Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Jim Lauderdal med mÄnga jÀrn i elden
Av Lennart Persson

Han sÀger att den musikaliska höjdpunkten hittills har varit att fÄ sjunga »Hickory Wind« med Keith Richards vid en minneskonsert för Gram Parsons. Men det kan sannerligen inte vara den enda.

Jim Lauderdale tillhör det unga, framgÄngsrika gÀnget av lÄtskrivare i Nashville. De dÀr guldgossarna som lagt staden som lastbilschaufförerna kallar »Guitar Town« för sina fötter. Staden som allt fler liknar vid tjugotalets Hollywood. Staden som krossar fler drömmar Àn den förverkligar.

Men Jim har lyckats skriva framgĂ„ngsrika lĂ„tar Ă„t bland andra The Dixie Chicks, Dwight Yoakam, George Strait, Emmylou Harris, George Jones, Marc Chesnutt och Patty Loveless. Hans »King of Broken Hearts« hamnade i Straits film »Pure Country«, han förĂ€rades en prestigefull Country Music Association-plakett för Jones/Loveless-duetten »You Don’t Seem to Miss Me«, och hĂ€romĂ„ret fick han en Grammy för ett album han gjort tillsammans med bluegrasslegenden Ralph Stanley. Vilket gjorde honom stoltare Ă€n över nĂ„got annat.

– Ralph Stanley trĂ€ffade jag i Nashville i samband med ett tv-program jag gjorde med Patty Loveless, och vi gjorde dĂ„ nĂ„gra lĂ„tar tillsammans. DĂ„ berĂ€ttade jag för Ralph att jag höll pĂ„ med en platta och att jag hemskt gĂ€rna skulle vilja skriva en lĂ„t till honom som han kunde sjunga med mig. Jag tĂ€nkte att det kunde vara en fin gest att avsluta albumet med en lĂ„t med honom.

– Sedan drabbades jag sĂ„ klart av prestationsĂ„ngest och lyckades aldrig fĂ„ nĂ„gon lĂ„t fĂ€rdig. Under tiden blev Ralph dessutom sjuk. Men han Ă€r en »trooper« och jag lyckades till sist ta mig samman och avsluta lĂ„ten. NĂ€r han efter mycket om och men checkade ut frĂ„n sjukhuset, trots att han hade lunginflammation, och tog turnĂ©bussen till Nashville för att göra lĂ„ten med mig var det helt fantasiskt. Han sjöng sĂ„ att alla i studion rös av lycka.

Skivan heter »Whisper« och lĂ„ten heter »I’ll Lead You Home«. Leta reda pĂ„ den!

– Jag försöker alltid nĂ€rma mig de mĂ€nniskor som jag vill jobba ihop som det fan jag innerst inne fortfarande Ă€r. Och det har lett till en massa lyckosamma möten.

Jim bidrog nyligen med en av lÄtarna till Solomon Burkes »Nashville«. Den lÀr inte pÄ lÄnga vÀgar dra in lika mycket pengar som en radiohit med Strait, men han Àr mÀkta stolt över att han sjÀlv fick spela kompgitarr pÄ inspelningen.

– Buddy Miller, som producerade plattan, hjĂ€lpte mig med att göra ett sĂ„ fint arrangemang. Det var Ă€nnu en sĂ„dan dĂ€r magisk stund man för alltid bevarar i sitt hjĂ€rta.

– Buddy har en underbar studio i sitt hus och han Ă€r en sĂ„dan fantastisk lĂ„tskrivare-gitarrist-sĂ„ngare-producent. Han Ă€r dessutom en lika stor och unik mĂ€nniska som han Ă€r musiker. Det Ă€r inte ofta man trĂ€ffar pĂ„ en sĂ„dan person.

