Rootsy logo  
Rootsy logo
Bäst just nu enligt Håkan Olsson

2023-05-02

Trapper Schoepp
Siren Songs
(Rootsy Music)
Spotify

Lauren Morrow
People Talk
(Big Kitty Records)
Spotify

A.K. & The Brotherhood
Sail On Cowboy - Good Gig
(eget)
Spotify

Natalie Merchant
Keep Your Courage
(Nonesuch)
Spotify

Chip Taylor
The Cradle of All Living Things
(Trainwreck Records)


Eilen Jewell
Get Behind the Wheel
(Signature Sound, release 5 maj)
[url https://open.spotify.com/artist/7caMdiwqwg1WefL7Jjm23M?si=uEFuzD2HTpefcQXj6lOqcQ]Spotify


Rodney Crowell
The Chicago Sessions
(New West, release 5 maj)
Spotify



2022-11-25

Nytt:

Caleb Caudle
Forsythia
(Caleb Caudle)
Spotify

Dimpker Brothers
Deathless
(Rootsy Music)

Spotify

Sarah Lee Langford & Will Stewart
Bad Luck & Love
(Cornelius Chapel Records)

Spotify

Paal Flaata
New Green Grass Will Grow
(Blue Mood Records)

Spotify

Teddy and the Rough Riders
Teddy and the Rough Riders
(Appalachia Records)

Spotify

Lee Bains + The Glory Fires
Old Time Folks
(Don Giovanni Records)

Spotify

Mavis Staples & Levon Helm
Carry Me Home
(Anti)

Spotify

Arkivet:

Rufus Jagneaux
The Opelousas Sostan Collection
(Jin Records)

Spotify

Georgis Xilouris
Oso ki an dernei o anemos
(Alltogethernow)

Spotify


2021-06-30

Jesper Lindell,
Leave A Light On
(Brunnsvik Records)

Spotify

Peps Blodsband
Samma sång
(Universal)

Spotify


Amy Helm
What The Flood Leaves Behind
(Renew Records)

Spotify

Robert Finley
Sharecropper's Son
(Easy Eye Sound)

Spotify

Dylan LeBlanc
Pastimes
(ATO)

Spotify

Hiss Golden Messenger
Quietly Blowing It
(Merge Records)

Spotify

The Black Keys
Delta Kream
(Nonesuch Records)

Spotify

True Lies
Hush! Hush! Hush
(Rootsy Music)

Spotify




2020-10-26

The Ghost Of Paul Revere
Good At Losing Everything

(Rocknob)

Spotify

Inte snällt att ta upp en platta som inte släpps förrän 27 november. Men jag har levt med den ett bra tag, har bearbetat master, lyssnat på testpress och så vidare och borde vara rätt så mätt. Men jag kan inte sluta spela plattan för höga nöjes skull

Peder af Ugglas
Works part 1-4

(Rootsy Music)

Spotify

Det här är innerlig och vacker musik som spänner över hela känsloregistret. Musik skapad av nödvändighet, med okuvlig kreativ kraft!

Blandade artister
Diablos Del Ritmo: The Colombian. Melting Pot

(Analog Africa)

Spotify

En välfylld dubbel CD med 60 sidors booklet sprängfylld med information. Jag älskar hela vansinnesprojektet fån tyska bolaget Anaolog Africa lika mycket som musiken: I korta drag: i ett par kuststäder i Colombia har under 70-och 80-talet direktimporterade plattor från Afrika varit den stora grejer för DJs. Vilket skapade en loka musikscen som inte liknade nånting annat, med inslag av afrobeat, cumbia och karibisk funk. Albumet släpptes 2012 och var inte helt enkelt att få tag på, men tyska Amazon levererade.

Weissensee
TV-serie

(SVT Play)

Ja, det är på sitt sätt en såpa, men samtidigt en i mina ögon trovärdig och initierad bild av livet i Östberlin. Klart sevärd.


Ray Celestine
Yxmannen / Mafioso / Gangsterns klagan (böcker)

(Kalla Kulor/Southside Stories)

Första delen utspelad i New Orleans 1919, andra i Chicago 1928 och tredje i New York 1947. Huvudpersonerna Ida Davies och Michael Talbot och bifiguren Louis Armstrong (!) är genomgående i alla böckerna. Så är även de förbluffande trovärdiga miljöbeskrivningar. Jazz och kriminalitet i en skön blandning, historiska romaner/deckare när de är som bäst. En Fjärde del som utspelar sig i Los Angeles på 60-talet är planerad.

Our Man In The Field
The Company Of Strangers

(Rocknob)

Spotify

Det kanske är lite patetiskt att lista plattor som jag uppenbarligen är inblandad i, men vad göra? Jag tycker ju verkligen att detta är en bra platta och jag spelar den långt oftare än tjänsten kräver.





2020-07-13

Bob Dylan
Rough and Rowdy Ways

(Columbia)

Alla kommentarer överflödiga.

Spotify

Peder af Ugglas
Works part 3

(Rootsy Music)

Kunde varit Part 1 eller Part 2 som hamnade, men nu blev det den aktuella Part 3. Världsklass helt enkelt! Längtar efter att får höra avslutande Part 4 snart.

Spotify


Zachary Richard
Gombo

(Zach Rich Inc)

Zachary Richard från Lafayette skivdebuterade redan 1972, men dessvärre får jag erkänna att jag har rätt så usel koll på honom. ”Gombo” kom 2017 och har sakta men säkert smugit sig på mig. Zachary Richard är rejält förankrad i cajunkulturen men musiken på är allt annat än traditionell cajun. En makalöst stark platta hur som helst och jag lovar kolla upp hans katalog, så snart jag hinner.

Spotify

Bart Budwig
Another Burn On The AtroTurf

(Fluff And Gravy Records)

Americana som slamrar, skaver och distar lite så där lagom gott. När Jason Isbell gör musik som är så snygg att det blir tråkigt så klockorna stanna. är det skönt att det finns såna som Bart Budwig. Tack till Staffan Solding för tipset!

Spotify

American Aquarium
Lamentations

(New West)

Kvar på listan. Måste vara en kandidat när det är dags att summera årets bästa.

Spotify

John Anderson
Years

(Easy Eye Sound)

Ett alldeles utmärkt John Anderson-album, producerat av Dan Auerbach!

Spotify



2020-04-24

American Aquarium
Lamentations

(New West)

Jag fick först upp öronen för American Aquarium genom BJ Barhams utmärkta soloplatta ”Rockingham” från 2016. Fyra år har gått och det har blivit allt svårare att höra någon större skillnad på Barham solo och American Aquarium. Nya ”Lamentations” (släpps 1 maj) är utan tvekan AAs bästa album hittills. Barhams låtskriveri har nått nya höjder och han framstår som en värdig arvtagare till Steinbeck, Guthrie och Springsteen.

Bob Dylan
Murder Most Faul
Spotify
I Contain Multitude Spotify
(Columbia)

Två mästerverk från Mästaren!

Charlie Haden Liberation Music Orchestra
Not In Our Name

(Universal)

Spotify


Av en ren Spotify-slump snubblade jag över ”Not In Our Name” och blev alldeles tagen. Och min vana trogen, har jag fått upp ett spår så vill jag gärna nosa vidare. I fallet Charlie Haden blev det både utmanande, tidskrävande och kostsamt. Han har ju gjort så sanslös mycket och så sanslöst olika saker. Politiska jazz/folk-kollektivet Liberation Music Orchestra, old time country med familjen, free jazz med Ornette Coleman. Upptäcktsresan Charlie Haden kommer att pågå länge än.

Frazey Ford
Indian Ocean

(Nettwerk)

Spotify

Frazey Fords nya album “U Kin B the Sun” är alldeles strålande bra, men ändå återvänder jag med en dåres envishet till ”Indian Ocean” från 2014. Plattan är till stora delar inspelad i Royal Studios i Memphis och återskapar och vitaliserar det klassiska det klassiska Hi-soundet. Rent objektivt är “U Kin B the Sun” minst lika bra, men ”Indian Ocean” har en magi som vägrar släppa taget om mig.

