NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

När Dylan hörde Springsteens första plattor lär han ha sagt något i stil med att ”om han fortsätter så där kommer han snart att ha använt alla orden i engelskan”. Vissa dagar önskar jag att Springsteen hade gjort det, använt upp alla orden och fortsatt utveckla sin egen Dylanesqua skrivstil och diktat vidare om Wild Billy, puertorican Jane och Mary Queen of Arkansas och alla andra figurer i samhällets utkanter i den rockjazz-opera New Jersey-sonen såg kring sig och i sig och i drömmen.

Men Springsteen red sin glädjerika ångeststyrda skuta mot en mer stringent lyrik, om än alltid med drömmarna kvar. För vem hade väl velat vara utan »Born To Run« och »Darkness on the edge of town« och »Nebraska«?. Och därför gläds jag extra mycket åt de gamla sjuttiotalslåtarna som smitit in på nya plattan »Letter to you«, med »If I was the priest« och Springsteens egen »My back pages«: »Song for orphans« som särskilda pärlor.

I en av de oräkneliga intervjuer Springsteen gjort i samband med det här släppet pratar han om hur han har alla tider av sig själv med sig. Och därför blir det också denna tillbakablickande, in i en tid som man undrar om den överhuvudtaget har funnits. Men här finns också Ghosts som öppnar med Cadillac Ranch-trumintro för att sedan gå över i Little Steven-riff på ett sätt som får en att undra om den trillade av van Zandts 80-talsplatta »Men without women«.

»Letter to you« är ingen hundraprocentig platta men det finns helt klart guldkorn och får ni lite långtråkigt någon gång så lyssna efter Garry W. Tallents bas, den har funnits med i bandet längst av alla och är det nav från vilket E Street hämtar sitt särskilda sväng. Och fortfarande funderar jag lite över hur några av förra plattans låtar hade kunna låta med E Street Band, med Tallents basspel.
Read more about Bruce Springsteen
Det är nu 30 år sedan Bruce Springsteen gav ut klassikern »Born To Run«. För att fira detta jubileum håller Columbia just nu på att förbereda en box med två DVD plus en remastrad version av albumet.
Bruce Springsteen släpper en helt ny studioinspelning av Suicides ”Dream Baby Dream”. Du kan lyssna på låten här.
NRK Dagsrevyen melder at Bruce Springsteen skal spille på Utøya 22.juli neste år, under et arrangement som AUF skal ha på ettårsdagen for massakren.
Den har hatt et langt liv som verdsatt bootleg blant Springsteen-samlere, konsertopptaket fra Main Point i 1975.
Långt ifrån alla Bruce Springsteens sjutton tidigare studioalbum är mästerverk, men de skapades med ambitionen att vara det. Det artonde däremot är ett spretigt och överarrangerat ihopplock av tidigare utgivna låtar, covers och överblivet material som han verkar ha spelat in mer för sin egen och polarnas skull än för fansens.
Efter soloutflykten ”Devils & Dust” 2005 och ”We Shall Overcome: The Pete Seeger Sessions” 2006 har nu Bruce Springsteen parkerat Chevan på mammas gata igen och spelat in ”Magic” tillsammans med sitt E Street Band. Och lite överraskande har han fått ur sig ett väldigt angeläget album. Det är inte helt givet att en artist med en sådan här lång karriär bakom sig, Springsteen fyllde förresten 58 i slutet förra månaden, klarar av att göra en platta som både känns här och nu och som inte lutar sig tillbaka på det trygga och redan hemtama. Karriärtoppen brukar normalt vara passerad för många år sedan vid den åldern.
Bruce Springsteen får strålende kritikker for sin pågående soloturné, som når Skandinavia i juni (ikke Norge!!)
Det levnes liten tvil om at vi er i ferd med å bevege oss inn i en periode der Bruce Springsteens musikk blir gjenstand for bred historisk reevaluering, både fra Springsteen selv og fra hans mange fans. 14. januar arrangerer New York Guitar Festival en hyllest til Springsteens banebrytende og, da det kom ut, modige album, »Nebraska«. Arrangørene kaller markeringen et 25 års jubileum (!), men i 2006 er det 24 (!) år siden den nedstrippede og »hjemmelagede« platen kom ut.