Jim Àr annars glad över att just ha börjat skriva lÄtar med Reba McIntire, Nashvilles sÄngdiva nummer ett. Han berÀttar ocksÄ att han inlett ett samarbete med Robert Hunter, som var Jerry Garcias textförfattare bÄde i och utanför Grateful Dead

PÄ vÀgen har han ocksÄ gjort en rad egna album, men han har gjort dem lite med vÀnster hand och utan att först ha lagt upp nÄgon riktig karriÀrstrategi. Det ska det bli Àndring pÄ nu.

Han har precis gett ut tvÄ suverÀna album pÄ samma gÄng: »Country Super Hits, volume 1« och »Bluegrass« (YepRoc/Border). Det ena med hans bÀsta samling countrylÄtar nÄgonsin; respektfull mot rötterna, men utan att kÀnnas det minsta retro i tonen. (Om inte nÄgon kvinnlig artist toppat countrylistan med lÄten »Change« innan nÀsta Är Àr över ska jag Àta upp cd:n med fodral och allt.) Det andra Àr ett kÀrvare, mer uppenbart traditionellt album som mycket vÀl kan ge Lauderdale en ny Grammy.

Vi pratar om vem han helst skulle se att de tolkade hans lÄtar frÄn countryalbumet.

– Vi har mĂ„nga tĂ€nkbara kandidater dĂ€r: George Jones fĂ„r gĂ€rna göra »I Met Jesus in a Bar«; eller Merle Haggard, som har sĂ„ mycket honky tonk-feeling, han eller George Strait. »Cautious« [funderar] 
 det finns en hel del rhythm’n’blues-artister som skulle kunna göra den. Samma sak med »Right Where You Want Me«, nĂ„gon som Delbert McClinton eller Bonnie Raitt. Och »That’s Why We’re here« fĂ„r mig att önska att Ray Charles fortfarande var med oss.

Mitt pÄpekande att jag skulle vilja höra min favorit »Change« sjungas av en kvinna möts av ett uppskattande utrop.

– Yeah, yeah! Det har jag inte tĂ€nkt pĂ„, men det vore ju lysande.

Han Àr helt klar över att konkurrensen i Nashville Àr mördande. Det gÀller att ha medhjÀlpare som jobbar engagerat för en.

– Mina förlĂ€ggare hĂ„ller öronen mot marken, sĂ„ att sĂ€ga, och lyssnar av vad skivbolag, producenter och personer som jobbar med A&R letar efter. Det har hĂ€nt förut och jag hoppas sĂ„ klart att det hĂ€nder igen att nĂ„gon artist fĂ„r lyssna pĂ„ mina skivor, fastnar för en lĂ„t och bestĂ€mmer sig för att spela in den. Det Ă€r ofta slumpen som styr, men det hjĂ€lper till att veta hur Nashville fungerar. Musikindustrin har till exempel nĂ„got som kallas för »tip sheets«, som utkommer med nĂ„gra veckors mellanrum. HĂ€r kan man lĂ€sa om alla möjliga artister frĂ„n de olika skivbolagen, typ: »George Strait gĂ„r in i studion i början av november. Letar efter hitlĂ„tar i upptempo.« [Skrattar]. Min erfarenhet som lĂ„tskrivare har lĂ€rt mig att nĂ€r jag medvetet försöker skriva vad jag tycker Ă€r en hitlĂ„t Ă„t nĂ„gon annan artist sĂ„ blir den i nio fall av tio inte ens inspelad, medan en lĂ„t som jag har skrivit för mig sjĂ€lv och som jag kanske inte ens tĂ€nker spela in 
 det Ă€r dĂ„ det hĂ€nder nĂ„got.

Han Àr inte fullt klar över vilken som Àr hans största kommersiella framgÄng hittills.

– Men det mĂ„ste vara nĂ„gon av de lĂ„tar Strait har gjort 
 kanske »King of Broken Hearts«, som jag faktiskt skrev som en hyllning till George Jones och Gram Parsons. Den lĂ„ten och en som heter »Where the Sidewalk Ends« anvĂ€ndes i Straits film »Pure Country«, vilket var min första riktiga succĂ© som lĂ„tskrivare.