Ijahman
Haile I Hymn

(Island)

Spotify

Jag är hopplöst förtjust i rotreggae och har varit det sedan jag för första gången kom i kontakt med den i mitten av 70-talet. Marley såklart men även Burning Spear, Culture, The Gladiators, Bunny Wailer, Toots & The Maytals med flera blev och är stora favoriter. Ijahman är en udda fågel, plattan innehåller bara fyra låtar men den är långa. Tillbakalutat på gränsen till meditativt och väldigt bra. Men får ha visst överseende med allt rasta-flummet bara.

Jake and the Family Jewels
The Big Moose Calls His Baby Sweet Lorraine

(Polydor)

Jag har egentligen aldrig ångrat att jag sålde stora delar av vår vinylsamling för åtskilliga år sedan. Hade man varit en smart affärsman och väntat några år till hade jag sannolikt fått betydligt bättre betalt. Men vi behövde utrymmet till annat och musiken fanns att få på CD och sedermera Spotify. Med några undantag. Och Jake and the Family Jewels är just ett sådant undantag. Jag köpte LP:n som cutout för nästan inga pengar av LP-miljonären (salig i åminnelse), spelade den kanske inte så flitigt men när det stod klart att den inte fanns på CD och inte heller på Spotify, växte plattan i min hjärna till något stort. Nu i corona-tider hade jag åter lite tid att gräva efter den på nätet, den fanns fortfarande inte att streama och ppå CD enbart som exklusiv och svindyr specialupplaga från Japan. Och några ex av LP:n på Discogs men så långt var jag inte riktigt beredd att gå än. Men så var jag på begagnat-affären Skivesset av annat skäl och där fanns den. LP: n som cutout för 35 spänn och i betydligt bättre skick än den jag hade en gång i tiden. Då kommer vi till den stora frågan…var den så bra som jag fått för mig? Tveksamt... Kul att höra, väl värd 35 kr men jag är glad att jag inte lade 300-400 på en japansk CD-utgåva.




2019-11-19


North Mississippi Allstar
Up and Rolling

(New West)

Spotify

En magnifik hyllning till några av Mississippis musikaliska förgrundsfigurer som Junior Kimbrough, RL Burnside, Otha Turner och Jim Dickinson!


Jesper Lindell
Everyday Dreams

(Alive Natural Sounds)

Spotify

Extremt starkt album med blue eyed soul från Ludvika-sonen. Och han är ännu bättre live!


Theo Lawrence
Sauce Piquante

(BMG)

Spotify

En fest för all som älskar jordig, okomplicerad pop med djupa rötter i den amerikanska myllan. Här finns inslag av soul, country, swamp pop, rock 'n' roll, blues och tex-mex. Om man vill ägna sig åt namedropping så dyker namn som Doug Sahm & Sir Douglas Quintet, Creedence Clearwater Revival och The Mavericks upp. Och i roots- och americana-kretsar är det kanske inte direkt oväntade referenspunkter, men lite anmärkningsvärt är det ändå när det visar sig att Theo Lawrence är en ung fransk-kanadensisk sångare och låtskrivare från utkanterna av Paris! Men mest anmärkningsvärt är nog ändå att »Sauce Piquante« och inte för en sekund känns som nostalgisk retro eller bakåtsträvande. Lawrence har en förmåga att ta de goda influenserna, addera dem till sitt eget briljanta låtskriveri och resultatet blir en sorts rot-pop, i högsta grad relevant här och nu!


Peder af Ugglas
Works part 1

(Rootsy Music)

Spotify

Det här är innerlig och vacker musik som spänner över hela känsloregistret. Musik skapad av nödvändighet, med okuvlig kreativ kraft!


Van Morrison
Three Chords and the Truth

(Exile)

Spotify

Surgubben inte bara lever, han är i god form dessutom!


Joe Nolan
Rootsy House Sessions

(Rootsy Music)

Spotify

Som om Joe Nolan satt i ditt vardagsrum och spelade för dig!


Eilen Jewell
Gypsy

(Signature Sounds)

Spotify

Eilen är ju så klart en favorit och är alltid bra. Men den aning ab slentrian som smugit sig in på de senaste plattorna är som bortblåst här. Det bränner till på allvar, bästa plattan sedan ”Sea of Tears”.







2019-07-09

Ronnie Lane
Just For A Moment 1973-1997

(Universal)

Ronnie Lane har varit en stor favorit ända sedan det begav sig på sjuttiotalet och så glädjande att det blivit en så väl genomarbetad och storslagen box. Innehåller i princip allt han gjorde under sin solokarriär och är lyssningsvärd rätt igenom.

Spotify

Doug Seegers
A Story I Got To Tell

(BMG)

Jag må vara part i målet, men visst är det här rent objektivt en riktigt bra platta. Joe Henrys känsliga produktion lyfter Doug till nya höjder.

Spotify

Mavis Staples
We Get By

(Anti)

Ända sedan det Ry Cooder-producerade mästerverket »We'll Never Turn Back« från 2007 har det varit en sinnessjukt hög standard på Mavis plattor. »We Get By« är inget undantag.

Spotify

Willie Nelson
Ride Me Back Home

(Sony)

Willie är också inne i en bra period och »Ride Me Back Home« är en utmärkt platta med en fin version av Guy Clarks »My Favorite Picture Of You« som absolut höjdpunkt.

Spotify

Steve Earle
Guy

(New West)

Apropå Guy Clark...Steve Earle tillför egentligen inte så mycket till Clarks redan från början perfekta låtar. Ändå återvänder jag gång på gång till plattan, som helt enkelt är genomsympatisk.

Spotify

Jesper Lindell
Everyday Dreams

(Wellsounds Records)

Det blev många gamlingar på den här listan, så det känns bra att avsluta med ett för mig nytt namn. Jesper Lindell vet jag inte mycket om men han har gjort ett sensationellt bra debutalbum. Jag ser mycket fram emot att höra honom live på Rootsy Summer Fest i Falkenberg.

Spotify



2018-10-09

Willie Nelson
My Way

(Sony)

Att kunna blåsa nytt live i en låt som »My Way« och göra den till sin egen är ingen liten bedrift. Willie lyckas och slutar aldrig överraska.

Spotify


Loretta Lynn
Wouldn't It Be Great

(Sony)

Även Loretta håller stilen på gamla dagar.

Spotify


Amy Helm
This Too Shall Light

(Yep Roc)

Gospel och annat i mästerlig produktion av Joe Henry.

Spotify


John Hiatt
The Eclipse Sessions

(New West)

John Hiatts bästa på lång, lång tid.

Spotify

Lowbird Highbird
Lowbird Highbird

(Rootsy Music)

Andra plattan och nu ännu bättre!

Spotify

Candi Staton
Live på 12th & Porter, Nashville


Souldrottning i magnifikt slag!

Cedric Burnside
Live på Third Man Records, Nashville


Blueskung i magnifikt slag!

Eastside Kings Festival
Live på Eastside, Austin


Musiken, maten, miljön. En helt fantastisk festival kort sagt!


2018-08-28

Charles Lloyd & The Marvels + Lucinda Williams
Vanished Gardens

(Blue Note)

Det är kanske som att svära i kyrkan, men jag måste erkänna att jag tröttnat på Lucinda Williams. Det var länge sedan något hon gjorde något som berör mig. Men när hon sjunger några låtar med Charles Lloyd & The Marvels är det plötsligt magi igen. Och instrumentallåtarna på plattan är minst lika bra. En platta som växer för varje lyssning.

Spotify


Paul Cauthen
Live på Tönder Festival 27 aug


Innan Tönder lyssnade jag på några låtar med Paul Cauthen på Spotify och tyckte det lät bra. Men ingenting som flaggade för den enorma upplevelsen som Paul Cauthen blev live. Helvete vilken röst! Country som inte fastnar i formen, starka låtar och ett bra band. Och igen, vilken enorm röst!


