Chet O’Keefes musik smyger fram. Liten och egentligen ganska anonym tar den inga omstörtande kliv ut ur en väl intrampad amerikansk folkfåra. Istället gräver O’Keefe där han står, prydligt inkilad mellan Townes Van Zandt och Steve Earle.
Därmed inte sagt att Game Bird på något vis är en menlöst återvunnen musikalisk utflykt. Tvärtom vinner albumet mycket på ett försiktigt handhavande av bekanta beståndsdelar.
O’Keefes komponerande är mjukt, avvaktande och på samma gång såväl pojkaktigt som rikt på erfarenhet. Väl förankrat i mullrik amerikansk jord vandrar albumet sömlöst mellan själfullt minnesarbete, reflektioner från resor på dammiga vägar och underfundiga grepp på sociala fenomen. Allt är förtjusande välspelat med smäcker steel guitar och O’Keefes lätt torra men nog så uttrycksfulla röst i förgrunden.
Artistens tämligen anspråkslösa approach till skapandet föder en hudnära kontakt med lyssnaren. Här finns välkomnande lite av skyddande skal i vare sig produktion eller lyriska omskrivningar. O’Keefes penseldrag är omedelbara, starkt suggestiva, lyckliga och upprymt humoristiska. Allra bäst låter titelspåret, svenska jämställdhetsflirten Some Swedish Men, snygga Nashville Star och Econoline Van.
Finessrikt och uppriktigt vinner Game Bird på att inte utge sig för att vara mer än det förmår, ett friskt tillskott på en överbefolkad americana-karta som låter alltigenom ljuvligt.
Chet O'Keefe är tillbaka i Skandinavien och redan ikväll har han smygpremiär på sin omfattande turné i Umeå.
Stig Erik Leopold Andersson (1931 - 1997), alias Stikkan Andersson, skrev mer än 3000 pop- och schlagertexter. Han skapade ABBA, startade skivbolaget Polar och instiftade Polarpriset. På 1970-talet var han den svenska musikvänsterns spottkopp framför andra, utskälld som musikkapitalist och cyniker, som manipulatör och folkförförare. Man kan göra det enkelt för sig, som Jan Gradvall i en annars läsvärd omslagstext till samlingen »Text: Stikkan Andersson«, och påpeka att Stikkan Andersson (moder hårfrisörska, fader okänd) till skillnad från sina belackare kom från arbetarklassen. Men det säger egentligen ingenting, mer än att han möjligen kände publiken bättre än vad hans belackare gjorde. Han kan ändå vara en cyniker och en kapitalist. Det senare är sant. Det finns dock inget nödvändigt band mellan klasstillhörighet och klasståndpunkt, eller politisk åsikt. Tack och lov, det brukar kallas demokrati.
RootsyLive och Rootsy label har gjort ett fynd på americanamarknaden och presenterar i höst Chet O'Keefe.
Mark Lanegans resa från grungens glada dagar till återblickande folk, via Waitsiska utflykter och vidare mot nåt slags cocktail av hård- och postrock har knappast varit vare sig spikrak eller uteslutande högkvalitativ. Fängslande har artisten alltjämt alltid varit i sitt oberäkneliga och infallsrika skapande.
Rootsys utgivningar fortsätter att dominera december-utgåvan av EuroAmericana Chart. På tredje plats hittar vi Chet O'Keefes »Because Of You« och på fjärde Bob Woodruffs »The Year We Tried To Kill The Pain«. På åttonde plats hittar vi »Israel Nash's Rain Plans« och på plats nio Joe Nolans »Tornado«.
Om Chet O' Keefe stöder Kinky Friedmans kandidatur till guvernör i Texas vill vi låta vara osagt. Men däremot står det helt klart att han följer med Kinky som support på Skandinavien-turnén i april.
Det finns en logik i Rayland Baxters produktion som gör gällande att varje studiogiv följs av en EP med avskalade omskrivningar av moderalbumets sånger – det är något att se fram emot, ty »Wide awake« hade tjänat på ett mer sparsmakat formspråk.
De roligaste och mest minnesvärda skivköpen är ofta dem som sker spontant efter att man hört sin lokala skivhandlare spela något oemotståndligt bra när man står och bläddrar i backarna (som ni förstår menar jag alltså skivhandlare i fysisk form, de finns fortfarande om man letar ordentligt). En av mina senaste sådana upplevelser var inköpet av Chet O’Keefes förra skiva ”Game Bird”. Det är ett helgjutet verk som jag har lyssnat mycket på och som nog skulle kunna kvala in på en tio-i-topp-lista över 2012 års bästa skivor.