Han har med Ären jobbat med en lÄng rad olika lÄtskrivarpartners och berÀttar att det finns mÄnga sÀtt att möta dem pÄ och att arbeta

– Ibland kan det vara sĂ„ att jag bara fĂ„r en hög med fĂ€rdiga sĂ„ngtexter och sĂ„ vĂ€ljer jag ut en och sĂ€tter en melodi till den. Ibland krĂ€vs det ett par rundor till. NĂ€r jag jobbar ihop med textförfattare som Robert Hunter, Frank Dykus eller Clay Blaker Ă€r det ibland sĂ„ att de kan ge mig en text och direkt pĂ„ det fĂ„r jag melodin till den i huvudet. Sen kan det ocksĂ„ vara sĂ„ att jag ger dem flera olika melodiförslag som de testar och sĂ„ levererar de utifrĂ„n sitt val den slutgiltiga lĂ„ttexten.

– Man sammanförs av olika anledningar, som ofta handlar om nyfikenhet. En önskan om att utveckla sin egen förmĂ„ga. Med Harlan Howard var det sĂ„ att mitt gamla skivbolag RCA ordnade kontakten. Ibland Ă€r det sĂ„ med lĂ„tskrivare som Leslie Satcher att man bara rĂ„kar pĂ„ varandra pĂ„ klubbar och spelstĂ€llen. I Nashville rĂ„kar man helt enkel pĂ„ sĂ„ mĂ„nga lĂ„tskrivare att öppningsfrasen nĂ€stan blir: »Hey, vi mĂ„ste göra en lĂ„t ihop!« Och sĂ„ blir det ju oftast till slut.

Han har ingen direkt önskelista, men nÀmner nÄgra lÄtskrivare som han gÀrna skulle samarbeta med.

– En del av dem sysslar inte ens med country: Bob Dylan, Van Morrison, honom skulle jag verkligen vilja jobba med, och Beck, som stĂ„r helt utanför hela Nashville-grejen. Melba Montgomery, som Ă€r en vĂ€ldigt rar kvinna och bra lĂ„tskrivare. Annars har jag och Odie Blackmon, som jag gjort de nya plattorna med, ett sĂ„nt flyt i vĂ„rt lĂ„tskrivande just nu. En av de saker som jag tycker sĂ„ mycket om med att jobba med honom Ă€r att vi verkligen funkar ihop, vi avslutar varandras melodiska meningar. Jag trĂ€ffade honom för inte sĂ„ lĂ€nge sedan och vi bara skrev lĂ„t efter lĂ„t, pĂ„ en dag kunde vi skriva tre nya lĂ„tar, de bara rann ut ur oss och vi slutade först nĂ€r vi var uppe i 44 lĂ„tar. Det gĂ€ller bara att jag fĂ„r nĂ„gra dar ledigt sĂ„ ska han och jag kan sĂ€tta ihop »Country Superhits, volume 2«.

Han hÄller med om att det Àr en mÀrkligt intim situation att skriva en lÄt ihop med en mÀnniska som man inte alls kÀnner.

– Det Ă€r det sannerligen. Jag har varit med om detta att min förlĂ€ggare kontaktar mig och berĂ€ttar att »George Strait gĂ„r in i studion nĂ€sta mĂ„nad, sĂ„ kan du ta och skriva ihop nĂ„got med den eller den som tidigare har gjort flera lĂ„tar Ă„t honom?« och det Ă€r helt klart en rĂ€tt kĂ€nslig historia att trĂ€ffa nĂ„gon för första gĂ„ngen och smĂ„prata lite. Men nĂ€r vi vĂ€l sitter dĂ€r tillsammans Ă€r det just smĂ„pratet som ger mig idĂ©er till lĂ„tar. Men pĂ„ grund av mitt jĂ€ktade schema för tillfĂ€llet, blir det nog mer sĂ„ att jag fĂ„r skriva mina lĂ„tar ensam som det var frĂ„n början.