Rodney Crowell
Acoustic Classics

(RC1)

Kanske inte Rodneys mest angelägna album men utan tvekan bra.

Spotify


Kathy Mattea
Pretty Bird

(Thirty Tigers)

Ännu en stark platta i raden från Kathy Mattea.

Släpps 7 september


Cordovas
That Santa Fe Channel

(ATO Records)

Världens bästa band just nu?

Spotify


Joe Fiddle
For The Longest Walk

(Rootsy)

En udda fågel på den svenska americana-scenen. Dylan-rötterna och bluegrass-inspirerad guitar picking blandas med influenser från nordisk och brittisk folk. Svårt att beskriva, lätt att ta till sig.

Release 31 aug


Shaye Zadravec
Norway

(Indelible Music)

Fin kanadensisk sångerska som debuterar med en EP producerad av norske mästerpianisten Göran Grini. EP släpps under hösten men singeln »Dear Elvis« finns att njuta av på Spotify redan nu.

Spotify





2018-04-23

Andi Almqvist
Tiltad

Spotify
(Rootsy)


Brian Owens
Soul Of Cash

Spotify
(Ada Cole)


Sarah Shook & The Disarmers
Years

Spotify
(Bloodshot)


Chris Smither
Call Me Lucky

Spotify
(Signature Sound)


Blandade artister
A Playlist From: Ry Cooder

Spotify
(Spotify)


AFT
In The Universe

Spotify
(Rootsy)


Chip Taylor
Fix Your Words

Spotify
(Trainwreck)



2017-05-24

Christopher Paul Stelling
Itinerant Arias

(Anti)


Doug Seegers
Doug Seegers Sings Hank Williams

(Capitol)


Harper’s Weekly
Morning Comes

(Rootsy Music)


Daniel Romano
Modern Pressure

(New West)


Down Harrison
Possessed

(Rootsy Music)


Colter Wall
Colter Wall

(Young Mary’s Records)


Trond Svendsen & Tuxedo
Palomino Motel

(Rootsy Music)


John Moreland
Big Bad Luv

(4AD)

Northern Indians
Arvet

(Rootsy Music)




2017-03-15

Rodney Crowell
Close Ties

(New West)

Från 2001 års “Houston Kid” och framåt har Crowell hållit en osannolikt hög klass. Och nya ”Close Ties” är inget undantag.

Chip Taylor
A Song I Can Live With

(Trainwreck Records)

Jag är kanske inte helt objektiv i mina omdömen om Chip Taylor, men frågan är om han någonsin varit bättre än han är nu. Sviten med ”Little Prayers Trilogy”, ”Little Brothers” och nya ”A Song I Can Live With” är helt enkelt magnifik och de sju spelningar jag såg under senaste turnén var alla helt briljanta.

Cordovas
Cordovas

(Rocksnob)

Oemotståndlig countryrock från ett suveränt band.

Courtney Marie Andrews
Honest Life

(Loose Music)

Flera recensenter har dragit fram Joni Mitchell som referens och visst…något ligger det väl I det. Men trots att CMA är amerikanska får jag associationer till engelsk folkrock. Mer Sandy Denny än Joni Mitchell skulle jag vilja påstå.

Hurray For The Riff Raff
The Navigator

(ATO)

Egensinnigt och fascinerande. När jag kommit igenom hela plattan vill jag hora den direkt igen. Det måste väl vara ett bra betyg?

Andrew Combs
Canyons of My Mind

(Loose Music)

Snygg och mycket sympatisk platta som landar någonstans mellan Glen Campbell och Paul Simon, fast ändå inte.



2016-11-24

Leonard Cohen – You Want It Darker
(Sony)

Ett storslaget avsked.
Spotify

Van Morrison – Keep Me Singing
(Exile)

Den Vresiges bästa sedan 1999 års »Back On Top«
Spotify

Richard Lindgren – Malmostoso
(Rootsy Music)

Hans bästa sedan »A Man You Can Hate«.
Spotify

The Black Sorrows – Faithful Satellite
(Rootsy Music)

Ett strålande band och sångaren/låtskrivare/bandledaren Joe Camillieri och jag verkar ha identisk musiksmak.
Spotify

Ralph Stanley & Friends – Man Of Contant Sorrow
(Cracker Barrel/Red River)

Ett album från 2014 producerat av Buddy Miller & Jim Lauderdale, exklusivt för Cracker Barrel-kedjan. Råkade snubbla över plattan när hustrun och jag av någon anledning hamnade på Cracker Barrel i Carlisle, Pennsylvania.
Ej på Spotify.



2016-10-04

Paal Flaata – Come Tomorrow: Songs of Townes van Zandt
(Grappa)

När den grandiose sångaren Paal Flaata gör ett helt album med Townes van Zandts sånger kan det så klart inte gå fel. Och det gör det inte heller. Enda, maginella kritiken är att arrangemangen kanske ibland är lite väl snygga och snälla.
Spotify

Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree
(Bad Seed)

Med »Skeleton Tree« är det ungefär som med Mary Gauthiers album »The Foundling«: enormt starka, sorgliga och gripande sånger, så till den milda grad att man inte orkar lyssna så ofta. Men när man väl gör det blir man golvad.
Spotify

Richard Lindgren – Malmostoso
(Rootsy Music)

Hans bästa sedan »A Man You Can Hate«.
(släpps 21 oktober)

Ellen Sundberg - Cigarette Secrets
(BMG)

Ellen utvecklas i rasande takt och denna Woodstock-inspelade platta har jag levt med i snart ett år och tröttnar inte. Lättlyssnat och med Ellens särart intakt.
Spotify

The Americans – Live
(Station Inn, Nashville, 2016-09-24)

Americana Music Conference var nästan över och vi hade tänkt åka hem efter att ha sett Dead Horses, men hängde ändå kvar till sista bandet, the Americans, gick på. Och bandet med det ogooglingsbara namnet var en uppenbarelse. Intensiv, helt egen americanarock som jag inte riktigt kan jämföra med något annat. Det finns ingen skiva än, men några bra videor på www.theamericansmusic.com/

Signe Marie Rustad – Hearing Colors Seeing Noises
(Safe & Sound)

Norsk americana med som ibland hamnar i Richard Thompsons folkrock-land. Inte så konstigt som det låter. En strålande platta helt enkelt!
Spotify

Chelle Rose – Blue Ridge Blood
(Lil' Damsel Records)

Americana/sydstatsrock noir från Appalacherna. Chelle Rose är the real deal.
Spotify



Mer riktigt bra musik att lyssna på:

Thisell – IId Spotify
Down Harrison - s/t (släpps 14 oktober)
Dori Freeman - s/t Spotify
Joe Purdy - Who Will Be Next Spotify
Will Courtney – Planning Escapes Spotify
Bonnie Bishop – Ain't Who I Was Spotify
John Prine – For Better, or Worse Spotify
BJ Barham– Rockingham Spotify




2016-06-28

Van Morrison – It’s Too Late to Stop Now … Volumes II, III, IV and DVD
(Legacy)

Ett helt omistligt komplement till originalalbumet.

Chip Taylor – One Of Us Must Know
(albumspår Blonde On Blonde Revisited, Mojo)

Chip Taylors fullständigt briljanta tolkning av Dylans ”One Of Us Must Know. Enda sättet att få tag på låten är att köpa Mojo och det är bara att slå till innan den försvinner ur butik. Resten av plattan är inte så pjåkig heller, men Chips bidrag är helt outstanding.

Sven Zetterberg – Something For Everybody
(Gamlestadens Grammofon)

Sven Zetterberg bekräftar (än en gång) vad vi vetat länge – han är Sveriges bäste soulsångare!

Robert Ellis – Robert Ellis
(New West)

Robert Ellis blir bara bättre för varje platta.

Daniel Romano – Mosey
(New West)

Måste erkänna att jag gillar Daniel Romano bättre när han inte gör retrocountry.

