Rootsy logo  
Rootsy logo
Linda, låtfångaren (sida 1 av 1)

Pär Owen:
2014-02-19 21:15
 Jag snubblade, sent omsider, över en spellista med Linda Ronstadt som redaktionen på Sonic lade upp i december förra året med anledning av hennes självbiografi »Simple Dreams«. Ni kanske alla redan har sett den.

Linda Ronstadt skrev väl knappt någon egen låt. Däremot grävde hon både djupt, brett och insiktsfullt upp det bästa från både tidigare och samtida låtskrivare. Spellistan har det synnerligen enkla men intressanta upplägget att den går igenom alla hennes covers och saxar dem parallellt med originalen. 427 spår, över 23 timmar.

Jag har i decennier haft Linda Ronstadt som favorit bland vita tjejröster. Innan hon och hennes röst drabbades av Parkinson och fanns det ingen gräns för vad hon kunde åstadkomma inom sitt varma altregister. En sådan här spellista, som sträcker sig till och med bortom de tidiga åren på The Trobadour, påminner dock om att inget var givet från början, för inledningsvis svajade det både hit och dit. Alla sådana svagheter överkom hon med råge vad det led.

Men spellistans struktur avslöjar också obarmhärtigt en annan sak: Alla originalen är bättre. Eller till och med väsentligt bättre. Jag tror att Linda Ronstadt när rösten var som bäst kunde sjunga telefonkatalogen så att jag gråter. Men här slår det mig att det faktiskt ofta låter som om det är telefonkatalogen hon sjunger. Hennes röst och röstkontroll är så perfekt att det blir opersonligt och ospännande, trots ackompanjemang av så gott som samtliga av Kaliforinens mest gråtmilda studiomusiker och körsångare. Något jag nog innerst inne vetat om genom åren, men valt att undertrycka på grund av min ohämmade kärlek till hennes röst.

För den som inte kan få nog av Linda, låtfångaren:
open.spotify.com/user/sonicmagazine/playlist/7ANqoJh7wkEqhP4WO6Jz5P

Magnus Eriksson:
2014-02-27 23:35
 Jag har nog gått andra vägen. Jag var aldrig särskilt förtjust i Linda Roinstadt innan hon gav ut mästerverken »Winter Light« och »Feels Like Home« några år in på nittiotalet. För dem föll jag direkt. »Feels Like Home« kvalar också in bland mina absoluta favoritskivor. Sedan gick jag bakåt och fascinerades alltmer av sådant som jag vårdslöst uppfattat som karaoke, om än av högsta karat, tidigare.

När jag ser en lista som den här, och alltså får allt på ett bräde, slås jag först av att Linda Ronstadt aldrig gjort det lätt för sig. Originalen är genomgående lysande, men jag tycker att Linda Ronstadt gör något eget och personligt i sina tolkningar - om än ofta i närhet av original och andra, tidigare versioner.

Hon skulle klara av telefonkatalogen - också.

Pär Owen:
2014-03-21 13:23
 Ja, dina favoriter med Linda är också mina, Magnus. Plus »We Ran« och »Adieu False Heart« – således de senare albumen i hennes karriär, vad det nu säger.

Hur som helst, efter att i omgångar tagit mig igenom hela låtlistan (definitivt ingen plåga!) så är min bestående insikt: Jäklar, vilka låtar från de mexikanska albumen! Jag hoppade okunnigt över dem när de kom, i en fördomsfull tro att det var schmaltz. När jag nu hör originalen till dessa canciones, insprängda i en jämn om än underbar smet av vackra ballader, hoppar jag till av adrenalin varje gång. Dessutom får jag en känsla av att om man ska jämföra Ronstadts tolkningar med originalen, gör hon de mexikanska med mest energi och kraft.

Jag ska nog fan lyssna ett varv till - 23 timmar...

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.