NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

2011 diagnostiserades Glen Campbell med Alzheimers sjukdom. 2012 gav han sig ut på en avskedsturné med fyra av sina barn i bandet. Efter turnén - som finns dokumenterad på filmen I’ll be me - spelades avskedsplattan »Adiós« in. Då hade Campbells sjukdom accelererat till den grad att hans gamla medhjälpare Carl Jackson var tvungen att leda honom igenom texten med hjälp av lappar.

På »Adiós« sjunger Campbell de sånger han alltid återkom till men som han aldrig spelade in på skiva, berättar dottern Ashley Campbell i en intervju med Rolling Stone. Campbell gör övertygande versioner av Harry Nilssons hit ”Everybody’s talkin” och ”Funny how time slips away” i en fin duett med Willie Nelson.

Till de starkare hör »Arkansas Farmboy«, en nyskriven låt som handlar om Campbells uppväxt i en barnaskara på tolv där pappan försörjde familjen som jordbruksarrendator. »Arkansas Farmboy« väver på ett elegant sätt in traditionella »In The Pines«, en de första sånger som han lärde sig att spela. Låten knyter också ihop tiderna med Campbells första skiva »Big Bluegrass Special« som har en distinkt bluegrassfeel.

Genom 60-talet var Campbell studiomusiker och medlem i legendariska LA-baserade Wrecking crew med inspelningar med Beach Boys, Elvis Presley, Nat King Cole, Frank Sinatra och Ricky Nelson.

När man pendlat ett tag mellan funderingar om det överhuvudtaget är etiskt försvarbart att ge ut en skiva med en person som numera inte längre kan kommunicera med omvärlden och familjens bedömning att projektet är något han själv skulle ha godkänt, så är »Adiós« en värdig slutpunkt på en karriär som en av countryns stora med omkring 45 miljoner sålda skivor. Sjukdomen tog Campbell från det liv han levt, men musiken i honom hann alzheimern inte rå på.
Read more about Glen Campbell
Rolling Rootsy Revue i Stockholm
article / 2015-07-02 / Håkan Olsson
Med fyra av sex akter med hemvist i Nashville blev det en formidabel byfest när Rootsy-skutan RRR 2015 lade till i Stockholm. Inledande Handsome Family försökte skruva loss grundbultarna och avslutande Temperamence movement möblerade om americana-festivalen till ett rykande Britannica-slag. Däremellan tog Justin Townes Earle rorkulten och styrde ut på öppet, osäkrat hav.
Vi har tidligere fortalt her på rootsy.nu at Glen Campbell (75) planlegger å legge opp som artist med en siste plate og en siste turné.
Vi begynner å bli vant med fenomenet, yngre produsenter tar tak i musikken til en ordentlig veteran (Johnny Cash, Loretta Lynn, Neil Diamond) og, du verden, ordentlig musikk oppstår.
New West är det amerikanska kvalitetsbolaget med Steve Earle, Delbert McClinton och John Hiatt i sitt stall. Nu satsar de på Ponderosa som 2011 års stora nyhet. Förra året trimmade bandet ihop sig med drygt 150 livespelningar (ibland som uppvärmare för Shooter Jennings och Old 97's) innan man gick in i studion och spelade in »Moonlight Revival«. Kompakt, tidlös rock'n'soul och southern rock boogie med en modern yta.
The word according to Garth – Dylan, ordet och Levon Helm
article / 2017-12-05 / Håkan Olsson
För exakt ett år sedan, tog The Bands Garth Hudson sig tid att prata om minnena av sångaren och trumslagaren Levon Helm, sin nyss bortgångne vän och spelkamrat sedan mer än femtio år tillbaka. Det blev ett samtal om själar, Dylan och en skymt av bakgrunden till ”The Last Waltz”.
För några år sedan kunde vi bevittna Glen Campbells återkomst till rampljuset och till sitt gamla bolag Capitol med ett album döpt något ironiskt till ”Meet Glen Campbell”. Även om Campbells frånvaro från rampljuset varit lång är ju hans låtkatalog fylld av oförglömliga låtar; Gentle on my mind, By the time I get to Phoenix, Galveston och Witchita Lineman för att nu nämna några. Meet Glen Campbell var i stort en mycket lyckad återkomst i enlighet med det framgångsrecept som Rubin/Cash utarbetat där det gamla blandas med det nya.
Christian Kjellvander skriver människor i marginalerna, eller de som inte ryms inom dem. »Wild hxmans« är i stora delar skildringar av en tid är människor blir statistik, nummer, bråkdelar av en större gemenskap där inte alla hör hemma.
Första resan till Austin
article / 2006-04-12 / Rune Häger
Jag tittade ut genom fönstret medan planet rullade fram på sin bestämda väg till gaten. En ung man på plattan drog en vagn med väskor efter sig. Han var klädd i shorts. Fint, det måste vara sommarvärme här, tänkte jag, som kom från ett påskkyligt Malmö, där absolut ingen funderade på att ge sig ut i shorts.