Anders Westin – House By The Lake
(Millhouse Records)

En lågmäld pärla värd att upptäcka. Och skriver man en låt med titeln ”Tom Dowd” är man värd all respekt.


Nu har jag valt att inte lista Rootsys egna utgivningar, men vill ni höra mer riktigt bra musik så lyssna på:

By The Bluebird – By The Bluebird
Lowbird Highbird – November Moving In
Kjell Gustavsson Rhythm & Blues Orchestra – Jungle
Paul Henriksen – Time To Grow Wings
Bo Outlaw – Lonestar State Of Mind
Northern Indians – No Shelter In Sight



2016-04-12

Daniel Lemma - Mr Hibbert
(Dextra Music, singel)

En innerlig och välförtjänt hyllning till Toots Hibbert!

Carrie Rodriguez - Lola
(Luz Records)

Carries bästa platta på egen hand.

Mavis Staples - Livin' on a High Note
(Anti)

Gammal är äldst!

Kate Campbell - The K.O.A. Tapes Volume 1
(Large River Music)

Det är något alldeles speciellt med Kate Campbell som gör att jag spelar »The K.O.A. Tapes« om och om igen.

Loretta Lynn - Full Circle
(Sony)

Gammal är äldst 2!

Rokia Traoré - Né So
(Nonesuch)

Ända sedan hon gjorde en magnifik konsert på Pildammsteatern i Malmö har jag varit fast.

Jerry Jeff Walker
Delaney & Bonnie


Kära återupptäckter på Spotify.




2016-02-11

Carrie Rodriguez - Lola
(Luz Records)

Hege Brynildsen - When My Man Comes To Town
(Rootsy Music)

Kate Campbell - The K.O.A. Tapes Volume 1
(Large River Music)

Buddy Miller & Friends - Cayamo Sessions At Sea
(New West)

Uncle Lucius - The Light
(Boo Clap Records)



2015-09-29

Summerar USA-resan med ett special-Bäst Just Nu

Ricky Scaggs, Ry Cooder & Sharon White - Live på 3rd & Lindsley, Nashville

Vintage country och countrygospelframfört med så stor glädje, skicklighet och känsla att det blev helt oemotståndligt.

Nitty Gritty Dirt Band med gäster - 50th Anniversary, Celebratory Ryman Auditorium Show, Nashville

Äntligen fick man se Nitty Gritty Dirt Band live och gäster som Jackson Browne, John Prine, Sam Bush, Vince Gill, Rodney Crowell, Jerry Douglas och framför allt Allison Krauss gjorde inte det hela sämre.

Los Lobos - Live på Cannery Ballroom, Nashville

»Äntligen« är också rätta ordet när det gäller mig och Los Lobos. Flera gånger har jag nesligt missat dem, men denna gången blev det av. Och så suveränt bra de är. Ända till en gästgitarrist vars namn jag inte uppfattade förstörde de sista två låtarna med oändliga gitarrkaskader.

Anderson East - Live på City Winery, Nashville

Något nytt fick jag med mig - Anderson East är en strålande entertainer och showen med all sin sprudlande southern soul är uppfriskande.

Doug Seegers - Live på City Winery, Nashville

Jag fick en Doug Seegers-överdos förra sommaren när jag såg ett tiotal spelningar på raken. Men nu var det kul att se honom igen - och jag hade nästan glömt hur bra han är!

The New Breed Brass Band - Blue Nile, New Orleans

Första kvällen i New Orleans efter nästan 20 timmars resa krävs det något speciellt för att hålla en vaken. New Breed Brass Band klarade det galant. I vilken annan stad som helst hade dessa tuffa grabbar i tjugoårsåldern ägnat sig åt hiphop eller liknande. I New Orleans tar de fram trumpet, sax, trombon och tuba och bildar ett brassband. Och som det svänger.




2015-04-28

The Black Sorrows
Endless Sleep XL

(Rootsy)

Vilket band! Lika bra nu som då.

KANADA
Paradise in Her Arms

(eget)

Snygg, countrydoftande folk-rock. KANADA är Johan Hammarbäck från Stockholm.

Chip Taylor
The Little Prayers Trilogy

(Trainwreck)

Ett album som räcker väldigt länge och därför får Chip stanna på min lista, trots att det gått ett halvår sedan jag uppdaterade senast.

Suzanne Jarvie
Spiral Road

(eget)

En helt ny bekantskap från Kanada och både låtar och röst träffar mig hårt.

David Corley
Available Light

(Continental Song City)

Smått sensationellt debutalbum från en 53-åring från Lafayette, Indiana.

Shoutin' Red
Introducing...

(Rootsy)

Vilken röst, vilket gitarrspel, vilken känsla!



2014-11-12

Bob Dylan
The Basement Tapes Complete: The Bootleg Series Vol. 11

(Columbia)

Richard Lindgren
Sundown On A Lemon Tree

(Rootsy)

Chip Taylor
The Little Prayers Trilogy

(Trainwreck)

Leonard Cohen
Popular Problems

(Columbia)

Marty Stuart and his Fabulous Superlatives
Saturday Night / Sunday Morning

(Superlatone Records)

Deadman
The Sound and the Fury

(Rootsy)




2014-09-30

Lucinda Williams
Down Where The Spirit Meets The Bone

(Highway 20)

Drew Holcomb & The Neighbors
Good Light XL

(Rootsy)

Justin Townes Earle,
Single Mothers

(Loose)

Paul Thorn
Too Blessed to Be Stressed

(Blue Rose)

G2
Mind Over Matter

(Rootsy)

Billy Joe Shaver
Long In The Tooth

(Lightning Rod)

Paal Flaata
Bless Us All: Songs of Mickey Newbury

(Blue Mood)

Humming People
City of Lost Men
(Grammofon)



2014-03-04

Rootsy skivutgivning fortsätter med oförminskad styrka och jag väljer återigen att lämna egna utgivningen utanför Bäst Just Nu –listan. Alltså, inga Rootsy-plattor på listan. Ni vet ju redan att jag tycker de är bäst…

[b]Suzy Bogguss
Lucky
(Loyal Dutchess records)


Boggus sjunger Merle Haggard och resultatet är briljant!

Robert Ellis
The Lights from the Chemical Plant

(New West)

Svårdefinierat men även svårt att värja sig mot.

Various Artists
Looking Into You: A Tribute to Jackson Browne

(Music Road Records)

En dubbel hyllning till Jackson Browne med Don Henley, Bonnie Raitt, Paul Thorn, Jimmy LaFave, Bruce Springsteen, Lyle Lovett och många fler. Kan knappast gå fel!

Various Artists
I Heard the Angels Singing: Electrifying Black Gospel from the Nashboro label 1951-1983

(Tomkin Square)

Om jag ska vara ärlig har jag inte hunnit höra igenom alla fyra CD än, men det jag har hört räcker för att bli frälst. I dubbel bemärkelse. Oj oj...

Michael de Jong
Life in D Minor

(Music & Words)

För drygt 10-12 år sedan lyssnade jag en hel del på Michal de Jong men sedan tappade jag bort honom. För några veckor sedan hörde han av sig på Facebook och jag fick en påminnelse om att hans musik är på riktigt. Svart, svårmodigt och starkt!



2013-10-11

I höst har Rootsy slagit nytt utgivningsrekord och om jag skulle ta med de plattorna på Bäst Just Nu –listan hade inget annat fått plats. Alltså, inga Rootsy-plattor på listan. Ni vet ju redan att jag tycker de är bäst…

Ry Cooder
Live in San Francisco
(Nonsuch)


Att jämföra med ”Showtime” från 1975 är kanske oundvikligt men också onödigt. Den här årgången är kanske inte lika bra men ändå så alldeles fantastiskt bra. Jag smälter fullständigt när den mexikanska blåsorkestern äntrar scenen.

Howe Gelb
The Coincidentalist

(New West)

Howe Gelb och Giant Sand har gjort fler plattor än någon kan hålla reda på. Enligt pressreleasen har i alla fall inte han själv den minsta koll på hur många det blivit. Jag har långt ifrån hört alla och kan därför inte relatera denna platta till de andra. Men den tilltalar mig. Speciellt en gråmulen höstdag som idag.

