och proddat pÄ nya plattan och jag har fullstÀndigt förtroende för hans smak. DÀrför bollar jag mycket lÄtidéer med honom, och nÀr en lÄt Àr halvfÀrdig skickar jag den till honom sÄ fÄr han ge sin input. Vi har ju jobbat, och sjungit stÀmmor ihop i mÄnga Är, han Àr min bÀsta polare och vi har sagt att nÀr vi bÄda Àr 30 ska vi göra en platta ihop. Det börjar bli dags (skratt).

Jag föreslĂ„r att vi ska ta varsin öl och bege oss till en mer avskild del av restaurangen och Magnus, som vid det hĂ€r laget Ă€r klarvaken, Ă€r all game. Han berĂ€ttar engagerat, med sina klara blĂ„ ögon ömsom fĂ€sta pĂ„ mig, ömsom pĂ„ den alltmer försvinnande öletiketten, hur »World Of Its Own« kom till. Om hur processen denna gĂ„ng var mer intensiv, om hur han tog sig ur en ganska tung period dĂ„ han gick in i sig sjĂ€lv och bara skrev lugna, skumma grejer och hur han fram mot vĂ„ren förra Ă„ret kĂ€nde hur det började spritta i benen igen och att lĂ„tarna blev gladare och mer uptempo. Han beskriver sig som ett Ă€kta kontrollfreak, en envĂ„ldshĂ€rskare i Projekt Tingsek, men sĂ€ger i nĂ€sta sekund att han Ă€lskar det kollektiv, den kulturverkstad dĂ€r han ingĂ„r och att han i sin identitet som artist Ă€r till hundra procent sig sjĂ€lv. Vid det hĂ€r laget Ă€r det svĂ„rt att fĂ„ stopp pĂ„ Magnus ordflöde, men jag lyckas inflika att han kan framstĂ„ som lite ambivalent; att han verkar Ă€lska att stĂ„ i centrum men samtidigt Ă€r lite blyg. Magnus rycker till i stolen.

-Det Àr precis sÄ det Àr! Jag lÀste faktiskt hÀromdagen att det Àr typiskt för en skytt, som jag Àr. Jag vet inte om jag direkt tror pÄ horoskop, men jag tycker det Àr intressant och jag tror pÄ energiflöden. För mig Àr det inget konstigt att olika energier hos mÀnniskor krockar eller smÀlter samman, det Àr inget flummigt eller mystiskt med det. Vad som Àr konstigt eller mystiskt Àr till exempel hur fan mÀnniskan kan reproducera sig, föda barn?! Det Àr ju en sak vi tar för givet och som bevisligen fungerar, men hur gÄr det till, vem eller vad Àr det som ligger bakom denna fantastiska process?

Plötsligt Àr vi fördjupade i en lÄÄÄÄng kvasifilosfisk diskussion som, precis nÀr den Àr pÄ vÀg att urarta fullstÀndigt, fÄr oss bÄda att skratta högt. Men sÄ med ens blir Magnus allvarlig.

-Jag brukar ha ganska svĂ„rt att öppna mig i intervjusituationer annars, sĂ€ger han. Jag Ă€r kanske lite reserverad, men familjen och vĂ€nskap Ă€r otroligt viktigt för mig. Jag har en stor vĂ€nkrets dĂ€r alla har samma instĂ€llning till livet, som alla har nĂ„got att brinna för. Vi lever i ett land med mycket möjligheter, som vi sĂ€llan tar till vara pĂ„. Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt att ramla in i ”skissen” för hur man ska vara. Vi Ă€r sĂ„ skyddade frĂ„n mycket ont hĂ€r, med sĂ„ mycket relativ trygghet, men man har en förbannad skyldighet att följa sitt hjĂ€rta!
Magnus slÄr, lite dramatiskt upptÀcker han sjÀlv och börjar skratta, nÀven i bordet. SÄ böjer han ner huvudet och ser nÀstan lite skyldig ut innan han nedtonat fortsÀtter:

-Nu kanske det Ă€r jĂ€vligt lĂ€tt för mig att sĂ€ga. Jag kommer visserligen frĂ„n en arbetarklassfamilj, men jag har alltid haft ett otroligt stöd frĂ„n mina förĂ€ldrar. Det har varit A och O. Fan, morsan köpte till och med min första Martin-gitarr Ă„t mig(skratt). Och nĂ€r jag hoppade av gymnasiet sa dom ”Grattis, vi Ă€r stolta över dig. Det var ett moget beslut”. De sĂ„g vĂ€l kanske tidigt att jag hade en eld inom mig, att det fanns nĂ„got dĂ€r som inte gick att stoppa.

