NYHETER

Doug Seegers tolkar Chris Isaak

Nytt från OK Star Orchestra

Peder af Ugglas med svit i fyra delar

Lucinda Williams till Sthlm Americana

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Tanya Tucker - While I´m livin´

Joe Hill Louis - A´ Jumpin´ & A´ Shufflin´ The Blues

Sunny Leigh Shipley - Out of the sky

Rodney Crowell - Texas

Arkivet

ARTIKLAR

Israel Nash: Hotell Hulingen, Hultsfred 30/7 2019

Carson McHone på HEIM i Östersund 28 april 2019

State Of Mud - A Wake up call!

David Urwitz favoritfärg är grå

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Tobias Levander

Bäst just nu enligt Anders Nordgren

Bäst just nu enligt Pelle Nilsson

Bäst just nu enligt Staffan Grundström

Arkivet

Tyvärr är detta det sista vi får höra från Michael ”Iron Man” Burks. Och detta är nog dessutom det bästa han har gjort. Den 6 maj föll Michael död ner på Atlanta Airport. Hemma låg den färdigredigerade tapen med låtarna till det som skulle komma att bli Michaels fjärde och sista album för Alligator, ”Show Of Strenght”.

Burks blues bärs fram av ett ilsket intensivt gitarrspel och en mörk, tungt grov sångröst. De är varandras motsats och samarbetspartner. Tillsammans bygger det upp sånger som lever på ett call and respons-mönster. En sångstrof och ett gitarrinlägg, en sångstrof och ett gitarrinlägg, och sedan ett gitarrsolo. Samspelet med Wayne Sharps orgel är bra och skapar basen i soundet. Till detta kommer sedan en tungt mullrande bas och ett trumspel som inte håller sig borta från cymbalerna.

Förutom Michaels egen personliga stil hör vi en lite rockigare Robert Cray i de mer melodiösa spåren och en Albert King i de mer bluesigt rockiga spåren. Samtidigt visar Michael att han kan tona ner gitarren och plocka fram en lite mer shufflegroove i ”What Does It Take To Please You”, som mycket väl skulle kunna ha kommit från B.B. Kings katalog. Lysande blues. Som avslutning har han valt Charlie Richs ”Feel Like Going Home” och visar att han även behärskar blues som har sin bas i countryn.

Michael Burks byggde upp en världsomfattande popularitet med en blues som var hårt gitarrdriven och tungt inspirerad av rock. Högt och intensivt. Men kunde också variera med lite mer melodiösa spår och även soulfyllda likt ”Can You Read Between The Lines?”.

Michael ”Iron Man” Burks kommer att lämna ett stort tomrum efter sig i bluesens värld. Han hade behövts många år till med att visa sin styrka som musiker, kompositör och bandledare.
Efter några av stiltje rör det sig på nytt i Nashville. Den ena utmärkta skivan efter den andra, och ibland smäller det till rejält. Som nu med äktamakeduon The Wrights debutskiva »Down This Road«, till brädden fylld med traditionsmedveten country där varje ton, varje stämma och varje inpass andas stilkänsla och absolut integritet.
North Mississippi Hill ligger som det hörs i norra Mississippi, strax söder om gränsen till Tennessee. Inte så långt norrut hittar vi Memphis och inte så långt söderut hittar vi Mississippi Delta. North Mississippi Hill är en del av ett vitalt musikaliskt område och här utvecklades också en egen mycket speciell blues.
”The Emperor Of Wyoming” var inledningsspåret på Neil Youngs debutalbum, som släpptes den 12 november 1968 på Neils 23-årsdag. Och en sagolik musikerkarriär tog sin början.
Det begrepp som oftast brukar stämplas på latinamerikanska romaner, magisk realism är en personlig favorit bland de genretermer litteraturen är överflödad med. Läsningen av dessa romaner är dock inte så fascinerande som allt det som föregår bläddrandet av bokens sidor. Att veta att det insupande av bokstäver som strax ska börja faktiskt kommer att upphäva de traditionella gränserna mellan verklighet och fantasi är en långt större kick än att faktiskt ta sig igenom romanen.
Det finns många goda hantverkare i vår faders musikverkstad. Hantverkare som gör ett bra jobb, ett uppskattat jobb och ett efterfrågat jobb. Hantverkare som sällan får några stora rubriken, utan som snarare får sina uppdrag via rykten och rekommendationer. Hantverkare som klara sig bra med att arbeta ensamma men som också är alldeles utmärkta kompanjoner i gemensamma projekt.