Tindersticks
Across Six Leap Years

(Lucky Dog)

Ännu en höstplatta. Tinderstick är ett av de där bandet som egentligen låter likadant på skiva efter skiva. Jag vet inte om jag kan skilja plattorna åt och kan inte säga vilken som är bäst. Men jag gillar det verkligen, varje gång jag lyssnar.

Tish Hinojosa
After The Fair

(Varese Records)

Från att ha varit en stor beundrare har jag på senare år tappat koll och intresse för Tish Hinojosa. Men nya plattan låter intressant nog för att jag ska lyssna mer. Är inte övertygad än men nyfiken nog att ge den fler chanser.

Danny & The Champions Of The World
Stay True

(Loose Music)

Det tog inte många minuter innan jag föll för Danny & The Champions nya album. Handlöst. Entusiastiska recensioner har pratat om de uppenbara influenserna från och kärleken till amerikansk rootsmusik av alla de slag. Vad som förvånar mig är att ingen nämnt Ronnie Lane i sammanhanget. ”Stay True” kunde varit en av Lanes 70-talsplattor. Och det, mina vänner, är inget dåligt betyg!

Birdlegg
(Dialtone)

Min gode vän Eddie Stout i Austin gör en gigantisk kulturgärning med sitt Dialtone Records. Han ger ut platta efter platta med svarta, bortglömda blues/soul/gospel-artister från Texas. Men jag är övertygad att Eddie själv inte ser det som en kulturell insats. Han ger bara ut plattor med den musik han gillar. Gott så. Om du tror att du tröttnat på blues är Birdlegg den perfekta medicinen.

Parker Millsap & Michael Rose
Palisade

(Eget)

Denne prydlige och timide 20-åring dök upp på gospelbrunchen på Station Inn i Nashville och slog knockout med sin mäktiga stämma. En makalös sångare! Debuten ”Palisade” kanske inte ger en helt rättvisande bild, men tillräckligt för att man ska förstå att Millsap kan bli något riktigt stort.

Deep Dark Woods
Jubilee

(Sugar Hill)

2011 år ”The Place I Left Behind” är fortfarande en av de mest spelade plattorna i det Olssonska hemmet. Nya ”Jubilee” är inte där än, men verkar så pass lovande att efter ett par lyssningar till så tror jag att den sitter där den också.



2013-06-24

Steve Earle
Low Highway

(New West)

Chip Taylor
Block Out The Sirens Of This Lonely World

(Trainwreck)

David Olney
Predicting The Past

(Rootsy)

Garrett Lebeau
Rise To The Grind

(Music Road Records)

Mavis Staples
One True Vine

(Anti)



2013-02-22

Efter ett långt uppehåll är det äntligen dags för en uppdaterad Bäst Just Nu. Och denna gång väljer jag att helt ignorera Rootsy-utgivningar. Så sorry Andi Almqvist, Carrie Rodriguex, Turnpike Troubadours, Kent Wennman och Frida & The Coolants. Ni vet redan att jag gillar er...

Jimmy Cliff
Rebirth

(Sunpower)

Tack till Bengt Tedeborg som hade denna på sin årsbästa-lista! Själv har jag för länge sedan slutat ha koll på nya reggae-releaser eftersom nästa inget kommer i närheten av den klassiska 70-talsreggaen. Men Jimmy Cliffs »nya« (från 2012) är faktiskt oemotståndlig.

Tullamore Brothers
Still Going Wrong

(Tullamore Brothers)

Jag är ingen stor fan av irländsk folkmusik, men bugar mig respektfullt och skålar i vältappad Guiness för Olle Unenge och hans vänner i Tullamore Brothers.

Markus Rill & THe Troublemakers
My Rocket Ship

(Blue Rose)

Jag, och sannolikt många americana-vänner med mig, är fördomsfull. Vi letar en autencitet som sällan eller aldrig finns. De trovärdiga artisterna ska helst komma från Appalacherna, Texas eller Louisiana eller liknande. När sanningen är den att bra musik likväl kan göras i Kiruna, Halden eller varför inte Bockenheim, Tyskland. Lyssna till exempel på Markus Rill. As good as it gets...

Richard Thompson
Electric

(Proper)

Tror rent av att denna går in på min Richard Thompson Topp 5.

Emmy Harris & Rodney Crowell
Old Yellow Moon

(Nonesuch)

En platta som kanske inte direkt får mig att trilla av stolen av upphetsning. Det är inget nytt, inget fantastiskt men så genuint sympatiskt och behagligt att man ändå inte kan värja sig.




2012-10-16

Bob Dylan
Tempest

(Columbia)

Hege Brynlidsen
Hege

(Rootsy)

Lars Bygdén
LB

(Massproduktion)

Chris Smither
Hundred Dollar Valentine

(Signature Sound)

Chet O'Keefe
Game Bird

(Rootsy)

Calexico
Algiers

(City Slang)

Hellsingland Underground
Evil Will Prevail

(Killed By Records/Rootsy)

Van Morrison
Born To Sing: No Plan B

(Exile)

Justin Townes Earle
Nothing's Gonna Change The Way You Think About Me Now

(Bloodshot)

John Hiatt
Mystic Pinball

(New West)


2012-04-13

Dr John
Locked Down

(Nonesuch/Warner)

Heritage Blues Orchestra
And Still I Rise

(CRS)

Joe Nolan
Goodbye Cinderella

(Rootsy)

Bonnie Raitt
Slipsteam

(Proper)

Various
Memphis Boys - The Story of American Studios

(Ace Records)

Whitehorse
Whitehorse

(Six Shooter Records)

Alabama Shakes
Boys and Girls

(Rough Trade)


2012-02-29

Various artists
Chimes of Freedom:The Songs of Bob Dylan

(Amnesty International)

Henning Kvitnes
Ingen tid å miste

(EMI)

Pontus Snibb 3
Loud Feathers

(Rootsy)

Chip Taylor & The New Ukrainians
F**k All The Perfect People

(Trainwreck/Rootsy)

Various
This One’s For Him: A Tribute To Guy Clark

(Icehouse Records)

Andreas Sundgren
The Road North

(Rootsy)



2012-01-30

Chip Taylor & The New Ukrainians
F**k All The Perfect People

(Trainwreck/Rootsy)

Deadman
Take Up Your Mat and Walk

(Rootsy.nu)

Amelia White
Beautiful and Wild

(White-Wolf Records/Rootsy Approved)

Various
This One’s For Him: A Tribute To Guy Clark

(Icehouse Records)

Marshall Monrad Band
Minerals & Mud

(Rootsy.nu)

First Aid Kit
The Lion’s Roar

(Wichita Records)




2011-08-01

Deadman
Live at the Saxon Pub


En stark liveplatta och ett band som överträffar alla förväntningar i verkliga livet. Ser med löjligt stor förväntan fram emot först studioplattan som släpps 27 september

Nick Lowe
The Old Magic/b]
(Proper)

Vuxet, nästan lite väl tillbakalutat, men likväl så elegant och tilltalande. Lowe sjunger bättre än nånsin och låtarna är genomgående världsklass.

[b]Ida Jenshus
No Guarentees


Hade ingen koll på Jenshus förrän Chip Taylor skulle spela med henne i Trondheim. Vilket fynd! Vilken röst!!

Tom Russell
Mesabi

(CProper)

Tom Russell har i princip bara gjort bra plattor men frågan är om han nånsin varit bättre än nu?!





2011-05-31

Treme
Säsong 1


Äntligen har jag sett alla de tio första avsnitten. Nu ska jag se hela serien igen med kommentarspåret inkopplat. En av de absolut bästa TV-serier jag sett!

Chip Taylor
Rock and Roll Joe

(Trainwreck)

En utmärkt CD men kanske framför allt ett underbart projekt i sin helhet. Kolla in websidan Rockandrolljoe.com! CD etikettens slogan: To the under appreciated. Amen!