Han Àr helt pÄ det klara med att det saknas en idiotsÀker manual för hur man skriver hitlÄtar. Och om det finns nÄgon sÄ förÀndras den hela tiden.

– Det Ă€r ett stĂ€ndigt och förĂ€nderligt flöde av trender; alla musikaliska stilar förĂ€ndras efterhand. Allt eftersom Ă„ren gĂ„r bryr jag mig allt mindre om det som spelas pĂ„ radion och sĂ„nt som jag ser pĂ„ musikvideor. Det kan möjligen hindra mig i mitt arbete som kommersiell lĂ„tskrivare, men jag vill inte bli för pĂ„verkad av »mĂ„nadens nyck«. Min smak vad det gĂ€ller country Ă€r vĂ€ldigt traditionellt inriktad. Jag tycker att countryn alltid ligger nĂ„gonstans bakĂ„t i tiden, eftersom den lĂ„nar sĂ„ mycket av Ă€ldre bestĂ„ndsdelar ur populĂ€rmusiken. Som till exempel under tidigt 90-tal dĂ„ en massa countryartister började att lĂ„ta som Eagles; nĂ„gra Ă„r senare blev idealet att det skulle lĂ„ta som 80-talets rockproduktioner, med dess speciella gitarrer och trumljud. Och för ett par Ă„r tillbaka sedan började rocken frĂ„n Södern influera countryn. Om fem-tio Ă„r sĂ„ kommer den sĂ€kert att anvĂ€nda sig av grunge-musiken ocksĂ„. SĂ„dĂ€r har det hĂ„llit pĂ„ sen 60-talet.

– Men med god stil hĂ„ller man sig alltid pĂ„ banan. Jag gillar pedal steel, Telecaster-gitarr, fioler; honky tonk-musik och -teman. Och det dĂ€r tycks man aldrig komma tillbaka till. Det kommer – förhoppningsvis – alltid att finnas lite country i countrymusiken, men som all annan musik förĂ€ndras den, pĂ„ gott och ont. Rockmusiken av i dag Ă€r ju inte lĂ€ngre det samma som Chuck Berry, countryn har ju mer Chuck Berry i sig Ă€n vad rocken har. Men jag försöker alltid fĂ„ in lite honky tonk i allt jag gör.

Och han lyckas ofta ta hand om rötterna utan att det blir för mycket retroprÀgel pÄ musiken. Jag undrar i det sammanhanget lite över hur medveten han Àr om traditionens begrÀnsningar vad det gÀller textinnehÄll; bÄda hans nya album Àr mÀrkta som »clean«.

– Det inget som jag medvetet tĂ€nker pĂ„, men jag vill definitivt inte fĂ„ nĂ„gon att kĂ€nna sig utestĂ€ngd. Jag vill verkligen inte vara med om att en ung mĂ€nniska inte ska kunna lyssna pĂ„ min musik pĂ„ grund av nĂ„gra texter. Eller göra en grej av det hela för att pĂ„ sĂ„ vis sĂ€lja fler skivor till »rebelllerna«. Men det finns inga lĂ„tar jag har skrivit och sedan lagt undan för att de varit för »explicita«.

VÄr diskussion för oss till en kontroversiell Leon Payne-lÄt som heter »Psycho«, som handlar om en psykotisk massmördare. Jim har dock aldrig skrivit nÄgon lÄt pÄ det temat.

– Men man vet inte, allt Ă€r ju möjligt. Och Payne var verkligen en intressant lĂ„tskrivare; han skrev en massa coola saker. George Jones spelade ju in ett helt album med hans lĂ„tar. Och Porter Wagoner gjorde nĂ€stan ett slags konceptalbum, »The Rubber Room«, pĂ„ temat galenskap.

