Rootsy logo  
Rootsy logo
Bäst 2016 enligt Magnus Östnäs

Gillian Welch
Boots No. 1: The official revival bootleg


Inte minst med tanke på att det är fem år sedan The Harrow and the harvest släpptes så är Boots No. 1: The official revival bootleg en välsignad gåva från Gillian Welch. Visst har vi fått Machine-plattan Nashville obsolete som var något av förra årets bästa, men Gillian i fokus är alltid Gillian. Alternativ- och demo-versioner av till exempel Orphan Girl.

Price, Margo
Midwest Farmer’s Daughter


Margo Price sjunger sitt liv som Loretta Lynn gjort med en direkthet i nedstigande led från Lynn och i systerskap med singersongwriters som Angaleena Presley.
[www.rootsy.nu/recension.php?id=2700]

Eilen Jewell
Lasse i Parken, Stockholm 31 augusti 2016


Americana-noir-drottningen sjöng ut sommaren under de kulörta lyktorna i Stockholms sista folkpark. Eilen Jewell klev in i den lilla trälådan under Söders himmel och påstod att det enda konstanta är att ingenting någonsin förblir vad det var. Och nu när clownen vann: ni får bo hos oss.
www.lira.se/en-perfekt-kvall-i-parken-med-jewell/

Björk
Royal Albert Hall, 21 september 2016


Ett helt auditorium försänkt i andakt, Aurora Ochestras 26 stråkar och Björk Guðmundsdóttirs röst. En helt egen naturtillgång som lockar en värld ur kurs.

Sturgill Simpson
A Sailors guide to Earth


Americana-countryns frälsarkrans, bluegrass-spelmannen Sturgill Simpson har lämnat country-psykedelikan för en southern soul-indränkt vätebomb vars enda gemensamma nämnare med föregångaren är att den växer som ett svampmoln för varje lyssning. I första låten får han plats med en stråk-kvartett, en komplett blås-sektion, en Moog, en Wurlitzer och en Laur Joamets utan att det låter överbefolkat. Genialt.

Loretta Lynn
First Circle


Så ska det låta med Mrs Lynn. 84-åriga Loretta gör bluegrass på ett sätt som ställer mycket i ett förklarat sken. Den förste som lyckas hålla tårarna borta i Lynns och Willie Nelsons duet »Lay Me Down« vinner en fotvandring från Butcher Holler till Texas.

The last waltz

Årets reprisering på SVT Play. Själva urskrivningen. Inseglet. Den leende nobelpristagaren i vit hatt som delar brödet och saltet. Van Morrison som Johannes Döparen och Rick Dankos röst och Levons spel och Garth the maker of all art och Manuels leende och Robbies historieskrivning och i bakgrunden sitter tamefan Solzsjenitsyn i blåssektionen! Kolla får ni se.

Bruce Springsteen
Born To Run


Fantastisk familjeporträtt med morfar Zerelli och hans tre döttrar. Farmor och lille Bruce som prinsen i resårsoffan i ett ruckel på Randolph Street i Freehold. Bruce har avverkat ett par terapeuter och det märks i texten.

Israel Nash på Debaser 22/1

Skördetid i Nash Country skrev jag efter konserten på ett spikat Debaser i januari. I mars kommer Israel Nash hit igen med Band of Horses. Kul att ha fått sett honom på Elim-kapellet i Norrtälje inför 16 betalande en mörk höstkväll.
www.rootsy.nu/recension.php?id=2658
www.norrteljetidning.se/kultur/starka-sanger-ur-myllan


Isabella Lundgren
Where is home


Isabella Lundgren ställer öppna frågor om var vi går för tröst och hopp med en röst som bär vittnesbörd inifrån texten själv. Hon är blytung, lätt som cirrusmolnen och blandar hymner med bekännelseblues.
www.lira.se/skivrecension/where-is-home/

John Prine
For better, or worse


När året 2016 går mot sen kväll slår åldermannen John Prine till med en av årets känsligaste album. Om förra årets duettskiva tillhörde Emmylou Harris och Rodney Crowell så tillhör året Prine med sina favoritsångerskor: Amanda Shires, Lee Ann Womack, Miranda Lambert, Alison Krauss, Kathy Mattea, Morgane Stapleton, Kacey Musgraves, Susan Tedeschi och Iris DeMent.

Van Morrison
Keep Me Singing


Van håller oss sjungande, 40 år efter den sista valsen och med nytt studioalbum som andas Hymns to the silence och Enlightment. Nobelpris av något slag, tack!


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.