Band Of Heathens
Live på Babel, Malmö


Plattorna är bra, men jävlar vilket liveband!

Israel Nash Gripka
Barn Doors & Concrete Floors

(Continental Song City)

En riktigt positiv överraskning. Rätt mycket Neil Young över det hela, men ack så mycket bättre låtar än vad Neil presenterat på väldigt länge.

The Harvest
EP

(Rootsy.nu)

En ambitiös och lovande debut. En duo som ska bli spännande att följa.

Levon Helm
Live At The Ryman

(Vanguard)

Fulländad musik från Kung Levon!

Eilen Jewell
Queen of the Minor Key

(Signature Sounds)

Kommande plattan är ren dynamit!

Richard Lindgren
Memento (3CD box)

(Rootsy.nu)

Var med på Bästa Listan redan i februari och får stå kvar. Ett projekt som jag är omåttligt stolt över att varit inblandad i och som jag fortfarande njuter av att lyssna på.



2011-02-07

Amos Lee
Mission Bell


Köpte den helt på Toms rekommendation och det är en riktigt bra platta. Coola duetter med Lucinda och Willie Nelson balnd mycket annat.

Kjell Gustavsson and the Rhythm 'n' Blues Orchestra
The Boogie Boys


Jämte Sven Zetterbergs senaste det mest övertygande jag hört i soul/rhythm & blues-facket på länge.

Otis Gibbs
Joe Hill's Ashes


Vilken låtskrivare! Vilken platta! Längtar efter att höra honom live när han turnerar i Skandinavien i april.

Eric Clapton
Clapton


Jag har alltid tyckt att Clapton är urtrist, men nya plattan är ju riktigt trevlig. Kanske inte så våldsamt upphetsande men klart behagligt. Härligt att ha fel ibland!

Halden Electric
Dignity


Utsökt norsk countrysoul som får mig att tänka på Lambchop och Willard Grant Conspiracy. Anders Svendsen i Halden är dessutom en riktigt bra låtskrivare.

Richard Lindgren
Memento (3CD box)


Den här boxen med 46 låtar varav 22 tidigare outgivna kommer först den 7 april, men jag har levt med den dagligen en längre tid. Och innehållet är chockerande bra helt enkelt!




2010-10-07

Bob Dylan
Folksinger's Choice

(?)

Laglig eller inte? Tveksamt, men den finns i alla fall att köpa genom normala kanaler. En radioshow från 1962 i sin helhet men intervjuer och allt. Dylan spelar traditionella och egna låtar och ljuger hejdlöst mellan låtarna. Mycket underhållande!

Richard Thompson
Dream Attic

(Proper)

Klassisk Thompson.

Chip Taylor
James Wesley Days

(Rootsy/Trainwreck)

Kanske lite förmätet att ta med denna när jag själv har gjort urvalet. Men å andra sidan är det väl då rimligt att jag tycker det är väldigt bra?

Yonder
Foreign Shore

(Veranda)

Nästan lika bra som Yonders fantastiska debutplatta.


Blandade artister
Fire In My Bones: Raw + Rare + Otherworldly African-American Gospel 1944-2007

(Tompkin Square)

I hyllorna finns åtskilliga gospel-samlingar, men frågan är om inte denne är den allra bästa...Tre CD med magnifik musik!



2010-06-01

Dr John
TRibal

(Proper)

Den gode doktorn är tillbaka och i god form. Kanske har han haft bättre låtar att jobba med i sina dagar, men det här svänger ändå bra. Släpps 28 juni.

Ola Magnell
Rolös

(National)

Måste egentligen lyssna mer innan jag kan säga något vettigt om denna platta, men Magnell är alltid Magnell. Det vill säge en av Sveriges stora sångare och låtskrivare.

Solomon Burke
Nothing's Impossible

(E1)

Willie Mitchell-producerad platta som kanske inte håller hela vägen, men bara öppningsspåret »Oh What A Feeling« motiverar ett inköp.

Navigators
The Straight and Narrow

(Columbia/Sony)

Utsökt norsk rock med rötter. Tack för tipset, Tom!


Rolling Stones
Exile On Main Street

(Universal)

En klassiker såklart. Till och med bonusmaterialet har toppklass.


2010-05-07

Mary Gauthier
The Foundling

(Proper)

Ett gastkramande och gripande mästerverk. Missa inte enda konserten i Stockholm 2 juni!

Rodney Crowell
Sex & Gasoline

(Yep Roc)
Inte för att han bryr sig, men jag vill ändå be Rodney Crowell om ursäkt. Det är naturligtvis oförlåtigt att bara köpa hans platta som download via Emusic. Änu mer oförlåtligt att sen inte lyssna ordentligt. Men nu fick jag plattan i lurarna under en cykeltur i det råkalla Malmö och det här är inget mindre än en briljant platta! Bäst av allt är »Closer to Heaven« där Mr Crowell blir min och kanska många andra medelålders mäns talesman. »I don't like hommus, I don't need sushi...I love Sissy Spacek, I love Guy Clark« Javisst, jag kunde inte sagt det bättre själv.

Chieftains feat Ry Cooder
San Patricio

(Concord)

En osannolik kombination av irlänskt och mexikanskt som faktiskt fungerar.

Simon Lynge
The Future

(Lo-Max)

Grönländsk singer/songwriter-op som kan och bör bli hur stor som helst.


Annika Fehling
Fireflies

(Rootsy.nu)

Annika har aldrig låtit bättre än hon gör i Will Kimbroughs lyhörda produktion.



2010-02-05

Förutom mina egen utgivningar har jag i princip inte hunnit lyssna på något nytt alls. Däremot har jag satt igång ett halvambitiöst program för att lyssna igenom gamla plattor i samlingen. Varje vecka väljer jag ut sju CD enligt ett kryptiskt system som jag ska lyssna på kommande veckan. PÅ så sätt återupptäcker jag en del pärlor och kommer sannolikt också gräva fram en del som inte åldrats med värdighet.

The Kinks
Preservation Act 1

(Konk/BMG)

Ett av Ray Davies ambitiösa temaalbum och knappast någon kritikerfavorit. Likt förbannat finns här några låtar som är bättre än vad de festa britter (Beatles inkluderade) lyckat prestera. Lyssna t ex på »Sweet Lady Genevive« eller »Sitting In The Midday Sun«. Prime Ray Davies!

Rick Dank Jonas Fjeld Eric Andersen
s/t

(Stageway/Ryko alt Appleseed)

Nej, det är inte lika bra som The Band. Men när man väl lyckas tänka om och glömma alla orimliga förväntningar som dyker upp så snart Rick Danko är inblandad är detta ett riktigt bra album. PÅ minussidan hamnar ett lite klent 80-tals sound (trots att plattan är inspelad 1991) men det uppvägs med råge av bra låtar, bra sång och utmärkta musikerinsatser.

The Uppsetters
Super Ape

(Island)

Lee ”Scratch” Perry geniförklaras till höger och vänster och med viss rätt. Hans producentinsatser för The Congos, Heptones, Bob Marley, Junior Murvin med flera är inget annat än geniala. Men hans soloplattor är ett annat kapitel. Ofta slår nyskapandet över i något som mest blir…konstigt. Men på ”Super Ape” är balansen perfekt och plattan räknas med rätta till en av reggaens klassiker.

Charlie Mingus
Blues & Roots

(Atlantic)

Vad ska man säga om Mingus? En oemotståndlig naturkraft. Om denna platta är bättre än alla andra med Mingus vill jag låta vara osagt, men djävulskt bra är det i alla fall.

Paal Flaata
In Demand

(S2)

Flaatas första soloalbum är ojämt, men när det är som bäst är han bättre än de flesta i Skandinavien. Lyssna t ex på soulgospeln ”Have A Heart” och njut!

