Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Sisters in arms
Av Ola Karlsson

Ni kan sĂ€kert historien vid det hĂ€r laget, men den Ă€r sĂ„ fantastisk att vi tar den igen. TvĂ„ syskonpar frĂ„n Lund, Anna och Malin Törnquist och Lisa och Caisa Troedsson, tog sina besparingar, sina instrument och inte minst en chans och stack till Nashville. SĂ€llan har vĂ€l uttrycket ”pĂ„ vinst och förlust” betytt sĂ„ mycket. Gruppens huvudsakliga lĂ„tskrivare och sĂ„ngerska Lisa Troedsson berĂ€ttar sĂ„ gĂ€rna vad som hĂ€nde sedan.

-Vi hade egentligen bara en spelning bokad innan vi Ă„kte, den första kvĂ€llen. NĂ€r vi hade spelat kom det fram en kille och frĂ„gade om vi ville ha skivkontrakt. Det var ju inte första gĂ„ngen man hörde det, men han lĂ€t i alla fall trovĂ€rdig sĂ„ vi Ă„kte ut till hans studio dagen efter, som han hade föreslagit. Vi stĂ€llde upp oss, som vi brukar göra, och sĂ„ smĂ„ningom kom det in en 6-7 killar. En av dem sa; ”Ok, ni har en lĂ„t pĂ„ er att visa vad ni gĂ„r för”. Vi hade ju ingen aning om vilka de var sĂ„ vi bara körde. Efter första lĂ„ten ville de höra mer, och sedan Ă€nnu mer. DĂ„ reste sig en av killarna och undrade om vi visste vem han var. Det visade sig vara en av bossarna för Mercury Nashville, James Stroud. Han erbjöd oss kontrakt pĂ„ stĂ„ende fot. Det var helt galet (skratt).

Och pÄ den vÀgen Àr det alltsÄ. Under fem intensiva dagar spelades 17 bakgrunder in, och hela det sjÀlvbetitlade debutalbumet var skrivet och inspelat pÄ fem veckor. Plattan innehÄller stilfullt popbeströdd rootscountry i vÀrldsklass och den nÄgot schablonmÀssiga beskrivning som varit vanligast förekommande Àr att det lÄter som blandning mellan Dixie Chicks och The Corrs. Den uppmÀrksamme lyssnaren mÀrker dock snart att det enda Calaisa har gemensamt med irlÀndarna Àr syskonkopplingen; musikaliskt sett utstrÄlar skÄningarna bra mycket mer genuinitet Àn vad The Corrs etnochica skvalpop uppbÄdar. Det tyckte James Stroud och höjdarna i Nashville ocksÄ och dessutom tyckte de sig höra en svensk, eller Ätminstone exotisk ton Calaisas musik.

-De tyckte att vi hade en frÀsch vinkling pÄ countryn, sÀger Lisa. Det var som att de kÀnde igen det, fast ÀndÄ inte. Vi har ju lyssnat mycket pÄ Rankin Family och spelat mycket irlÀndskt och sÀkert har vi tagit med oss mycket frÄn den traditionen in i vÄr variant av country. Plus att vi naturligtvis har vÄrt svenska arv.

Vilket ni ju bland annat visar i instrumentalaren Röda Walters Special.

-Precis.

NĂ€r man lĂ€ser artiklar om er talas det mycket om revansch. Är det sĂ„ ni kĂ€nner det?

-Njae, revansch Àr vÀl mycket sagt. Men det hÀr Àr nÄgonting vi alltid velat. Vi har sÄ klart försökt fÄ skivkontrakt hÀr hemma, men ingen har varit intresserad. Det Àr över fyra Är sedan vi började kÀmpa pÄ allvar, men vi insÄg ganska snart att ingen kommer att knacka pÄ dörren och frÄga om vi vill ha ett skivkontrakt, sÄ det var bara att börja mobilisera (skratt). Vi samlade pÄ oss en massa information och fick mycket tips om spelstÀllen i Nashville. Sedan stack vi bokstavligt talat pÄ vinst och förlust. Jag gick ut polisskolan den 3 juni, och den 23 Äkte vi (skratt).

Hur upplevde ni Nashville?

