NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

Mer än 25 miljoner sålda skivor. Åtta Grammystatyetter. Och med säkerhet den soulröst som hade störst inflyttande under hela 80-talet. När Luther Vandross gick bort i juli 2005 lämnade han kvar kärlekstörstande material för framtida generationer i jakt på snabba fixar liksom inspiration och tröst.

Tanken på Luther gör väl också de flesta lite varm i hjärtat. En sångare med kunskap och precision, precis som.en hygglig snubbe med diabetes som tvingades lämna in för tidigt. Men i ärlighetens bortglömda namn, hur bra är dessa låtar egentligen?

Nej, precis. De håller överlag inte den kvalitetshöjd som man först inbillar sig och framförallt vill minnas.

Och när det nu, i februari, lagom till Alla hjärtans dag, släpps ett album med 17 av Luthers kletigaste ballader blir det ännu tydligare: mycket doftar lite unket, klibbar sig fast i det mest välansade av ömklighetens hörn och för att vara kärlekens budbärare berör Luther Vandross knappast på det sätt man önskar.

Faktum är att endast den snubbelfunkiga »Never to much« fortfarande låter lika spännande och positivt åttiotalsaktig och således infriar de förväntningar som hatar att bli lurade. Resten av de sexton famlar både med ljusknappen och, kan vi väl i alla fall misstänkta, med allt det som ska hända under täcket.
Read more about Luther Vandross
»Cripple Crow« är Devendra Banharts fjärde och bästa studioalbum.

Och han är lite halvskum, den gode Devendra Banhart. Svår att sätta fingret på, svår att placera i ett fack. Icke desto mindre en intressant figur. Faktiskt en seriefigursliknande kuf med en musikalisk säkerhet som vid första anblick är förvånande, men när bitarna faller på plats, är alldeles självklar. Så självklar till och med att jag känner ett uns av avundsjuka då Devendra bara är ett år äldre än undertecknad.
Äntligen kom den, uppföljaren till fjolårets kritikerrosade ”Cobra Sessions”. Och en strålande uppföljare är det. Mycket av det samma och lite till. Lite mer folk och lite mer instrument, men fortfarande lika medvetet drivande, drömskt njutningsfullt och lekfullt allvarligt. De osannolika kombinationerna av rytmiska och melodiska instrumentalbitar faller på plats i en variation av jazz, blues, pop och afrikanska rytmer. Ett klassiskt och tidlöst sound.
Den klassiska countryduettens tid är inte förbi. Absolut inte.

Det är Barbara Duan Cook och Jerry Mack Cook ett mycket hörbart bevis på. Det är countryduett i rakt nedstigande led från Tammy Wynette och George Jones, Melba Montgomery och igen George Jones, Leona Williams och Merle Haggard, Loretta Lynn och Conway Twitty, Jan Howard och Bill Anderson och många fler.
Magnus Carlsson & The Moon Ray Quintet
Magnus Carlsson & The Moon Ray Quintet


Goran Kajfes. Per ”Ruskträsk” Johansson. Och på sång: Magnus Carlsson från Weeping Willows. Och en massa covers, från Paul Weller till The Doors, i Kajfes versioner oemotståndliga låtar som sockras och saltas och peppras till vackra inrättningar.
Förra veckan fick Ale Möller Band Manifest-priset i kategorin »Folk/Världsmusik« och denna vecka en Grammis i samma kategori. Därför bjuder vi på denna recension som tidigare publicerats i Hifi & Musik
Blandade artister
Atlantic Unearthed – Soul Sisters
(Atlantic/Rhino)


Det är en sådan där låt som får himlavalvet att gå i bitar. En låt som kryper in under huden, bygger bo och stannar för evigt.