Rootsy logo  
Rootsy logo

Världsmusiktoppen enligt Bengt Eriksson

Världsmusiktoppen innehåller de bästa skivorna just nu i den egentligen ogrepp- och odefinierbara genren världsmusik. Skivorna på listan kan vara nya eller äldre och återupptäckta. De kommer att gå upp och nedför listan och bytas ut mot andra, allt efter mitt tycke och min smak. Skivor som trillar ut återfinns här.

1: Tarabband - Ashofak Baden
Label: Kap Syd

Något visaktigt samtidigt som den arabiska sången färdas hela långa vägen tillbaks till Irak. Det börjar med titelspåret. Sångerskan Nadin Al Khalidi skrev en text om ett par som tog en sista selfie, innan kriget skiljde dem åt. Människorna placeras framför ens ögon och öron, trots att hon sjunger på arabiska. Hon driver på musiken, ja, hela bandet, med sin intensiva röst. Småbubblande arabiskt och lite afro i Romain Coutamas elbas, medan Filip Runessons fioltoner både gråter och hoppas.

2: Bodén, Ulrika - Te berga blå
Label: Dimma

Den kvinnliga fäbodkulturen dokumenteras, vårdas och värnas, nyskapas och personliggörs av sångerskan Ulrika Bodén. Häftigast när hon med slagverkaren Petter Berndalen i »Ut på betet« skapar folkmusik av den ojämna rytmen från en ledarkos klocka. »Te berga blå« är en kvinnoskiva som jag tror måste bli årets folkmusikalbum.


3: 232 strängar - Spunnet
Label: Egen utgivning

232 strängar är ännu ett – och vilket! – exempel på att svensk folkmusik idag kan spelas på vilka instrument som helst. För visst måste samspelet mellan Frida Höfling, fioler, och Emma Engström, piano, kallas folkmusik? Eller ska det vara konstmusik? Eller bägge? Och struntsamma! Med tonerna målas en tavla av svenska folkmusiktraditioner; den natur – eller de naturer – som var folkmusikens miljö, mötet med kyrka och konstmusik.

4: Löfberg, Anders - Nittonbunda
Label: Playing With Music

Riksspelmannen Anders Löfberg spelar traditionella låtar från Småland till Norge samt några egna. Löfberg stämmer om sina fioler, spelar med olika antal resonanssträngar och – extra häftigt! – på cello. Han gräver i tonerna och hittar berättelserna bakom låtarna, för att sen placera folkmusiken bland oss här idag. Resultatet blir lika urtraditionellt som nyskapande framtida.

5: Rosén, Anders - Anders Spelman – Mina drömmars musik 1976-78
Label: Hurv

Anders Spelman Rosén dokumenterar sig själv genom tiden (inspelningar från 1976-78, utmärkt överförda från kassett till CD): tar upp gamla traditioner, stämmer om fiolen (eller fiolerna, han byter fiol oftare än t-tröja), spelar med resonanssträngar, hög- och lågstämt, folkligt och barock. Mycket polska, halling, springlek och långdans, brudmarsch, reinlender, skump-dans, säckpipelåt och keltisk långdans samt en »västersdalsvärmlandshardingfelespringar«.

6: Jannok, Sofia - Orda / This Is My Land
Label: Gamlestan

Jojk, sång och rap, på nordsamiska, engelska och svenska. Jojken blir sång som blir poplåtar – utan att lämna jojken. Sofia Hannoks röst är som en fågelflock, från minsta pippi till vild- och rovfåglar. Melodierna smeker och kelar och så plötsligt bits dom. Hon uppviglar som en politisk aktivist och »skoterligist«, läker och helar likt en nåjd.


7: Willemark, Lena - Blåferdį
Label: Brus & Knaster

Sveriges Radio ringde och beställde ett verk av Lena Willemark. Resultatet blev ny musik som pendlar över gränsen mellan folkmusik och nutida konstmusik, traditionellt och nyskapande, Älvdalen och världen. Hon sjunger på älvdalsmål och spelar fiol också – men musiken föds ur sången, rösten, alla hennes vokala uttryck.

8: Parkman, Sara - Sara Parkmans skog
Label: Hybris

Sara Parkman, fiol och sång, kan karaktäriseras som en traditionell spelkvinna. Samtidigt som hon med främst Hampus Noréns syntar iscensätter en folkmusikberättelse. Musikaliskt går det från traditionell svensk folkmusik och vidare genom till exempel Träd Gräs & Stenar, Hedningarna och Dungen. Medan skogens stämningar skiftar med låttitlarna: »Fält«, »Fädur«, »E4N«, »Himmelriket«, »Mormorstallen«… Och så Sara Parkmans sång, den ornamenterar hon så den flyger t/r Österlandet.

9: Nuut, Marja - Une Meeles
Label: Egen utgivning

Ett utmärkt exempel på att om man vill höra den mest intressanta, spännande och nyskapande musiken, då gäller det att vända öronen i alla riktningar. Maarja Nuut kan beskrivas som en folksångerska och fiolspelerska från Estland med komp av Velvet Underground eller en estländsk version av Träd, Gräs & Stenar. »Eeva & Maarja Labajalg« har blivit en fräsande intensiv fiolduett med en annan estländsk fiolspelkvinna, Eeva Talsi. Ibland kan det påminna om folkmusik från Finland men i varje ton personligt och eget; urtida i det nutida och nytida i det traditionella.

10: Estby, Victor och Lane, Fred - Sånger & sonetter
Label: YTF (r)

Mindre av dagsverser och mer av låttexter på Victor Esbys & Fred Lanes swenaste album. Men fortfarande lika skarpa, dokumentära skildringar av människorna, livet och samhället. Estby deklamerar sin dagsaktuella poesi, omväxlande med att Lane sjunger sina tonsättningar av dikterna. Särskilt gillar jag när Lane byter akustisk gitarr mot dragspel - då blir resultatet både brittiskt och svenskt, mitt emellan Fred Åkerström och Ewan MacColl.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.