Magnus ler ett snett leende och ser nĂ€stan lite rörd ut. Han Ă€r engagerad och exalterad nĂ€r vi pratar musik, men nĂ€r familj och vĂ€nner kommer pĂ„ tal fĂ„r han en blick som visar var hans hjĂ€rta klappar hĂ„rdast. I lĂ„ten »They Showed Up And Were Beautiful«, en hyllning till sina vĂ€nner, sjunger han: »It’s a beautiful afternoon / Some friends of mine are coming over soon with a newfound passion for one another /I’m sitting on the roof of my home with a pleasure so rare / I don’t know if I ever felt like this before«.

Magnus kommenterar:

-Det Àr viktigt att inte bada i sin egen glorifiering. Det hÀr med att sjÀlv Àr bÀste drÀng Àr skitsnack. Men faktum Àr att jag Àr, eller har Ätminstone varit vÀldigt konfliktrÀdd. Jag Àr en sÄn som vill vara kompis med alla, och vara tillags. Jag börjar bli bÀttre pÄ det, och en del av terapin Àr att prata om det i sÄdana hÀr situationer (skratt).

Den bild av Magnus man fÄr genom att lÀsa hans texter, bilden av en öppen, men samtidigt extrem kÀnslomÀnniska blir bekrÀftad nÀr man trÀffar honom. Det hÀr Àr en man som, precis som han sÀger, brinner. Inte bara för musik, utan för interaktionen med mÀnniskor, en man som tar och ger och som anvÀnder relationer och möten som inspiration. NÄgot han sedan omvandlar till musikalisk manna, pÄ samma sÀtt som han likt en sugsvamp absorberar musikaliska influenser och intryck.

-Jag Àr intresserad av mÀnniskor, sÀger Magnus och tömmer sin flaska. Men mest Àr jag sÄ klart intresserad av mig sjÀlv (skratt).

Fair enough, musik Àr ju trots allt en enda stor egotripp nÄgonstans. Men pÄ min frÄga om han fÄr utlopp för alla de kÀnslor som ryms i hans taniga kropp med sin musik, blir han fundersam.

-Nja, kanske inte, jag hÄller nog ÀndÄ igen lite, Ätminstone textmÀssigt. Det finns fortfarande mycket osagt. Det Àr svÄrt att sÀga allt man vill inom formatet för en popsÄng, och det inte heller alltid man vÄgar. Men nÀr det kommer till sÄngen och spelandet Àr min utlevelse total, jag förlorar mig helt i musiken.

Den del av restaurangen dÀr vi sitter Àr nu full av folk och Magnus flyger plötsligt upp ur stolen med ett kvÀvt skrik. Klockan har rusat ivÀg och han inser att om han ska hinna med den invanda lilla rutin han alltid har innan ett gig sÄ mÄste han rusa. Han ursÀktar sig och försvinner upp till logen, och lÀmnar en nÄgot omtumlad skribent med en halvdrucken öl och tvÄ timmars samtal pÄ bandaren.

Intervjuer kan vara meningslösa, plÄgsamma, trista eller helt ok, men de dÀr gÄngerna dÄ allt stÀmmer, dÄ Àr det nÀstan bÀttre Àn musik i sig sjÀlvt, filosoferar jag och bestÀmmer mig för att detta var en sÄdan gÄng.

Spelningen ett par timmar senare Ă€r fantastisk, nĂ€rmast magisk. Magnus förlorar sig, som utlovat, helt i det han och bandet gör pĂ„ scenen, och publikens reaktion Ă€r, för att vara i den hĂ€r staden, förbluffande. Att han slĂ„r av tre strĂ€ngar pĂ„ lika mĂ„nga lĂ„tar gör inte nĂ„gonting för att dra ner vare sig stĂ€mningen eller tempot; i en och en halv timme Ă€r Magnus Tingsek gud pĂ„ KafĂ© Deluxe. Under den svidande vackra versionen av Depeche Modes »Shake The Disease« böjer sig gode vĂ€nnen och namnen RosĂ©n, en musikpolis av rang, fram och viskar i mitt öra; ”det hĂ€r Ă€r den bĂ€sta coverversion jag hört”. Bara för att under »Proud To Be Part of These Days« vrĂ„la för full hals: ”Det hĂ€r Ă€r fan den bĂ€sta lĂ„t jag nĂ„nsin hört!”.

Lite smĂ„llullig traskar jag sĂ„ smĂ„ningom hemĂ„t i novembernatten med ett fĂ„nigt leende pĂ„ lĂ€pparna och med vĂ€rme i hjĂ€rtat. Utanför min port gĂ„r jag ut och stĂ€ller mig mitt i gatan, tittar upp mot himlen, dĂ€r molnen vid det hĂ€r laget (Ă„tminstone i min berusade hjĂ€rna) gett vika för den stjĂ€rnklaraste natt jag sett, och tĂ€nker: ”I’m proud to be part of these days”.

Ibland Àr det hÀr jobbet inte sÄ dumt. Inte ens om man bor i VÀxjö.

Läs mer om Tingsek


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.