Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
DVD-tips, del 2
Av Lennart Persson

Masked And Anonymous
(Columbia Tristar, dvd)

Bob Dylan har som vanligt bÀst koll pÄ hur det egentligen Àr.

– Att födas Ă€r inget annat Ă€n en förbannelse.

Han sÀger det i sin film »Masked And Anonymous«, nu lÀtt tillgÀnglig pÄ köp-dvd. Och andra i filmen fyller pÄ med berÀttigad, uppgiven pessimism. En gangster förklarar för John Goodman hur det ligger till: »Allting i livet har ett pris och antingen betalar du i början eller i slutet«. Men det vet ju Goodman redan. Och han Àr inte den ende som vet hur saker och ting ligger till.

Men nÀr Jeff Bridges analys av lÀget mynnar ut i att »i det hÀr samhÀllet Àr det vÀldigt lÄngt till toppen och kön framför hissen Àr jÀvligt lÄng« sÄ svarar en sÀrdeles ljuvlig Penélope Cruz snabbt: »Men Àlskling, dÄ tar vi trapporna!«

Som om det vore sÄ enkelt. Om det ÀndÄ vore sÄ enkelt.

Det hÀr Àr, som det brukar vara med Dylan, en tÀmligen obegriplig historia, till stora delar nerskriven av honom sjÀlv. Men det Àr ocksÄ, som det brukar vara med Dylan, en historia med sÄ mÄnga bottnar av bitande humor och djup medmÀnsklighet att man inte kan lÄta bli att dras in i den. Dylan spelar i princip sig sjÀlv, i rollen av bedagad rocklegend vid namn Jack Fate (!), utslÀppt ur fÀngelse för att medverka i en tv-sÀnd konsert för ett USA som mest liknar ett obestÀmt tredjevÀrldenland pÄ grÀnsen till blodigt inbördeskrig.

Musikscenerna Àr briljanta, med en Dylan som avspÀnt lutar sig mot ett berg av sÀllsynt cool ock pokerfejsad integritet. (Ytterligare ett musiknummer finns bland bonusmaterialet.) Jeff Bridges Àr minst lika suverÀn i rollen som feg och cynisk musikjournalist. Jessica Lange som promotor och John Goodman som manager sprutar ur sig musikrelaterade fyndigheter med kulspruterytm. Alla skÄdespelarna, förutom de redan nÀmnda Àven Val Kilmer, Giovanni Ribisi, Bruce Dern, Luke Wilson och Mickey Rourke, lÀr ha stÀllt upp gratis. Bara för Àran av att fÄ vara med.

Filmen, som regisserats av Larry Charles, floppade naturligtvis totalt i USA, men det betyder som ni vet ingenting.

Alla Bobfans mĂ„ste sĂ„ klart Ă€ndĂ„ investera i det hĂ€r lĂ€tt oregerliga spektaklet. Övriga nĂ€rmar sig lika naturligt med största försiktighet.

Läs mer om Dylan, Bob


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.