Han vill inte sÀga att de tvÄ religiösa lÄtarna pÄ nya countryalbumet Àr sjÀlvbiografiska, men berÀttar gÀrna om tillkomsten av en av dem.

– Jag har förvisso haft svĂ„righeter i livet sĂ„ det rĂ€cker. Nog för att bli religiös. Min far hade just gĂ„tt bort och under ett par mĂ„nader var jag verkligen sorgsen och kunde inte riktigt bry mig om nĂ„gonting, inte heller min karriĂ€r. Den som hjĂ€lpte mig med den skivan var Leslie Satcher. Hon och jag skrev den ena lĂ„ten vĂ€ldigt fort och nĂ€r hon lĂ€mnade rummet för att fĂ„ i sig lite kaffe och sen kom tillbaka sĂ„g hon ut som om hon just sett ett spöke. PĂ„ sĂ„ vis kom titeln av sig sjĂ€lv, hon sa »I’ve seen Jesus in a bar« och jag sa att den titeln aldrig skulle funka, mer Ă€n som kanske en textrad. Men hon stod pĂ„ sig och jag litade pĂ„ hennes instinkt och lĂ„ten bara kom ur oss. Det var en mycket stark emotionell upplevelse för oss bĂ„da, jag grĂ€t nĂ€r vi skrev den. Och jag Ă€r glad att vi skrev den trots mina invĂ€ndningar, för jag har sannerligen haft fel förr.

– Jag gjorde för övrigt en fin video pĂ„ den lĂ„ten för nĂ„gra mĂ„nader sedan, som man kan se pĂ„ You Tube-sajten. Jag begav mig ofta ut i öknen för att skriva nĂ€r jag bodde i Kalifornien, nu blir det vĂ€l bara ett par gĂ„nger om Ă„ret, stĂ€llet jag gĂ€rna Ă„ker till ligger nĂ€ra Joshua Trees nationalpark. Det Ă€r en liten stad som heter Pioneertown och dĂ€r finns ett favoritstĂ€lle som heter Pappy & Harriet’s Bar, det var dĂ€r vi gjorde videon.

Han gÄr tveksamt med pÄ att kalla sig sjÀlv religiös, men ser det inte som en skyldighet att demonstrera det pÄ sina album. Att det blev tvÄ religiösa sÄnger pÄ det senaste var nog mest en slump.

– Jag Ă€r nog vad man skulle kalla religiös. PĂ„ mitt eget, privata sĂ€tt. Men jag skulle inte tycka om att göra en stor sak av det. Och om jag ser pĂ„ mig sjĂ€lv genom min frus ögon sĂ„ skulle jag vĂ€l knappast framstĂ„ som det bĂ€sta exemplet pĂ„ en andligt högtstĂ„ende man 


– SĂ„ visst tar det emot att sĂ€ga det, men jag vet att jag innerst inne bĂ€r pĂ„ en andlighet som jag vill följa. PĂ„ sĂ€tt och vis ser jag mig som universalist, jag menar att varenda mĂ€nniska Ă€r Ă€lskad av Gud. Jag tror inte att nĂ„gon kan bĂ€ra pĂ„ alla svar, men det borde finnas respekt för att det finns mĂ€nniskor som tror pĂ„ nĂ„got sĂ„dant. Jag Ă€r för tolerans gentemot olika religioner och förestĂ€llningar; det finns sĂ„ mĂ„nga idĂ©er och tankeskolor att man omöjligen kan peka ut en enda av dem som den absoluta. I slutĂ€ndan handlar det om hur vi behandlar varann. Jag kan bara hoppas pĂ„ en större enighet framöver, för det Ă€r besvĂ€rliga tider som vi lever i nu. En dag – förhoppningsvis – kommer vi kanske alla att fĂ„ uppleva fred.

