NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

Ett julklappstips. För alla er som ännu inte har skaffat det som varje bluesälskare måste ha, Charlie Patton ”The Father Of The Delta Blues”, så finns nu chansen igen. Denna gång i vinyl. Dessutom samlat i en box med fyra vinylplattor, en poster, en booklet och sex vykort med motiv från den tidens annonser.

Det betyder 54 spår inspelade mellan 1929 och 1934 och det betyder en mängd klassiska blueslåtar; ”Pony Blues”, ”A Spoonful Blues”, ”High Water Everywhere”, ”High Sheriff Blues”, ”Stone Pony Blues” och ”You´re Gonna Need Somebody When You Die” till exempel.

När jag köpte mina första återutgivningar av Charlie Patton för 40 år sedan var ljudkvaliteten det stora problemet. Genom åren har den stadigt blivit bättre och bättre. Tekniken har gjort det möjligt för oss, utan att för den skull ta död på allt för mycket av det ursprungliga ljudet, att återhöra musiken. Och det är vi tacksamma för.

Charlie Patton är en speciell bluesartist. Han var inte den främste av gitarrister, inte den främste av sångare och inte den främst av låtskrivarna. Men han var en av de främsta bluesartister att få dessa delar att verka i en energisk helhet. Tyngd, tuffhet, känsla, dramatik och uttrycksförmåga gjorde honom till kungen av Deltabluesen. Hans sånger handlade om kärlek och död, bossar och översvämningar och om livet i stort under dygnet alla timmar. Han blev också inspiratör och förgrundsfigur för många av dem som skulle komma efter. John Lee Hooker och Howling Wolf var barn i hans släptåg på Dockery´s Plantation i Mississippi.

Charlie var känd och populär. Han hade ständiga bokningar på barer och taverner runt i Mississippi. Dessutom var han en stor entertainer och kunde spela och sjunga de mest populära sångerna och stilarna; blues, hillbilly, ballader, gospel och countrydanslåtar. Han hade en stor och mäktig röst och kunde göra sig hörd över stora områden utan förstärkare och mikrofon.

Charlie Patton dog i en hjärtåkomma redan 1934, 42 år gammal, och lämnade efter sig en av 1900-talets stora musikskatter. Denna skatt har under de senaste 40 åren givits ut i olika former. Nu finns den åter på riktig vinyl. Alternativ på CD finns naturligtvis också. JSP gav 2002 ut en 5CD-box med hans sånger och ytterligare spår från hans samtida.
Read more about Charlie Patton
52 fantastiska sånger från en av bluesens främsta barrelhousepianister samlade på nytt på två CD till ett löjligt lågt pris. Så mycket bra blues är värt var enda öre, eller pund i det här fallet. Det är två gamla fina LP på Atlantic; ”Blues From The Gutter” och ”Natural And Soulful Blues” plus 32 singelspår från inspelningar för bolagen Continental, Red Robin, King och RCA´s etiketter Groove & Vik.
Han är förvånansvärt fräsch och livfull för sin ålder. Buddy Guy har hunnit bli 79 år men levererar fortfarande intensiv, engagerad och medryckande blues med sitt uttrycksfulla gitarrspel och lite falsetthöga genomborrande sångröst.
Åren har satt sina spår. Rösten är sargad av mer än 50-års intensivt sjungande. Nu 69 år, då 16 när hon spelade in sin första platta. Nu 50 år sedan hennes första stora hit, ”Let Me Down Easy” och rösten är betydligt grovkornigare. Men Bettye fick nog aldrig den uppmärksamhet under 60- och 70-talet som hon egentligen förtjänade. Från de första inspelningarna på Detroitbolaget Lupin fram till idag har det varit väldigt många olika bolag bakom hennes utgivningar. Det är väl snarare de senaste 15 åren som Bettyes förmåga och unika utstrålning har fått blomma ut och nå en stor publik. Det var med konsertalbumet ”Let Me Down Easy” 2000 som vändningen kom. Därefter har det kommit ytterligare sex starka album.
Anna Järvinen bygger ut de fem spår som utgjorde den första etappen av nya albumet »Buren«. Det är måhända en utökning som skulle ha gjorts från början.
Lite grövre, lite rossligare, lite djupare, men nog är det Mavis Staples alltid. Denna oefterhärmliga röst med sin besjälade innerliga kärlek och omtanke.
2011 diagnostiserades Glen Campbell med Alzheimers sjukdom. 2012 gav han sig ut på en avskedsturné med fyra av sina barn i bandet. Efter turnén - som finns dokumenterad på filmen I’ll be me - spelades avskedsplattan »Adiós« in. Då hade Campbells sjukdom accelererat till den grad att hans gamla medhjälpare Carl Jackson var tvungen att leda honom igenom texten med hjälp av lappar.