-Nashville Àr fantastiskt, pÄ gott och ont. Allt Àr samlat pÄ ett stÀlle och det Àr musik överallt. Det Àr faktiskt ganska övervÀldigande. NÀstan alla hÄller ju pÄ med musik pÄ ett eller annat sÀtt, men samtidigt Àr det oerhört inspirerande. Konkurrensen Àr enorm och det enda sÀttet att göra sig hörd pÄ Àr att spela var man Àn kommer Ät. SÄ vi stÀllde oss helt sonika i gathörnen och började spela, bland alla alkisar och underliga mÀnniskor (skratt).

Calaisa Àr varken de första eller sista svenska artister att spela in i countryns huvudstad, men fÄ har pÄ samma sÀtt lyckats fÄnga det bÀsta av Music Rows mÄnga kvaliteter. DÀr exempelvis Jill Johnson, med all respekt, ofta hamnar i den popigare fÄran lyckas Calaisa balansera det kommersiellt utÄtriktade och det ingÄende jordnÀra pÄ ett mycket imponerande sÀtt. Det Àr inget djÀrvt antagande att det Àr hÀr som tjejernas bakgrund som gatumusikanter gör sig gÀllande. Dessutom kÀnns lÄtskrivandet moget och engagerande, och plattan har ett magnifikt, detaljrikt sound signerat Stroud. Och med flera giganter ur Nashvilles studiomaffia i kompet Àr musikerinsatserna naturligtvis flÀckfria.

Visste hur ni ville att det skulle lÄta nÀr ni gick in i studio?

-Vi var Àrligt talat lite skraja. Det var ju ÀndÄ nÄgra av Nashvilles absoluta höjdare som var inblandade i plattan och man Àr som förhÄllandevis orutinerad svensk inte sÄ tuff i de sammanhangen. Men James hade som mÄl att Àndra sÄ lite som möjligt. Han hade ju gillat oss för vad vi var nÀr han sÄg vÄr audition och ville ha kvar kÀrnan i det. Han gav oss mycket utrymme, bÄde rent musikaliskt och personligt, vi hade mycket att sÀga till om. Det kÀndes som om det fanns en ömsesidig respekt redan frÄn början, vilket underlÀttade arbetet oerhört.

Ni har en lĂ„t som heter »Sisters In Arms«, Ă€r det nĂ„gon sorts programförklaring för Calaisa?

-Haha, ja, det skulle man vÀl kunna sÀga. Fördelen med att ha den hÀr sammansÀttningen Àr att man blir vÀldigt starkt som team. Vi kan bÄde ta och ge kritik pÄ ett bra sÀtt. Det finns en trygghet i det, det kÀnns som om vi Àr syskon alla fyra. Samtidigt Àr det ju som det Àr med syskon; ibland tar man inte kritik pÄ allvar (skratt).

I samband med releasen av debutalbumet slÀpps ocksÄ en utmÀrkt och vÀldigt nÀrgÄngen dokumentÀrfilm om bandet. Filmen har sin egna lilla historia.

Lisa berÀttar:

-Det var en tjej som gick pÄ folkhögskolan i Svalöv som kontaktade oss. Hon skulle göra en dokumentÀrfilm om ett band som sitt examensarbete. Detta var ungefÀr ett Är innan vi bestÀmde oss för att Äka till USA. Hon har varit med oss hela vÀgen, Àven i USA, och det skojiga Àr att hela auditionen för James Stroud och grabbarna finns med pÄ filmen. Man ser hur hennes hand börjar skaka nÀr James presenterar sig och ger sitt förslag om skivkontraktet. Det Àr skithÀftigt (skratt)! Det finns ocksÄ nÄgra scener frÄn nÀr vi Àr hemma hos James och gör köttbullar, och en del andra festliga grejer. Det var tur att hon var med, annars ger jag mig fan pÄ att ingen hade trott oss hÀr hemma (stort skratt).

Calaisa har ocksÄ gjort en del spelningar utomlands, bland annat som förband till gamla soulpopparna Simply Red pÄ klassiska Royal Albert Hall. En udda kombination, kan man tycka?

-Det funkade faktiskt vÀldigt bra, sÀger Lisa. Simply Red har ju en mogen publik, vilket jag tror talade till vÄr fördel (skratt). Det var en otrolig upplevelse att spela i alla de dÀr fina salongerna.

Jag antar att det Àr slut pÄ spelandet pÄ gator och torg för er del nu?

-För tillfÀllet i alla fall (skratt). Men vi Àlskar ju att spela, och sÀrskilt pÄ det sÀttet, sÄ det Àr inte omöjligt att vi kommer att göra det ÀndÄ nÀr man minst anar det.

Läs mer om Calaisa


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.