Till dess jobbar han pÄ som vanligt. Han berÀttar att det Àr flera album pÄ gÄng:

Ett han ska skriva och spela in tillsammans med Buddy Miller.

– Vi Ă€r ju gamla kompisar, jag bodde i en lĂ€genhet ovanför honom och hans fru Julie i New York pĂ„ nittiotalet och han spelade gitarr i mitt band. Vi vĂ€rmde upp för Emmylou Harris under en EuropaturnĂ© och hon blev sĂ„ imponerad av Buddys gitarrspel att hon snodde honom till sitt band 


- Vi ska göra ett album tillsammans i hans hemmastudio. Och jag kan tÀnka mig att det blir nÄgot slags mix av country, Rockpile och The Everly Brothers. NÀr jag jobbar med Buddy mÄste jag sanna mina ord spÀnna textskrivarmusklerna. Det Àr inte som nÀr jag skriver Ät mig sjÀlv, dÄ kommer melodierna fram sÄ mycket lÀttare. Men jag ser verkligen fram emot vÄrt projekt.

Innan det albumet Àr fÀrdiginspelat ska han ha avslutat de pÄbörjade inspelningarna för ett album med arbetstiteln »Honey Songs«. Det spelas in med ett drömgÀng som tidigare har spelat in med bland andra Elvis, Ricky Nelson, Gram Parsons och Merle Haggard: pianisten Glen D Hardin, gitarristen James Burton och trummisen Ronnie Tutt.

– Jag hoppas ha det albumet fĂ€rdiginspelat till jul.

– Men det blir inte nĂ„got som lĂ„ter vare sig Parsons eller Elvis, snarare som ett av Glen Campbells sextiotalsalbum. Mediumtempo nĂ€stan rakt igenom, »soft and nice«, men utan strĂ„karna. Det kommer inte att lĂ„ta som nĂ„got av mina tidigare album.

– Och allt började med att jag sprang pĂ„ James pĂ„ ett frukoststĂ€lle i Nashville tidigare i Ă„r. NĂ€r jag gjorde den dĂ€r Graham Parsons-galan sĂ„ mötte jag James för första gĂ„ngen och sen rĂ„kade jag pĂ„ honom i Austin i februari och vi utbytte telefonnummer. Han var sĂ„ vĂ€nlig och jag berĂ€ttade för honom hur mycket jag skulle vilja ha med honom pĂ„ en inspelning. Och sĂ„ sprang jag pĂ„ honom igen och dĂ„ sa han att han skulle komma till Nashville inom ett par veckor. DĂ„ ringde jag steelgitarristen Al Perkins och sen föll allt pĂ„ plats. Det gĂ€ller att aldrig slĂ€ppa ifrĂ„n sig de dĂ€r ögonblicken som styr vĂ„ra öden 


Tillsammans med nuvarande favoritlÄtskrivarpartnern Odie Blackmon ska han ju dessutom spela in volym tvÄ av »Super Hits«. Han vill ocksÄ utveckla det pÄbörjade samarbetet med Robert Hunter.

Och alla dessa album ska ges ut under det nÀrmaste Äret eller sÄ. De ska dessutom alla i princip vara inspelade och fÀrdiga för utgivning innan han ger sig ut pÄ vÀgarna för ett massivt turnerande.

– Det Ă€r sĂ„ frustrerande att mitt i turnerandet plötsligt behöva ta paus i mĂ„nader för att spela in. Jag vill inte behöva slĂ„ av pĂ„ takten en enda dag. Jag Ă€r laddad till tĂ€nderna.

Med bra musik och goda intentioner, uppenbarligen. NÀr jag skojar och sÀger att det verkar som om han i likhet med vissa vÀsterlÀndska statsöverhuvuden har lagt upp en regelrÀtt »war plan« skrattar han till och rÀttar mig:

– NĂ€, snarare en fredsplan. Precis det vi behöver, mer Ă€n nĂ„got annat.

Läs mer om Lauderdale, Jim


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.