NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

Trampled by Turtles i Köpenhamn
article / 2018-11-08 / Håkan Olsson
Trampled by Turtles är på sitt första besök i Norden. Denna amerikanska institution gör det inte för pengarna. De kommer hit och spelar på ställen som bara tar någon enstaka procent av storleken på de arenor och lokaler där de normalt brukar spela. Men bandet hade ett avbrott på några år härom året av olika anledningar; som att det inte kändes lika kul längre och att sångaren Dave Simonett ville satsa på sitt soloprojekt Dead Man Winter, och nu 2018 är det nytt album ute och det här är en rolig utmaning.

-Jag är så glad att ni är så många här, säger Dave Simonett och tillägger, att vi har inte spelat här förut så vi undrade om någon alls skulle komma…

När man är på den nivån och möter den enorma kärlek som Trampled by Turtles normalt gör på hemmaplan, kan det vara bra att återvända till rötterna. Den här sextetten från Duluth, Minnesota, bildades aldrig för pengarna utan för att ett gäng ville pröva spela akustiskt när deras elinstrument blivit stulna. Sedan har det varit en framgångssaga med ett avbrott.

Nåväl, nu är de här. Hotel Cecil är en ganska ny, mellanstor konsertlokal nära Gråbrödretorv i Köpenhamn. Kvällen är välbesökt, nästan utsåld säger arrangörerna, och gissningsvis är det runt 400 i lokalen när Trampled by Turtles stiger in på scenen. Det blir 90 minuter vi besökare kommer att ta med oss länge.

Trampled by Turtles sägs att ett bluegrassband. Det är att göra en ganska smal definition av deras musik. De är snarare ett americanaband med bara stränginstrument. De ofta svarta och vemodiga texterna spelas ibland just svart och vemodigt och ibland med fullt ställ med suveräna soloinsatser av urstyva musiker. När bandet höjer tempot skulle det värsta speedmetalband få svårt att hänga med. Så spelningen svänger mellan gripande ballader av högsta klass och en slags bluegrasspunk med furiöst tempo. Allt lika imponerande.

Jag har ibland hört andra bluegrasskonserter som gärna kört fast och blivit lite för mycket sammasamma. Så var det inte den här kvällen och så är nog inte Trampled By Turtles. Men så har de ju en diger lista låtar att välja bland. Det blev närmare 20 låtar under den halvannan timme de spelade. Och eftersom de var medvetna om att den här publiken, ja, förutom ett ganska stort amerikanskt inslag, inte hört dem förut spelade de till att börja med en hel del äldre låtar och titellåten från årets album, ”Life Is Good On An Open Road”, kom först som trettonde låt.

Visst är det märkligt att man ska ha så kul med vemodiga låtar om ensamhet, längtan, skilsmässor, drogberoende och annat. Ryan Young på fiolen fick briljera, men det kom även sköna solon från Eamonn McLain på cello, banjomannen Dave Carroll och Erik Berry på mandolin. Till dem är det basmannen Tim Saxhaug och alla sex bidrar med sina röster. Det hörs att de har nästan 15 år tillsammans på scenen och att de har spelat i alla amerikanska delstater på fastlandet. Tight är väl bara förnamnet.

Men visst, det är Dave Simonetts röst som hörs, en röst som berättar tidlösa amerikanska berättelser med samma patos som vilken Bruce Springsteen eller Bob Dylan som helst, även om hans röst i sig inte tillhör de mest speciella, men det låter äkta och ärligt. Trampled By Turtles berättar om ett USA som är deras verklighet. De förtjänar att höras på en och två gånger.

Det är en väldigt lyx att kunna uppleva dem live på små scener Norden runt just nu. Vi ska vara så väldigt glada för att det var hit Trampled By Turtles kom när de få lite omväxling och omstart i karriären. Bättre än så här kan det knappast bli.
Read more about Trampled by Turtles
DVD-tips, del 3 Tom Dowd and the language of music (Palm Pictures)
Tom Dowd, som døde for to år siden, 77 år gammel, produserte mitt absolutte favoritt-album, »The Allman Brothers Band at Fillmore East« (tilgjengelig i en deluxe dobbel-disc versjon på Mercury records). Rockhistoriens beste konsertplate, innspilt to magiske kvelder, 12 & 13 mars 1971, på Bill Grahams legendariske New York-rockpalass.
Att Billy Joe Shaver är en av de absolut största och mest vitala ännu levande legenderna inom countrymusiken är självklart och personligen håller jag honom som en av de största genom alla tider. Han kan enligt min mening ställas jämsides med sina förebilder Roy Acuff och Hank Williams. Till skillnad från många av hans jämnåriga kollegor är Billy Joe inte en artist som har sina bästa dagar bakom sig. Hans skivor från de senaste decennierna är enligt min mening lika starka och ibland till och med starkare än de klassiker han producerade på sjuttio- och åttiotalet (några av de allra bästa är ”Victory”, The Earth Rolls On”, ”The Real Deal” och den allra senaste ”Everybody’s Brother”. Han är en vital och sällsynt levande artist både live och i studio vilket denna cd visar. Visserligen kunde jag önskat att han här hade ett ännu bättre band. De unga musikerna som kompar honom på den nya cdn och som också var med på hans senaste spelning i Malmö är absolut inte dåliga men de har inte den riktiga flexibiliteten och följsamheten och som Billy Joe skulle behöva för att överträffa hans tidigare liveband med den numera bortgågne sonen Eddy Shaver i spetsen.
Den amerikanske sangeren/ låtskriveren Lee Clayton har en oppsiktsvekkende kobling til Norge. På andre halvdel av 80-tallet holdt han i et par lange perioder til i Oslo, og turnerte i Europa med et norsk band som telte mossegitaristen Tore Elgarøy.
Sångaren, låtskrivaren och gitarristen Scott McClatchy hade rockbandet The Stand i hemstaden Philadelphia. Han kände att de inte kom någonstans så han flyttade till New York för att få fart på karriären och äntligen få spela in sina låtar på skiva.
Nu kommer Trampled by Turtles, ett av världens mest hyllade och inflytelserika bluegrassband, till Skandinavien för en sjudagars turné. Med åtta framgångrika album i kappsäcken startar de i Köpenhamn den 7 november.
Det här låter inte som ett debutalbum.

Inte nog med att Lilly Hiatt skriver ovanligt vackra melodier, insiktsfulla texter och sjunger självklart och känslosamt. Hon verkar dessutom ha fingertoppskänsla när hon väljer sina medarbetare. För mig okända Beth Finney på gitarr, som med känslig hand tar fatt i melodierna och ger låtarna en egen personlighet, bildar tillsammans med Jon Radford (Drew Holcombe Band) och Jake Bradley (Over The Rhine) The Dropped Ponies. Bandet är tätt och musiken är levande.
Med Slades munterhet, Zombies precision och Mamas & Papas goes country på kemiska substanser, ja, så märkligt låter det stundtals om “Girl Gone West”, “J Mans´s Blues” och ”Crying Over You”. The Midwest Beat är fem snorungar från Milwaukee, Wisconsin som fullständigt tar andan ur en!