NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

Viktor Olsson kom fram 2015 om inte med dunder och brak så hördes han i alla fall. Debuten arbetades fram tillsammans med bland andra Tobias Fröberg och Peter Morén. Han hyllades och lyftes fram av Tomas Andersson Wij och Mauro Scocco bland andra. I min värld är debuten ”Stenungssund” kanske 2010-talets starkaste debutalbum på svenska. En välavvägd blandning av blågul soul, en vacker, ärlig, röst, och personliga texter om världen från den lilla staden. Men siffrorna på bolagskontoret dög inte och kontraktet avslutades. En andra platta tog tre år och lånade pengar att få till. Nu var ljudbilden uppdaterad till mer nutid och låtarna var fina, men kanske inte riktigt lika rotade som på debuten, men här finns fler pärlor.

Nu, fem år efter debuten, kommer det nio nya låtar på 36 minuter. Tre har släppts som singlar. Det är som att Viktor nu kopplar ihop soulkänslan från debuten med den uppdaterade popen från andra albumet. Hela albumet bubblar av energi och historier att berätta. Fram växer en småstadsopera för 2020-talet klädd i samtida popskrud men med tydliga inslag av soul och klassisk rock. Det är en samling låtar som växer.

Redan i inledande ”Elin” sätts tonen med fabriker som tystnar, isen som släpper och kidsen som hänger utanför Hemmakväll. I texten finns flera inslag på engelska på samma sätt som till exempel Ellen Sundberg har gjort i sina hyllade ”Vägen är lång” och ”My Favourite Town”. Det blir inte för en sekund fel, tvärtom så rätt, och när saxofonen kommer in är Stenungssund väldigt nära Asbury Park N.J. Här finns också fina körinsatser som på den bitterljuva ”Saknat dig nog” där Maria Andersson Lundell visar att den sköna Robertsforsdialekten finns kvar. Och i den starka relationslåten ”Du/jag” är det landets blivande bluesdrottning Vilma Flood som tillsammans med Viktor skapar den starka känslan.

”Allt jag ville säga” är en samling berättelser som hänger ihop på ett mycket fint sätt, som sentida uppföljare till klassiska svenska låtar som Eldkvarns ”Alice” eller Peter LeMarcs ”Little Willie John”. Det är ett album av klassiskt snitt, men också vassa singlar utöver de som redan släppts.

Viktor Olsson gör musik för kidsen som hänger utanför hemmakväll; och sedan går hem och gråter till Molly Sandén eller Viktor Leksell, och på samma gång för oss gubbar och gummor; som tröstar oss med Van Morrisons greatest hits, ”Born To Run” och kan hela texten till Lars Winnerbäcks ”Söndermarken” eller Eldkvarns ”Landsortsgrabb” om vi så väcks mitt i natten.
Read more about Viktor Olsson
Coronakarantän med storm i fjällen-5 november 2020

-Zephaniah OHora: Listening To Music (album) – Zephs debut ”This Highway” var ett av 2018 år klart bästa album och Sverigeturnén den sensommaren var övertygande. Nu är uppföljaren här och nu har Zeph samarbetat med Neal Casal, som tyvärr han ta sitt liv ett helt år innan detta album släpptes. Men Neals gitarr och musikgeni och Zephs röst och melodikänsla är en lysande kombination. Bakersfield och Brooklyn är närmare varandra än någonsin. Detta är riktig bra.open.spotify.com/playlist/6nRSvBL7LxMToXvm5E29j2
När hon kom fram var hon drygt 20, debuterade som support till Peter LeMarc och redan på debutalbumet 2008 gästade Lars Winnerbäck. Men det var inga kända gubbar som gav henne framgång. Den har hon skapat helt själv. Nu har det gått runt 11 år och hon är 32 i år. Hennes mest spelade låt på Spotify har snart 40 miljoner streams. I dag är hon en av Sveriges allra största artister och kan turnera i stora lokaler i både Sverige och Norge. Den kommande turnén blir på runt 50 konserter.
Rory Block är en av den klassiska deltabluesens främsta uttolkare. Hon är en precis och stilren slidegitarrist, och hon sjunger med övertygelse (om än stundom med väl ljudlig andningsteknik). Hon tolkar andras låtar med osviklig stilkänsla och integritet, och hon är även en skicklig låtskrivare i egen rätt.
Det är väl klart att ett projekt som inkluderar Johnny Dowd och Jim White ska heta Hellwood. Och lika klart är det väl att det ska låta som en country noir-tripp till helvetet.
En av landets mest spännande låtskrivare och skönaste röster är tillbaka. ”Tappa inte bort honom igen” skrev vi här på Rootsy i somras. Efter hyllningar och stor uppmärksamhet 2015 försvann Viktor Olsson. Men Viktor gav inte upp, spelade in med Pluras son och nu hyllas album nummer två överallt. Det blir även livespelningar.
Den tidigare radio-dj:en och före detta hockeyproffset sjösätter sin skiva med en hälsning till »Mr Moon, adventure, big dreams and shooting stars«. Från sin nuvarande bas i Malmö …
Äntligen! Musiikbranschen är en tuffare bransch än många förstår. Precis som inom sporten kan man komma som en ung talang och få full uppbackning men om man inte levererar förväntad försäljning eller antal streamningar så blir det lika fort tack och adjö. Viktor Olsson släppte sin debut 2015. Albumet var döpt efter hemorten ”Stenungsund” och det släpptes singlar, spelades i radio, hyllande recensioner och flera teveframträdanden och turnéer som bland annat som förakt till Anna Ternheim. Men sedan var det morsning och goodbye och den stora tystnaden.