Snooks Eaglin
The Complete Imperial Recordings

(Capitol)

Jag hade i mitten av 90-tal förmånen att träffa Snooks Eaglin på hans hemmaplan i New Orleans. Jag fick vara med om en instore och en spelning på klassiska Rock ´n´Bowl. Dessvärre (eller kanske dessbättre) var jag inte riktigt på det klara med vilken gigant det var jag fick hänga med. Då hade jag bara hört hans ”nya” plattor på Blacktop, som visserligen var bra men som inte avslöjade vilken storhet Snooks Eaglin var. Vilket man till fullo förstår när man hör ”The Complete Imperial Recording”.





20091102

Bäst just nu är såklart Willy Clay Band, Andi Almqvist, Jenny Bohman och Pilgrim med sina nya plattor, samtliga utgivna av Rootsy.nu. Men eftersom ingen tar mig på allvar när jag låter dem ta plats 1-4, får de istället delta utom tävlan. Så här ser alltså den aktuella Rootsy-fria listan ut:

Levon Helm
Electric Dirt

[Vanguard]

Levons bästa soloplatta.

Tom Russell
Blood and Candle Smoke

[Proper]

Tom Russells bästa.

Rosanne Cash
The List

[Manhattan]

Rosanne Cash bästa.

Chip Taylor
Yonkers NY

[Trainwreck]

Om det är Chips bästa vill jag låta vara osagt, men vansinnigt bra är det i alla fall.

Nisse Hellberg
En Modern Man

[Metronome]
Nisses bästa soloplatta och i topp även om Wilmer-plattorna räknas.

John Fogerty
The Blue Ridge Ranger Rides Again

[Verve]
Definitivt inte hans bästa, men rätt kul ändå.




20090729

Landstrom
låtar på myspace

www.myspace.com/thelandstroms

Ett äkta par som sitter på sin kammare i den norrländska glesbygden och producerar den ena pärlan efter den andra som läggs ut på Myspace. Och mig veterligen bara där, det finns med andra ord ingen CD. Rekommenderas varmt!

Eilen Jewell
Sea Of Love

(Signature Sounds)

Alla som gillar Amy LaVere bör också låna ett öra till Eilen Jewell. Inte för att de låter så väldigt lika varandra, men båda har samma kärleksfulla och samtidigt respektlösa förhållande till traditionen. Eilen Jewell turnerar i Sverige och Norge i oktober. Missa inte!

Todd Snider
The Excitement Plan

(Continental Song City)

Todd Sniders bästa vill jag påstå utan att vara expert på något sätt. Och det är märkvärdigt vad han påminner om Randy Newman emellanåt.

Kendel Carson
Alright Dynamite

(Trainwreck)

En stark samling låtar, ett suveränt band och en sångerska som bara blir bättre och bättre. Vad mer kan man begära? Jo, en turné i Skandinavien. Som blir av i slutet av augusti och början av september. I sällskap med Chip Taylor förstås.

Chip Taylor
Yonkers N.Y.

(Trainwreck)

Chips nya platta släpps i augusti och handlar om hans uppväxt i Yonkers. Ännu en extremt stark platta från en av musikvärldens mest produktiva.




20090422

Allain Toussaint
The Bright Mississippi

(Nonesuch)

En suverän hyllning till New Orleans, huvudsakligen intrumental. Med fantastiska musiker som Don Byron, Marc Robot och Nicholas Payton. Också Toussaints lysande pianospel förstås!

Leonard Cohen
Live In London

(Columbia)

Vad ska man säga? Cohen verkar helt enkelt vara i bättre form än på bra länge.

Richard Lindgren
Poets Drown In Lakes

(Rootsy.nu)

Apropå liveplattor: En underbar konsert den 15 april är på väg att bli en underbar liveplatta som du kan ha i din hand om några dagar om allt går som det ska.

Bruce Cockburn
Slice of Life - Live Solo

(True North)

När vi ändå är inne på liveplattor: Jag har aldrig riktigt förstått storheten hos denna kanadensiska gigant. Men det klarnar lite efter denna solouppvisning på två CD.

Colin Linden
From The Water

(True North)

Buddy Miller har helt välförtjänt satts på pidestal av roots-publiken i Skandinavien. Att Colin Linden ännu inte placerats på samma pidestal är dock obegripligt. Allt han rör vid blir ju guld!



20090214

M Ward
Hold Time

(4AD)

Om denna plattan är bättre eller sämre än övriga skivor från M Ward är för tidigt att säga. Dessutom helt ointressant. För M Wards lite småskumma och samtidigt naivt enkla folkpop är alltid hörvärd. Missa inte den tjusiga duetten med Lucinda Williams i »Oh Lonesome Me«!

Van Morrison
Astral Weels Live

(Listen To The Lion)

Jag avskyr kombinationen musik och nostalgi och var därför instinktivt skeptisk till reproduktionen av mästerverket från slutet av 60-talet. Men efter några lyssningar lägger jag alla reservationer åt sidan och kapitulerar. Van har uppenbarligen återfått lusten (märktes även när han var i Sverige sist) och han och det utsökta bandet tacklar »Astral Weeks« med kärlek och inte alltför stor respekt. De gör helt enkelt jobbet så bra att det inte går att värja sig.

Ry Cooder
The UFO Has Landed: The Ry Cooder Antholgy

(Rhino)

Jag köpte helt nyligen sex av Cooders album som sk »jap mini« och tvekade därför att köpen en dubbel samling ovanpå det. Men bara ett litet ögonblick och det är jag glad för. Detta är en otroligt välkomponerad samling med 34 spår på två CD och en njutning från början till slut.

Blandade artister
The Best of Stunt Record Vol 12

(Stunt/Sundance)

Den gode Magnus Eriksson har länge hävdat dansk jazz förträfflighet men jag måste erkänna att jag inte tagit honom på allvar. När jag städade CD-hyllorna nyligen hittade jag en samling som säkert legat ospelad i flera år och tänkte att jag får väl ge CD, dansk jazz och Hr Eriksson en chans. Och »The Best of Stunt Record Vol 12« var utmärkt i princip från start till slut. Det står inget årtal på plattan så jag har ingen aning hur gammalt det är. Jag har inte heller hunnit söka mig vidare och skaffa någon av originalplattorna. Men jag får nog se till att beställa något med New Jungle Orchestra. Och Christina Dahl. Och Carsten Dahl. Och...

Willy Clay Band
TBA - kommande platta

(Rootsy.nu)

Lite småfult att skriva om en platta som inte ens är klar, men efter att ha hört de första mixarna kan jag säga att det här kommer att bli riktigt bra. Det har tagit sin tid att få till uppföljaren till »Rebecca Drive« men den som väntar på något gott osv. Den som väntar på Willy Clay Bands andra album lär få vänta ett tag till. Plattan lär inte släppas förrän efter sommaren.

Andi Almqvist
Glimmer - kommande platta

(Rootsy.nu)

Jag fortsätter på den fula linjen och skriver upp plattor som ingen kan lyssna på förrän om flera månader. Andi Almqvists tredje platta är ett mästerverk redan innan den mixats. Men inte heller denna platta kommer på ett bra tag, förmodligen även den efter sommaren.




2008

Bosse Saxell
Lycka

(Rootsy.nu)

Precis den feel good-platta man behöver när hösten ovillkårligen är på väg och drömmen om ett hus i Italien att dra till på vinterhalvåret är lika avlägsen som alltid.

Caleb Klauder
Dangerous Mes & Poisonous Yous

(Caleb Klauder)

Två låtar på Tönder-festivalen var allt som behövdes för att jag skulle köpa den här plattan. Sedan dess har den gått varm. När han sedan även gjorde en suverän konsert med trion i Malmö Folkets Park har han blivit en stor favorit. Ändå är det inget unikt han gör: gammaldags country i Hank Williams-traditionen. Men med mycket kärlek och helt utan störande retroattityd. Och rösten är helt omöjlig att värja sig mot.

Song Island Revue
Home

(Bonnier Amigo)

Fyra sångare och låtskrivare samsas på en platta: Kevin Welch, Hennin Kvitnes, Paul Krebs och Claudia Scott. Och resultatet är helt enkelt strålande med höjdpunkter som Kevin Welch »Patch Of Blue Sky« och Henning Kvitnes titelspår. Och Claudia Scott!!

