Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Mary Gauthier på väg till Sverige
Av Magnus Östnäs

35 år gammal skrev hon sin första låt. Fem skivor och tretton år senare berättar hon på ”The Foundling” historien om hur som nyfödd övergavs av sin mamma. Nu kommer singer-songwritern Mary Gauthier till Sverige.

”I got a hole in me like I was never born” sjunger den amerikanska singer-songwritern Mary Gauthier på skivan ”The Foundling” från 2010; ett slags självbiografisk odyssé i hennes historia som ”hittebarn”, bortlämnad som nyfödd till ett barnhem.
”The Foundling” är en i långa stycken skymningssvart skiva som ändå slutar med en försonande utandning i Michelle Shocked-känsliga: ”I’m hanging on, to another day borrowed”.

- Jag lever ett bra liv nu men det har varit en lång resa, säger Mary Gauthier på en ojämn telefonlinje från Nashville.

Hade du kunnat göra den här skivan när du började skriva musik?

- Nej, det har tagit de här åren för att nå fram. Det här är en historia som jag har haft inom mig men som jag inte kunnat formulera förrän nu. Det har krävts nykterhet, återhämtning, terapi och hårt arbete för att få tag i historien, min historia, säger Mary Gauthier.

”The Foundling” öppnas med titelspåret, en Cohen-inspirerad vals med Brel-dragspel och en tunn hinna mot sorgen.

”Abandoned, anbandoned left at the gate, cut loose untethered, tattooed by fate”, sjunger Mary Gauthier medan Adam Czerwinecs chanson-dragspel och Tania Elisabethz’ florlätta fiol rör sig närmast viktlöst i vidare och vidare cirklar.

Den tunna hinnan brister redan i andra låten ”Mama here, mama gone”.

Paradise receding, paradise withdrawn.
A tiny heart is beating.
Mama here, mama gone.


”The Foundling” är Mary Gauthiers sjätte album. Med ett smärtsamt nära tilltal tar hon steget vidare mot en självbiografisk skiva som balanserar på eggen mot dagbok. En dagbok som började skrivas den 11 mars 1962, då en flicka föddes i New Orleans, en flicka som lämnades bort av sin mamma och placerades på barnhem.

- I fyrtio år försökte jag intala mig att det inte betydde någonting att jag var bortlämnad och adopterad, att jag inte kände till min historia, mitt namn och vem min riktiga mamma var, men det gör det. Det betyder oerhört mycket, säger Mary som har jobbat för att göra det möjligt för adopterade i USA att söka sina biologiska rötter.

- Även i de bästa adoptioner finns det ett trauma. Och det är viktigt att erkänna att det finns där, säger hon.

35 år gammal släppte Mary Gauthier debutskivan ”Dixie Kitchen” och ryktet om restaurangägaren från Boston spred sig snabbt i rootsmusik-kretsar och med uppföljaren ”Drag Queens in Limousines” stod dörrarna vidöppna i Nashville. Men det var först med fjärde skivan ”Mercy now” som hon tog steget och flyttade till Nashville och kontrakterades av Lost highway records.

Med ”The Foundling” samarbetar hon för första gången med Michael Timmins från Cowboy Junkies och kritikerna var eniga i lovorden. New York Daily News menar att med tiden kommer Mary Gauthier att kunna axla Johnny Cash mantel.

- Det vore rätt kul för en lesbisk singer/songwriter att ta över Johnny Cash mantel, säger Mary med ett hest skratt och viftar undan frågan om det är ett problem för henne att vara öppet gay i countrykretsar.

- Det spelar ingen roll. I Nashville bryr de sig bara om bra låtar.

För puritanen är det fint att höra Garth Hudsons dragspel i Interlude och hans pianospel på Sideshow.

För ett par år sedan letade Mary Gauthier upp sin biologiska mamma, ringde henne ett par dagar före julafton och möttes av en kvinna som ångrade att hon lämnade bort henne. Mary var hennes livs stora hemlighet men det var för sent att ändra på något nu, sade hon.

- Hon ville inte träffa mig och ville heller inte tala om vem min pappa var, så det vet jag ännu inte.

För Mary slöt telefonsamtalet cirkeln på fyrtio år, och samtalet finns nedtecknat i låten ”March 11, 1962”.

”Mama held me one time, she kissed me and said goodbye, but I still believe in love.” Sjunger hon på “The Orphan King”.

- Om du inte tror på kärleken så har du ingenting att tro på, säger Mary.


Fakta:
Mary Gauthier, född i New Orleans 1962. Bodde sitt första levnadsår på ”St. Vincent´s Women and Infants Asylum” innan hon adopterades.
Aktuell: Sverige-turné i april.

Läs mer om Gauthier, Mary


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.