Darrell Scott
Modern Hymns

(Appleseed)

Det är odiskutabelt att Darrell Scott är en utmärkt sångare, gitarrist och låtskrivare, men änd har hans tidigare soloplattor inte riktigt fastnat hos mig. »Modern Hymns« återkommer jag dock till ofta. Här gör han favoritlåtar av Kris Kristofferson, Joni Mitchell, Paul Simon, Bob Dylan, Leonard Cohen med flera och gör det fantastiskt bra. Duetten med Mary Gauthier i »Joan of Arc« är ett av många guldkorn.

Kate Campbell
Save The day

(Large River Music/Hemifrån)

Kate Campbell gör den ena fantastiska plattan efter den andra utan att någon verkar reagera. Åtminstone inte här i Skandinavien. Mig veterligen har hon aldrig turnera här och hennes skivor nämns sällan eller aldrig. Kanske kan man hoppas på att »Save The Day« ändrar på den saken. Väl rotad i den amerikanska södern blandar hon gospel, country och soul helt ogenerat. Nanci Griffith och John Prine gästspelar om du behöver ytterligare anledning att kolla in plattan.

Amy LaVere
Anchors & Anvils

(Rocksnob)

Apropå musik från södern. Amy LaVeres album är precis som jag föreställer mig Memphis och gör mig otroligt sugen på att åka dit. Annar är det många som på ett bättre sätt än jag kan berätta varför man inte bör missa Amy LaVere. Läs t ex Lennarts intervju i nya Sonic. Eller Magnus recension i nya Lira...





Paal Flaata
Old Angel Midnight

(Wilma/Playground)

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Paal Flaata är en sångare av världsklass. Detta är hans bästa soloplatta hittills!

Fred Eaglesmith
Tinderbox

Sonic Rendezvous

»Non religious gospel« kallar Eaglemsith det själv och visst stämmer det. Även i detta fallet pratar vi om bästa plattan hittills.

Lena Måndotter
Songs of Leonard Cohen

Rootsy.nu

Att göra tio av Cohens sånger och däribland några av de mest kända är så klart ett vågspel. Men Lena gör det med personlighet, passion och förståelse och går definitivt i land med det.

Daniel Norgren
Outskirt

Superpuma

Detta lär vara göteborgarens andra album. Själv hade jag aldrig hört talas om honom när CDn damp ner i brevlådan. Son House, Daniel Johnson, Tom Waits, Freddie Wadlingoch Captain Beefheart nämns som influenser och jag tycker nog att Norgren är som minst intressant när han inpireras som mes av Waits. Aningen ojämt men vissa låtar är fantastiska. Väl värd att kollas in!

Gumbo
Beat of My Heart


Är det inte lite märkligt att den bästa New Orleans-musiken görs av svenskar? Anders Osborne först och nu Gumbo, som är väl rotade i traditionen men ändå gör de något nytt och eget. Och som det svänger.

Garth & Maud Hudson
It Makes No Difference

Live, Studentafton, Lund

Bara det att Garth Hudson dyker upp som gäst på en Studentafton i Lund 2008 är märkligt. Att han ska hålla föredrag är rent av konstigt. När man sitter och lyssnar på hans lätt förvirrade utläggningar om mer eller mindre obskyra rhythm & blues-saxofonister blir det hela direkt egendomligt. Och inte tror man att det ska bli så mycket bättre när de kör fram rullstolen med Maud Hudson för att hon ska sjunga. Men när paret kör sin version av »It Makes No Difference« är det inget annat än ren magi!

Ulf M Andersson
It's About Time

Rootsy.nu

Jag har tjatat mycket om Paal Flaatas kvalitet som sångare och hans förmåga att lyfta låtar och göra dem till sina egna. Den förmågan delar han med Ulf M Andersson som helt enkelt gör sagolikt bra tolkningar av ett tiotal country, rock och bluesfavoriter.

Billy Joe Shaver
Everybody's Brother

Compadre

Här finns gästspel av John Anderson, Marty Stuart, Kris Kristofferson, Tanya Tucker med flera men självklart ör det Billy Joe Shavers show från början till slut. Jag vet att ord som innerligt, genuint och ärligt är snudd på dödssynder när man ska beskriva musik men i Shavers fall är de banne mig befogade.

Blue Sky Forever
One

Rootsy.nu

Man kan bara inte låta bli att tycka om den här Göteborgs-duon. Det är snällt, lite naivt och alldeles oemotståndligt.

Van Morrison
Live, Baltiska hallen, Malmö

Senaste plattan är inte direkt dålig, men ganska trist om man ska vara ärlig. Förväntningarna var inte särskilt höga inför konserten men där fick man. Van var så klart sur och trumpen, men sjöng vansinnigt bra och bandet med den briljante John Platania och Cindy Cashdollar i spetsen var grymt.

Annika Fehling
Good For You - The Best Of

Rootsy.nu

Mycket av det här känns igen från första upplagan av samlingen, men de nya låtarna gör att man måste kolla in även version 2.0. Townes-covern »Lungs«, egna låten »Muddy Hearts« och Breakmecanix-remixen av »Good For You« lyfter plattan ytterligare några snäpp.




Svante Sjöblom
I Guess My Troubles Just Begun

(Rootsy.nu)

Det är kanske lite paradoxalt att säga ”Äntligen!” när en 24 åring skivdebuterar, men alla vi som häpnat över Svantes kapacitet live har väntat på den här plattan. Och den har blivit precis så bra som man hoppats. Släpps 27 februari, releasefest på Plockepinn i Malmö 21 februari.

Peter Cooper
Cautionary Tales

(Corazong)

En platta som höll på att gå mig förbi fullständigt, men som tur var fick den en andra chans. Här finns några briljanta låtar som gör att plattan skiljer ut sig från mängden, till
exempel ”Take Care” (om Townes van Zandt), ”715” om baseboll-legenden Hank Aaron) och ”Thin White Mercury” (om Phil Ochs).

Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars
Sad & Happy Sing-a-longs

(Rootsy.nu)

Strålande sånginsatser, omedelbara melodier och en skön produktion som för tankarna till Dylans 70-tal.

Ray Bonneville
Goin’ By Feel

(Red House)

Det här låter onekligen en hel del som JJ Cale, men Ray Bonneville är en artist som är värd att upptäcka på hans egna meriter. Gurf Morlix är inblandad i produktionen och för mig är det en kvalitetsstämpel.

Evan Westerlund
Howlin’ at the Moon

(Rootsy.nu)

Stark rockcountry inspelad med tunga namn I Nashville. Vilket inte betytt så mycket om inte låtarna hade funnits där. Denne kanadensare bosatt i Malmö övertygar både som sångare och låtskrivare.

David Olney
One Tough Town

(Red Parlor)

Apropå sångare och låtskivare som övertygar: Det är obegripligt att David Olney fortfarande är ett relativt okänt namn i Skandinavien. Han är ju uppe där med Guy Clark, Steve Earle och de andra..

Tom Paxton
Comedians & Angels

(Appleseed)

Paxton fyller 70 år och det verkar som han bara blir bättre med åren. Det här är en mycket sympatisk platta.

Swinging Doors
Without Goodbye

(Doghowl)

Lule-bandet Swinging Doors utstrålar så mycket glädje och genuin kärlek till musiken att det är omöjligt att värja sig.

Lyle Lovett and his Large Band
It’s Not Big It’s Large

(Lost Highway)

Live är Lyle Lovett fantastisk, men jag har inte riktigt fastnat för hans tidigare plattor. Den här CDn inleds bisarrt nog med instrumental storbandsjazz, men sedan blir det i härlig mix av blues, country och gospel och Lovett sjunger som en gud.

The Blind Boys Of Alabama
Down In New Orleans

(Proper)

Gospel och New Orleans är en himmelsk kombination.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.